”Εγώ, έπαιρνα εντολές άνωθεν” – δίκη 11 οροθετικών γυναικών

Ο υπουργος Υγειας ανακοινώνει τη μεγάλη επιτυχία του στα Μίντια την μαύρη εκείνη μέρα και νύχτα. Αυτός όμως, επιβραβεύθηκε, αφού εκλέγεται διαρκώς βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ξεκίνησε ουσιαστικά σήμερα η δίκη 11 γυναικών που κατηγορούνται για βαριά σωματική βλάβη ενάντια στους “πελάτες” της πορνείας, από την επιχείρηση κυνήγι μαγισσών που είχε εξαπολύσει και ενορχηστρώσει τον Μάιο του 2012 ο τότε υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη, για να ξεσκεπάσει την “υγειονομική βόμβα” που αποτελούσαν αυτές οι γυναίκες για τους πορνοπελάτες και την “κοινωνία ολόκληρη”. Οι κοπέλες αυτές, μαζί με άλλες 90 περίπου, είχαν συλληφθεί τότε, τους είχε γίνει αναγκαστική λήψη αίματος για ανίχνευση του ιού HIV/AIDS, μέσα στα κρατητήρια, με χειροπέδες, χωρίς τήρηση καμιάς δεοντολογίας, και στη συνέχεια είχαν δοθεί στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες όσων βρέθηκαν θετικές στον ιό, που τότε ήταν 32, από την τότε αρμόδια εισαγγελέα κ. Ράικου.
images

Ο κ. Μπόλαρης ήταν τότε υφυπουργός Υγείας επί Λοβέρδου. Υποστήριξε ρητά, όπως ήταν φυσικό, την καμπάνια του προϊσταμένου του. Αλλά, ούτε αυτός χάθηκε… Στη σημερινή κυβέρνηση είναι υφυπουργός. Ζούμε, όπως είναι γνωστό, στη χώρα των Λωτοφάγων.

Από τις 11 κατηγορούμενες μόνο 4 ήταν στο εδώλιο, κάποιες άλλες έχουν πεθάνει ή αυτοκτονήσει και κάποιες δεν προσήλθαν.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν εξαρχής να ακυρωθεί η δίκη, γιατί το κατηγορητήριο είναι αόριστο. Πότε εκδίδονταν αυτές οι γυναίκες; Πού εκδίδονταν; Ποιος τις συνέλαβε να εκδίδονται; Πού είναι οι πελάτες για χάρη των οποίων έγινε όλη αυτή η επιχείρηση εξόντωσης των γυναικών; Το δικαστήριο άκουσε αυτά τα επιχειρήματα, και δήλωσε ότι το αίτημα της αοριστίας θα το εξετάσει στο τέλος της δίκης.
images

Μια από τις πολλές κινητοποιήσεις της εποχής, μπροστά από το υπουργείο Υγείας

Στη σημερινή δικάσιμο μίλησαν μόνο ένας αστυνομικός και ο νέος διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζεμπεργκ.

Ο αστυνομικός, ως εκπρόσωπος της καταγγέλλουσας αρχής, δεν είχε απολύτως τίποτα συγκεκριμένο να πει, παρά την εξαντλητική εξέτασή του από δικαστήριο και δικηγόρους των κατηγορουμένων. Δεν ήταν στο δρόμο εκείνο το βράδυ του πογκρόμ, ήταν στο γραφείο του. Όσα ξέρει τα άκουσε, δεν έχει προσωπική γνώση. Έδωσε την αρχική του κατάθεση εναντίον αυτών των γυναικών, γιατί “εγώ, έπαιρνα άνωθεν εντολές”. Από ποιον έπαιρνε άνωθεν εντολές; Δεν έλεγε. Δηλαδή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου; ρώτησε η πρόεδρος. Ναι, απάντησε εκείνος. Τις άνωθεν εντολές τις επανέλαβε τέσσερις φορές, ακυρώνοντας έτσι την παρουσία του εκεί, αφού δεν είχε ιδία γνώση, αλλά ουσιαστικά και την κατηγορία την οποία δεν στήριξε καθόλου με τη μαρτυρική του κατάθεση.

images

Κλίμα πανικού και σασπένς. Σε λίγο…

Αντίθετα, σε δίκη 5 οροθετικών γυναικών που έγινε το 2013, ο τότε μάρτυρας αστυνομικός είχε πει τότε ότι τις είχε δει στο δρόμο να κάνουν προκλητικές χειρονομίες, αλλά δεν ήξερε πού για την καθεμιά, στο σωρό μίλαγε. Στην ερώτηση πως μπόρεσε σε μια νύχτα να είναι σε τόσα πολλά μέρη έστω κι αν δεν θυμόταν ποια ήταν πού, δεν είχε απαντήσει. Στην δίκη εκείνη, των πέντε γυναικών η απόφαση ήταν παμψηφεί αθωωτική, 11/3/2013. Τρία χρόνια μετά περιμένουμε το ίδιο, αν και χρειάζονται πολύ περισσότερα για την ηθική αποκατάσταση αυτών των γυναικών.

Ακολούθησε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης, ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο πρώτος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που στηρίζει πραγματικά τους οροθετικούς.

Στην κατάθεσή του ξεκίνησε με ένα συγνώμη προς τις κοπέλες που διαπομπεύθηκαν, ήταν κάθετος στο θέμα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων, τα οποία δεν έγιναν σεβαστά όπως κατάγγειλε, υπεράσπισε τις συγκεκριμένες γυναίκες και τα δικαιώματα των οροθετικών. Ζήτησε συγνώμη σε διάφορες αποστροφές της κατάθεσής του, 4 φορές.

hqdefault

Το εξαιρετικό φιλμ της Ζωής Μαυρουδή. Ελεύθερο στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από 20 μάρτυρες υπεράσπισης, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Οροθετικών Γυναικών και τις άλλες οργανώσεις που συμπαραστάθηκαν με πολλούς τρόπους στις διωχθείσες και διαπομπευθείς, καθώς και ιατροί και επαγγελματίες στον τομέα της τοξικοεξάρτησης, που θα εξηγήσουν εμπεριστατωμένα την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και των ζητημάτων του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας εναντίον αυτών των γυναικών. Μάρτυρες υπεράσπισης θα είναι και συγγενικά πρόσωπα.

index

Δεν έχει τι να κάνει τα χέρια της όταν δίνει τη συνέντευξή της στο φιλμ.

Ζήσαμε στους διαδρόμους και στο προαύλιο του δικαστηρίου και πάλι το δράμα τους, ήταν φοβερά αγχωμένες οι ίδιες και τα συγγενικά τους πρόσωπα, δεν ήθελαν να είναι στη δίκη για να μην ξαναζήσουν το δράμα που πέρασαν. Ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει και την απουσία κάποιων από τις κατηγορούμενες που βρίσκοναι εν ζωή. Γνωρίζουν μέσα από τις συζητήσεις που κάνουμε τη σημασία της παρουσίας τους, για τις άλλες γυναίκες, για την κοινωνία, για να μην επαναληφθεί αυτή η βάρβαρη πρακτική. Από την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης, και τις άλλες οργανώσεις, προσπαθούμε να τις εμψυχώσουμε και να τις στηρίξουμε ψυχολογικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αφού έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη μέσα από τη μακρόχρονη και συστηματική παρουσία μας στην αλληλεγγύη κάθε μορφής.

Η Ομάδα Αλληλεγγύης Δικηγόρων στους πρόσφυγες και μετανάστες ασκούσε την πολιτική αγωγή για κάποιες από τις κατηγορούμενες, οργάνωσε τη δίκη, την παρουσία μαρτύρων, και λειτουργεί ακόμα όπως από την αρχή, με άψογη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Δευτέρα 21 Νοέμβρη η επόμενη δικάσιμος, Ευελπίδων, κτήριο 13, στις 9 το πρωί. Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί η δίκη, αν και γωρίζουμε τους ρυθμούς χελώνας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Περισσότερες πληροφορίες στο μπλογκ της Πρωτοβουλίας, το οποίο έχει αναρτήσεις μέχρι το 2013, οι οποίες όμως είναι πολύτιμες για την ιστορία του θέματος: https://diokomenesorothetikes.wordpress.com/

index
Άλλες αναλυτικές δημοσιεύσεις:

Διωκόμενες οροθετικές γυναίκες: «Καμία καταπάτηση δικαιωμάτων»

Μικρή αλλά σημαντική νίκη για δυο οροθετικές

Τρεις οροθετικές φυλακισμένες μιλούν για τη διαπόμπευσή τους

ΛΟΒΕΡΔΟΣ-ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Άλλη μια οροθετική τους χαιρετά από το υπερπέραν