Αύξηση των κρατουμένων μεταναστριών στο Ελληνικό

Το Μωβ επισκέφθηκε χθες 20-4 το κέντρο κράτησης αλλοδαπών γυναικών στο Ελληνικό, όπου, όπως γράψαμε πρόσφατα, οι κρατούμενες πραγματοποίησαν απεργία πείνας για 7 ημέρες, με αίτημα την απελευθέρωσή τους. Στην ομάδα της επίσκεψης συμμετείχαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό” καθώς και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης, στην οποία μετέχει και ο πρώην δήμαρχος Χρίστος Κορτζίδης, και ήταν η Τότα Κωνσταντινίδου και ο Τάκης Κοροβέσης.

Λύπη και οργή προκαλεί το γεγονός ότι οι κρατούμενες είναι πλέον 55, ενώ στην τελευταία μας επίσκεψη στις 5 Μαρτίου ήταν 27. Μιλήσαμε μόνο με 5 γυναίκες, δύο με μακρόχρονη κράτηση, την Σαναά Ταλέμπ που έχει ήδη κλείσει χρόνο, και έχουμε γράψει πολλές φορές γι’ αυτήν και τους αγώνες της να αντισταθεί στην απέλαση και για την απελευθέρωσή της, όσο και μια μαροκινή που βρίσκεται μέσα για 11 μήνες. Υπάρχουν και άλλες γυναίκες με κράτηση αρκετών μηνών. Οι υπόλοιπες τρεις με τις οποίες μιλήσαμε είναι νεοφερμένες, Αφρικανές, κρατούμενες για έναν, δύο και δυόμισυ μήνες, και προφανώς δείγματα και θύματα της αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής συλλήψεων, κράτησης και απελάσεων, που κατακυρώθηκε οριστικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι οι κρατούμενες μετανάστριες προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Ενδεικτικά, υπάρχουν κρατούμενες από το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Καμερούν, το Κονγκό, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Αλβανία.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλες οι γυναίκες κρατούνται για έλλειψη χαρτιών και νομιμότητας και όχι για κάποιο ποινικό αδίκημα. Από αυτές που είδαμε δύο έχουν έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο έχει απορριφθεί και έχουν κάνει προσφυγή στο δευτεροβάθμιο, οι άλλες θέλουν να κάνουν και δεν έχει έρθει η σειρά τους. Ενημερωθήκαμε από τις αστυνομικές αρχές ότι και πολλές άλλες έχουν κάνει αίτημα ασύλου. Φαίνεται ότι οι περισσότερες κρατούμενες υποβάλλουν το αίτημα αυτό λόγω έμφυλης βίας διαφόρων μορφών στις χώρες προέλευσής τους, ή σεξουαλικού προσανατολισμού ο οποίος διώκεται.

Πρέπει ακόμα να καταγγείλουμε ότι στις 19 Απριλίου η τροφή που δόθηκε στις κρατούμενες είχε προφανώς πρόβλημα, αφού κατέληξαν όλες με διάρροια. Οι αρχές του κέντρου κράτησης μας είπαν ότι οι τρώνε το ίδιο φαγητό με τους αστυνομικούς, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι της ίδιας ημέρας, εκτός ψυγείου ή για ποιον λόγο υπήρξε αυτό το ομαδικό σύμπτωμα.

Επίσης, στερούνται συστηματικής ιατρικής φροντίδας, αφού στο Κέντρο υπάρχει μόνο μία γιατρός, από την ΜΚΟ «Πράξις».

Η επίσκεψη έδωσε μεγάλη χαρά και ελπίδα στις κρατούμενες, αν και δεν μας επιτράπηκε να μπούμε στους χώρους κράτησης για να τις δούμε όλες. Σύμφωνα με την δήλωση των υπεύθυνων αστυνομικών, ενημερώθηκαν όλες για την επίσκεψη αλλά μόνο αυτές οι λίγες ανταποκρίθηκαν. Πολύ αμφίβολο.

Το Μωβ έχει κάνει πολλές γιορτές με τις κρατούμενες καθώς και έχει συμμετάσχει σε αγωνιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτές, και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι το κλείσιμο του “κέντρου”, κάτι που είχε υποσχεθεί η παρούσα κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση, αλλά δεν τηρεί, και μάλιστα ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού γυναικών στο συγκεκριμένο κέντρο.

Σίσσυ Βωβού

Βλ. παλιότερες δημοσιεύσεις μας, ιδιαίτερα: Δράση μέσα στο κέντρο κράτησης γυναικών μεταναστριών και προσφύγων στο Ελληνικό