Δύο γυναίκες εκλέχθηκαν σε μεγάλους δήμους της Ιταλίας

Γράφει η Σίσσυ Βωβού
Δύο νέες γυναίκες εκλέχθηκαν δήμαρχοι στη Ρώμη και στο Τορίνο, στις εκλογές της 20ης Ιουνίου, ως υποψήφιες του Κινήματος των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Για τη Ρώμη είναι η πρώτη φορά που εκλέχθηκε γυναίκα στη δημαρχία, η Βιρτζίνια Ράτζια, 37 ετών. Μετά τη σαρωτική νίκη της με 67% των ψήφων, δήλωσε:

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή»…  «είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά».
upl576799c078f54
Η Κιάρα Απεντίνο, 32 ετών και μητέρα ενός βρέφους, δήλωσε μετά την νίκη της με 54,6% επί του αντιπάλου της: “Δεν ήταν ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος υπερηφάνιας και αλλαγής”. Υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ του λαού του Τορίνο και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του.

Το κίνημα 5 αστέρων στο οποίο μετέχουν και οι δύο, ξεκίνησε ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας λαμβάνοντας 24% των ψήφων σε εθνικές εκλογές το 2010, αλλά στη συνέχεια προχωρά σε συγκρότηση σε όλα τα μέτωπα. Έχει πολύ αντιφατικές πολιτικές προτάσεις, κάποιες προοδευτικές και κάποιες όχι, και πολύ αντιφατική πολιτική στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών. Ζητά την ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο των κρατικών επιχειρήσεων, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ, και υποστηρίζει κοινωνική πολιτική για τους φτωχούς, με την εισαγωγή του βασικού εισοδήματος.

Είναι χαρά να βλέπουμε γυναίκες σε κέντρα λήψης αποφάσεων, κάτι το οποίο διεκδικούμε, για να σπάει η ανδροκρατία στην κυρίαρχη πολιτική, κάτι που εκφράζει τις εξελίξεις στην κοινωνία, αλλά και την διαπερνά την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Όπως έχουμε πει συχνά όμως, οι γυναίκες αυτές δεν κάνουν συνήθως τη διαφορά, και τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Αναμένουμε συνεπώς να δούμε την εξέλιξη της πολιτικής των δύο νέων δημάρχων της Ιταλίας.

Τα τελευταία καλά αποτελέσματα σ’ αυτόν τον τομέα ήρθαν από το Ισπανικό κράτος, με τις γυναίκες δημάρχους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν παίξει πολύ θετικό ρόλο.