Αλληλεγγύη στη Λιάνα Κανελλη

Νέα επίθεση δέχθηκε στις 7 Μαιου η Λιάνα Κανέλλη από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, τον Γ. Λαγό, μέσα στη Βουλή, και συγκεκριμένα σε επιτροπή για την συζήτηση του σωφρονιστικού συστήματος. Είναι εξοργιστικό κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και υπόδικοι, όπως αυτός, όχι μόνο να μετέχουν στις διαδικασίες της Βουλής, αλλά και να απειλούν, και να μην τους γίνεται ούτε καν παρατήρηση. Πού φτάνουμε?

Ο συγκεκριμένος έχει αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μηνου, και δυστυχώς η δίκη των φασιστών της Χρυσής Αυγής άργησε να ξεκινήσει και με τους ρυθμούς που προχωρά θα πάρει πολύν καιρό για να ολοκληρωθεί. Άρα, η εγκληματική οργάνωση, με τις νοοτροπίες που υπάρχουν, θα είναι μέσα στη Βουλή και θα συνδιαμορφώνει την πολιτική αλλά και θα απειλεί. Ευτυχώς, της έχει κοπεί η χρηματοδότηση με απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών, οπότε δεν έχουν πια αρκετά χρήματα για να πληρώνουν μπράβους να κακοποιούν ή να σκοτώνουν μετανάστες και αριστερούς.

Συγκεκριμένα, η Λιάνα Κανέλλη είναι δεύτερη φορά που παίρνει μια θαρραλέα στάση απέναντι στους φασίστες, μιλώντας βέβαια για πολύ γνωστές δημόσιες εκδηλώσεις. Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει συμβεί πολλές άλλες φορές, και γνωρίζουμε ότι συμμετέχει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό. Κι αυτό είναι που εξόργισε τον Λαγό, και ήταν μια από τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον της. (Βλ. Πρακτικά Βουλής πιο κάτω).

Κατά την επίθεση του Κασιδιάρη εναντίον της Ρένας Δούρου, πριν τις εκλογές του 2012, η Κανέλλη που καθόταν δίπλα του αμέσως αντέδρασε αλλά δυστυχώς δέχτηκε γρονθοκοπήματα από τον τραμπούκο. Αμέσως ο δημοσιογράφος Παπαδάκης επενέβη για να τον αποτρέψει, αλλά πιο δίπλα καθόταν ατάραχος ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Δείγμα του χαρακτήρα του, και της απάθειάς του απέναντι σε μια φασιστική επίθεση. Να τον χαιρόμαστε, γι’ αυτή του τη στάση και για πολλούς άλλους λόγους, και να χαιρόμαστε την αριστερά που τον επέλεξε και τον πρότεινε.

Η Κανέλλη βγήκε από την αίθουσα μετά την δήλωσή της προς τον Λαγό ότι «δεν είμαστε όλοι υπόδικοι εδώ μέσα», μια δήλωση που καθόλου υβριστική δεν ήταν, ήταν απλώς η αλήθεια. Αυτός την ακολούθησε και εκτόξευε εναντίον της απειλές. Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν τον Λαγό για να αποτρέψουν τυχόν επίθεση. Η επίθεση όμως έγινε, με τις απειλές, και δυστυχώς η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αρνήθηκε να βγάλει καταγγελία και καταδίκη, και παρέπεμψε το θέμα στην… επιτροπή δεοντολογίας, που θα συνεδριάσει την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτή η άρνηση οφείλεται στην πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι οποίοι ακολούθησαν με την ψήφο τους την εισήγηση της προέδρου της Βουλής και βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το θερμό φλερτ Κωνσαντοπούλου-Χρυσής Αυγής που βλέπουμε σε διαδοχικές ευκαιρίες. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο DNA του τον αντιφασισμό, φαίνεται να αποδυναμώνεται σε διαδοχικές και αρκετές πλέον στιγμές.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα φυσικά κατάγγειλε αυτή τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών (ακουλουθεί η ανακοίνωσή του), και εμείς αναρωτιόμαστε, τι ακριβώς περιμένουν οι βουλευτές και βουλεύτριες της συμπολίτευσης για να καταδικάσουν μια φασιστική επίθεση, που κατά προτίμηση γίνεται σε γυναίκες, όπως παλιότερα στην Κατριβάνου στο περιστύλιο της βουλής (2012), όπως στη Δούρου (Μάιο 2012) στην τηλεοπτική εκπομπή, αλλά συχνότερα στη Λιάνα Κανέλλη; Μήπως περίμεναν να δουν την Κανέλλη ξαπλωμένη και αιμόφυρτη στους διαδρόμους, για να καταδικάσουν το γεγονός; Με την νοοτροπία πάντως που επέδειξαν, δυστυχώς, μπορεί καν να μην έβγαζαν επίσημη ανακοίνωση ακόμα και σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, αφού περιμένουν να συνεδριάσει και να αποφασίσει η επιτροπή δεοντολογίας, σαν να μην είναι δεοντολογία να μπορούν ανεμπόδιστα οι βουλεύτριες και οι βουλευτές να ασκούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Είναι αποκαρδιωτικό, να πούμε, σε συνθήκες που χρειάζεται η συσπείρωση εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης που δικάζεται, έστω και με τόση καθυστέρηση, που χρειάζεται καταδίκη από τις περισσότερες πιθανές δυνάμεις, όπως στην προκειμένη περίπτωση ήταν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ, η συμπολίτευση να σφυρίζει αδιάφορα. Η ατμόσφαιρα ατιμωρησίας φαίνεται ότι έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, και το συγκεκριμένο επεισόδιο απλώς αναπαράγει ακριβώς αυτή τη στάση. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

Όσον μας αφορά, όχι μόνο θέλουμε να συγχαρούμε την κυρία Κανέλλη για το θάρρος της, όπως την συγχαρήκαμε δημοσίως για την αντίδρασή της κατά την τηλεοπτική εκπομπή, αλλά να υπογραμμίσουμε ότι ανεξάρτητα από τα δικαστήρια, τις δίκες και τις αποφάσεις τους, το αντιφασιστικό κίνημα έχει καταγγείλει εδώ και χρόνια τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, δεν γνωρίζουμε τι θα βγάλουν τα δικαστήρια γιατί έχουμε καεί πολλές φορές από δικαστικές αποφάσεις, είτε για φασιστικές επιθέσεις, είτε για σωματέμπορους, είτε για γυναίκες που σκοτώνουν τον άντρα τους σε κατάσταση αυτοάμυνας. Η Δικαιοσύνη τις περισσότερες φορές είναι απέξω από τα δικαστήρια, όπως έλεγε σε μπαλλάντα του ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, στη δίκη Κασιδιάρη για την «επικίνδυνη σωματική βλάβη» εναντίον της Λιάνας Κανέλλη, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του τον Μάρτιο του 2015, όπου, μέσα από γνωστά νομικά τερτίπια, απάλλαξε τον Κασσιδιάρη μετατρέποντας την κατηγορία σε «απλή σωματική βλάβη». Τότε είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν εναντίον αυτής της απόφασης, όλα τα κόμματα έκαναν δηλώσεις για να την στηλιτεύσουν, δήλωσαν ότι «είναι ντροπή για τη δημοκρατία αυτή η απόφαση» (Β.Κικίλιας, Ν.Δ.), ή ότι είναι «αυτοκτονική για τη δημοκρατία η απαλλαγή Κασσιδιάρη» (ΠΑΣΟΚ) ενώ στην ανακοίνωση τύπου του κόμματος αναρωτιούνται: «Τι μήνυμα στέλνεται προς τους κάθε λογής θρασύδειλους φασίστες;» Απαντούμε, το μήνυμα ότι «Η Δικαιοσύνη ήταν απέξω».

Ο αγώνας των φεμινιστριών εναντίον του φασιστικού τέρατος και της εγκληματικής οργάνωσης θα δυναμώνει, και ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει μυαλά και πρόεδρο της Βουλής και να πάψει να αδρανεί μπροστά στις φασιστικές επιθέσεις. Πολλές γυναίκες, είτε αυτοχαρακτηρίζονται φεμινίστριες είτε όχι, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον του φασισμού, όχι τυχαία, αφού ο φασισμός περιέχει στον πυρήνα του τη λατρεία και το ανεξέλεγκτο της εξουσίας, κάτι που κάθε γυναίκα βιώνει στη ζωή της με καθε τρόπο στο πλαίσιο της πατριαρχικής εξουσίας. Βέβαια, και προφανώς, δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες, ούτε η Σκορδέλλη που μαχαιρώνει Αφγανούς, και φυσικά είναι έξω, ούτε η Κωνσταντοπούλου που αγωνίζεται να νομιμοποιήσει με νομικίστικα τερτίπια την ανεμπόδιστη παρουσία των φασιστών μαζί με τις μεθόδους τους, στη Βουλή.

Βέρα Σιατερλή, Σίσσυ Βωβού

Παραθέτουμε παρακάτω τα πρακτικά της Βουλής, όπως αναφέρονται στη Ναυτεμπορική, την ανακοίνωση της Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία προήδρευε της επίμαχης συνεδρίασης, καθώς και την ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ναυτεμπορική: Απειλές Γ. Λαγού κατά Λ. Κανέλλη στη Βουλή

Ανακοίνωση του ΚΚΕ εδώ


 

Ανακοίνωση της Βασιλικής Κατριβάνου

Καταγγελία για τις ευθείες απειλές του Ι. Λαγού κατά της Λιάνας Κανέλλη

Σήμερα, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός απείλησε ευθέως τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Οι απειλές, που ξεκίνησαν εντός της Επιτροπής και συνεχίστηκαν και στον διάδρομο, και έχουν καταγραφεί και στα Πρακτικά, στρέφονται ευθέως κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας της Λιάνας Κανέλλη. Αποτελούν ευθεία πρόκληση κατά της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, αλλά και κατά της δικαιοσύνης (καθώς ο Γ. Λαγός απείλησε τη Λιάνα Κανέλλη αναφερόμενος στην ιδιότητα της Λιάνας Κανέλλη ως μάρτυρας στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής). Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές να λειτουργούν υπό το κράτος απειλών και τρομοκρατίας.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής. Καλώ τα αρμόδια όργανα της Βουλής και το Κοινοβούλιο συνολικά να καταδικάσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις απειλές και να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα.

Η δημοκρατία δεν μπορεί να ανεχθεί τις προκλήσεις των νεοναζί!

Βασιλική Κατριβάνου, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής

Υπενθυμίζουμε ότι η Βασιλική Κατριβάνου είχε δεχθεί προπηλακισμό από τον Χρυσαυγίτη Κουκούτση στο περιστύλιο της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν είχε υποδεχθεί τον Πέτρο Κωνσταντίνου και τον Τζαβέτ Ασλάν για κάποια διαβούλευση. Ο Χρυσαυγίτης όρμησε καταπάνω της με ύβρεις και άγριες διαθέσεις, αλλά οι δύο αναφερόμενοι την έσωσαν από βέβαια κακοποίηση. Το επεισόδιο παραπέμφθηκε τότε στην επιτροπή δεοντολογίας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολίτευση τότε, ζητούσε να βγεί απόφαση που να καταδικάζει τον προπηλακισμό ως ρατσιστικής έμπνευσης. Τα άλλα κόμματα καταδίκαζαν τον προπηλακισμό, αλλά δεν ήθελαν να προστεθεί ότι ήταν ρατσιστικής έμπνευσης, οπότε η ανακοίνωση δεν βγήκε ποτέ, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, και η επίθεση έμεινε ως μία από τις ατιμώρητες ηρωικές πράξεις των Χρυσαυγιτών.