Όταν η μονογονεϊκή οικογένεια γίνεται θέμα στις ειδήσεις…

Τι έγινε στις 3 Ιανουαρίου; Μια επίσκεψη σε μονογονεϊκή οικογένεια, που είναι μητέρα μακροχρόνια άνεργη με ένα παιδί 5 χρόνων, ή μια επικοινωνιακή κίνηση του προέδρου της Δημοκρατίας για να πει ότι είναι κι αυτός στο παιχνίδι;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λοιπόν, επισκέφθηκε την αναφερόμενη οικογένεια μαζί με τον δήμαρχο Περιστερίου κ. Παχατουρίδη, συζήτησε με την κυρία για τις συνθήκες της ζωής της, ευχήθηκε για τον καινούριο χρόνο και πρόσφερε δώρα.

Η συγκεκριμένη οικογένεια, είναι μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν συχνά σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, και έχουν ελάχιστη υποστήριξη σε επιδόματα ή φορολογικές ελαφρύνσεις από την πολιτεία. Τι ελαφρύνσεις δηλαδή, αφού το κράτος “ουκ αν λάβοι παρά των μη εχουσών και μη εχόντων”;

Όπως και να έχει, η είδηση βγήκε στο δημόσιο χώρο, με μια σχετική φωτογραφία. Αν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ενόχλησή του γι’ αυτή τη δημοσιοποίηση της επίσκεψής του μέσω της φωτογραφίας, δεν μας πείθει. Είχε κάθε δυνατότητα να κάνει την ενέργειά του ινκόγκνιτο, και να εμποδίσει τη λήψη οποιασδήποτε φωτογραφίας, αλλά δεν το έκανε. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να είναι συμβολική, αφού αφορούσε μια και μόνο τέτοια οικογένεια, και θα μπορούσε ο Πρόεδρος στη συνέχεια να πει ότι γνωρίζω από κοντά, έστω και με ένα μικρό δείγμα, τις δύσκολες συνθήκες ζωής αυτών των οικογενειών, και απαιτώ από την κυβέρνηση να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα γι’ αυτές. Κι αυτό συμβολικό θα ήταν, αλλά όχι και τόσο “μιντιακό”.

Η ενέργεια αυτή του Προέδρου ήρθε λίγες μέρες μετά την υποδοχή ομάδας αστέγων στο προεδρικό μέγαρο, που του έψαλλαν τα κάλαντα. Και μετά τα κάλαντα απευθύνθηκε σ’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι στον πάτο του βαρελιού ή και χαμηλότερα, για να τους πει ότι εσείς μας δείχνετε το παράδειγμα θάρρους και αγώνα για τη ζωή, χωρίς να ντρέπεται, αφού οι άστεγοι είναι απλώς άστεγοι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον εαυτό τους, δεν θέλουν, φαντάζομαι, να δώσουν το παράδειγμα και σε άλλους ανθρώπους να γίνουν άστεγοι και να κοιμούνται στο δρόμο. Δεν τον ακούσαμε να τους λέει ότι εγώ προσωπικά θα φροντίσω κανένας άνθρωπος να μην στερείται στέγης όπως εσείς, σε κανέναν δεν αξίζει μια τέτοια μοίρα.

Άρα, τις ημέρες αυτές των γιορτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε δύο παραδείγματα (ίσως και άλλα που δεν μάθαμε), για να δείξει πόσο μακριά βρίσκεται από τα ακραία προβλήματα που βιώνει μεγάλο μέρος των πολιτών και κατοίκων αυτής της χώρας και πόσο ουσιαστικά αδιάφορος είναι για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Φιλανθρωπία με το σταγονόμετρο, λοιπόν, και προσωπική προβολή. Αυτό είναι το πρόσωπο της εξουσίας.

Σίσσυ Βωβού