Η κρατική τηλεόραση του Μαρόκου δείχνει πώς να κρύβουν οι γυναίκες τα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας

Η καθημερινή εκπομπή Sabahiyat εξόργισε πολλές και πολλούς από τους τηλεθεατές, δείχνοντας πώς μπορεί μια γυναίκα να αποκρύψει τα σημάδια της κακοποίησης.Φωτό: Channel

Μετάφραση: Σίσσυ Βωβού

Το κρατικό κανάλι Channel 2M δείχνει πώς να καλύπτονται οι εκδορές από την ενδοοικογενειακή βία, ώστε να μπορεί μια γυναίκα να “συνεχίζει κανονικά τη ζωή της”

Γυναίκες στο Μαρόκο αντέδρασαν με αγανάκτηση μετά την προβολή μιας εκπομπής στην κρατική τηλεόραση, που έδειχνε πώς να καλύπτει μια γυναίκα με μέικ απ, τις εκδορές και τα σημάδια από την ενδοοικογενειακή βία.

Το απόσπασμα από την καθημερινή εκπομπή Sabahiyat, στο κανάλι 2M, έδειχνε μια χαμογελαστή καλλιτέχνιδα του μέικ απ να δείχνει πώς να καλυφθούν τα σημάδια κακοποίησης μιας γυναίκας, που ήταν πρησμένη στο πρόσωπο και γεμάτη μαύρα και κόκκινα σημάδια από χτυπήματα.

“Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές ομορφιάς να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε την καθημερινή σας ζωή κανονικά”, έλεγε η παρουσιάστρια στο τέλος της εκπομπής της 23ης Νοεμβρίου, – δύο ημέρες πριν την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η αντίδραση ήταν άμεση και οργισμένη. Υπογράφτηκε αμέσως από εκατοντάδες γυναίκες μια έκκληση στην οποία ζητούσαν να απολογηθεί η παρουσιάστρια και να υπάρξουν κυρώσεις για το κανάλι. Ένας άντρας έγραψε στο τουίτερ ότι το σημείο αυτό της εκπομπής τον άφησε άφωνο.

Το κανάλι στη συνέχεια απέσυρε το κλιπ από την ιστοσελίδα του, αλλά ήδη είχε κυκλοφορήσει στο τουίτερ.
Όμως, το βίντεο που επισυνάπτεται, φαίνεται ότι δεν ανοίγει και ότι έχει αποσυρθεί.

Επίσης, το κανάλι έβαλε μια “διευκρίνιση” στη σελίδα του στο facebook, λέγοντας ότι το τμήμα αυτό ήταν “τελείως ακατάλληλο και ότι αποτελούσε σφάλμα της διεύθυνσης ενόψει της ευαισθησίας που υπάρχει για το θέμα, και της σοβαρότητας του ζητήματος της βίας κατά των γυναικών”.

Πηγή: The Guardian – 27 November 2016