Οι τουρκικές αρχές φυλακίζουν και απαγορεύουν

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Η είδηση πριν τρεις μέρες ήταν ότι οι τουρκικές αρχές έκλεισαν το πρώτο διεθνές φεμινιστικό πρακτορείο ειδήσεων (βλ. Μωβ – αγγλικά), στο πλαίσιο μεγάλης επίθεσης εναντίον των μίντια της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο Ερντογάν να προσλαμβάνει όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά σουλτάνου, με διαρκείς και μαζικές φυλακίσεις, απαγορεύσεις και καταστολή.

Η είδηση δυστυχώς σήμερα είναι πολύ χειρότερη. Συνελήφθησαν οι δύο συμπρόεδροι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), η κ. Figen Yüksekdag και ο κ. Selahattin Demirtas ενώ ήδη έχουν συλληφθεί 30 δήμαρχοι, κυρίως στις περιοχές όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία οι Κούρδοι.

images

Το HDP είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, και μάλιστα όπως διακηρύσσει φεμινιστικό, αφού έχει ποσόστωση 50-50 σε όλα τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος και των θεσμών στους οποίους κατακτά πλειοψηφικές θέσεις, όπως στις δημαρχίες της περιοχής των Κούρδων. Επίσης υποστηρίζει όλες τις εθνότητες και τις μειονότητες, καθώς και τα δικαιώματα των LGBT ατόμων και κοινοτήτων. Τίποτα όμως δεν μένει όρθιο, όπως φαίνεται από τις τελευταίες μαζικές πράξεις καταστολής.

Όσες και όσοι αντιστάθηκαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, βλέπουν από τότε να γκρεμίζονται όσες δημοκρατικές κατακτήσεις είχαν απομείνει, και να εγκαθιδρύεται ένα πολιτικό πραξικόπημα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του HDP, εκτός από τους συμπροέδρους συνελήφθησαν επίσης 11 βουλευτές και βουλεύτριες σε όλη την Τουρκία. Αναμένονται και άλλες συλλήψεις. Ο σκοπός αυτών των σαρωτικών μέτρων, είναι να διαλυθεί το τρίτο σε μέγεθος κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Αυτή είναι μια σκοτεινή μέρα για την δημοκρατία στην Τουρκία, λέει η ανακοίνωση.

“Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης και τύπου, δεν υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία, ούτε δίκαιο και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα πλέον. Με απλά διατάγματα της κυβέρνησης αντί της χρήσης του νόμου, απαγορεύτηκαν περισσότερα από 170 μίντια διαφόρων ειδών, που ήταν επικριτικά προς τον Ερντογάν. Περισσότεροι από 130 δημοσιογράφοι είναι φυλακή, στους οποίους περιλαμβάνονται πασίγνωστοι συγγραφείς και διανοούμενοι. Τελευταία, απαγορεύτηκαν δύο κουρδικά πρακτορεία ειδήσεων (το ένα είναι το γυναικείο που αναφέρουμε στην αρχή) και πολλές καθημερινές εφημερίδες μαζί και η Τζουμχουριέτ της οποίας συνελήφθησαν ο διευθυντής και πολλοί δημοσιογράφοι. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 15 Ιουλίου, με τους μισούς από αυτούς και αυτές να εξακολουθούν να είναι στη φυλακή”.

Το γυναικείο πρακτορείο ειδήσεων

Ονομάζεται JINHA και έχει τη βάση του στο Ντιγιάρμπακιρ. Το αρχηγείο του κλειδώθηκε το Σάββατο το βράδυ 29 Οκτωβρίου.

Το JINHA αυτοπεριγράφεται ως πρακτορείο ειδήσεων με “καθημερινά νέα από και για τις γυναίκες από το Κουρδιστάν, την Τουρκία και όλο τον κόσμο και διατηρεί ομάδες συνεργάτιδων στην Τουρκία, στη Ροτζάβα και το ιρακινό Κουρδιστάν. Το συνέστησαν έξι γυναίκες δημοσιογράφοι πριν ένα χρόνο, που ένιωθαν απόγνωση για την ελάχιστη δημοσιότητα που έπαιρναν στα κυρίαρχα μέσα οι βίαιες επιθέσεις εναντίον των γυναικών. Το πρακτορείο έκλεισε και κλειδώθηκε από τις αρχές χωρίς καμιά προειδοποίηση.

Το προσωπικό του γυναικείου πρακτορείου μαζί με άλλα μίντια που είχαν την ίδια μεταχείριση, έδωσαν συνέντευξη την 1 Νοεμβρίου στο τμήμα της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ιστανμπούλ (φωτο).

jinha-new-agency-1
Η ρεπόρτερ του JINHA Rojda Oğuz, δήλωσε: “Αντιμετωπίζουμε για μια ακόμα φορά μια περίοδο όπου οι σφαγές στο Κουρδιστάν επιστρέφουν. Το κόμμα του Ερντογάν AKP επιχειρεί να κάνει μια επίδειξη μ’ αυτή την κατάσταση της έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει, όπου χρησιμοποιεί διατάγματα για να κλείνει πρακτορεία, κανάλια τηλεόρασης, ραδιοφωνικούς σταθμούς και να συλλαμβάνει δημοσιογράφους”.

“Αυτό που θέλει να πει ο Ερντογάν με τις επιθέσεις του είναι: ‘Σας σκότωσα, σας δολοφόνησα, και τώρα σας εμποδίζω να το πείτε σε κανέναν’. Δεν υποχωρούμε στις αποφάσεις του ΑΚΠ που είναι μισογύνικο και τις γυναίκες τις θεωρεί ένα τίποτα. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε χωρίς να υπακούουμε το τι επιβάλουν οι άντρες”.

Στη συνέντευξη τύπου οι γυναίκες είπαν ότι θα συνεχίσουν τις ανταποκρίσεις τους από το facebook και του τουίτερ. Πολλές υποστρίκτριες και υποστηρικτές έχουν ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη τους με το hashtag #JINHAsusmayacak, ή, στα αγγλικά, #JINHAcannotbesilenced.