Απολύθηκε καθηγήτρια από φροντιστήριο για το δώρο του Πάσχα

Την επαναπρόσληψη της καθηγήτριας Ε.Σ., εργαζόμενης επί 5,5 χρόνια σε φροντιστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης, διεκδικεί το τοπικό σωματείο εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης, «Γαλάτεια Καζαντζάκη», έχοντας στο πλευρό του πάνω από 30 συνδικάτα από όλη την Ελλάδα, συλλόγους εργαζομένων, δασκάλους, τοπικές ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ που στέκεται αλληλέγγυα στην απολυμένη καθηγήτρια.

Σύμφωνα με την καταγγελία του τοπικού σωματείου, τον Ιούλιο, οι εργοδότες του φροντιστηρίου «Επιλογή» ανακοίνωσαν στην εργαζόμενη ότι δεν θα απασχοληθεί τη σχολική χρονιά 2015-2016 λόγω «διατάραξης του καλού και οικογενειακού κλίματος» της επιχείρησης. Διατάραξη του κλίματος θεωρήθηκε πως η Ε.Σ. αρνήθηκε να υπογράψει ψευδώς ότι είχε λάβει δώρο Πάσχα, που δεν είχε καταβληθεί.

Η ψεύτικη υπογραφή ζητήθηκε από την εργοδοσία έπειτα από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας. Τελικά αναγκάστηκαν να καταβάλουν το δώρο, όμως η στάση της εργαζόμενης έγινε αιτία να μην ανανεωθεί η σύμβασή της, μολονότι οι εργοδότες της παραδέχτηκαν ότι ήταν άψογη στη δουλειά της.

Το σωματείο κατήγγειλε την απόλυση ως εκδικητική στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη με τις ίδιες ώρες και την καταβολή επιδομάτων και δώρων και ζητώντας να ελεγχθεί η επιχείρηση για την τήρηση της νομοθεσίας.

Το φροντιστήριο αρνήθηκε να επαναπροσλάβει την καθηγήτρια και να προσέλθει στην τριμερή συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας στις 10/8, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του σωματείου, πίεζε τους εργαζομένους να υπογράψουν ότι δεν έχουν καμία νομική και οικονομική απαίτηση.

Το σωματείο προσπάθησε να παρέμβει, μιλώντας στους εργαζομένους στο φροντιστήριο, όμως του απαγορεύθηκε η είσοδος. Την επομένη η απολυμένη και ο πρόεδρος του σωματείου καλούνται τηλεφωνικά να παρουσιαστούν στο Α.Τ. Ηρακλείου, για «φιλική κουβεντούλα» ύστερα από καταγγελία του εργοδότη στον εισαγγελέα για διατάραξη ηρεμίας στον χώρο.

Το σωματείο καταγγέλλει την παρέμβαση του εισαγγελέα και της αστυνομίας ως ακραία απόπειρα τρομοκράτησης που θυμίζει μαύρες εποχές, ενώ ανακοίνωση εκδίδει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπαιδευτικών του νομού Ηρακλείου.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την άλλη πλευρά. Ο Σύλλογος Φροντιστών νομού Ηρακλείου συμπαρίσταται στην «Επιλογή», μιλώντας για «πόλεμο λάσπης και απειλών» εκ μέρους της απολυμένης καθηγήτριας. Μάλιστα το φροντιστήριο έστειλε εξώδικο στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου που υπερασπίστηκε την απολυμένη.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε και η Ενωση Αστυνομικών Ηρακλείου, λέγοντας ότι η κλήση της απολυμένης και του προέδρου του σωματείου στο Α.Τ. ήταν για το καλό τους, για «να διευθετήσουν προσωπικές διαφορές και να κάνουν συστάσεις», όπως ζήτησε ο εισαγγελέας, υπερθεματίζοντας ότι η αστυνομία «είναι σωσίβιο βοήθειας σε εργασιακά απροστάτευτους πολίτες».

■ H ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μέσω εισαγγελικών παραγγελιών, μηνύσεων ή ασφαλιστικών μέτρων δεν είναι πρωτοφανής. Πρόσφατα κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι στο Τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας μέλος της ΠΟΣΔΕΠ και διοικητικοί του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας έπειτα από καταγγελία του πρώην πρύτανη και νυν βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Φορτσάκη, ενώ στο στόχαστρο έχουν βρεθεί επανειλημμένα το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών της Αθήνας (ΣΕΦΚ), με πιο πρόσφατη την περίπτωση της απολυμένης από το φροντιστήριο «Πρίσμα», έπειτα από 24 χρόνια εργασίας.

Το «περάστε από το τμήμα διά υπόθεσίν σας» επανέρχεται από το βαθύ παρελθόν ως η νέα πρακτική νουθέτησης και συμμόρφωσης όσων εργαζομένων διεκδικούν με συλλογικές δράσεις. Χθες οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε νέα τριμερής συνάντηση του φροντιστηρίου και του τοπικού σωματείου, για θέματα εργασιακής νομοθεσίας.

www.efsyn.gr