Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Δελτίο Τύπου – 28-4-2017

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων των γυναικείων οργανώσεων σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα της Βουλής, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για το θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, επισκεφθήκαμε στις 27 Απριλίου το κόμμα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”. Μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Προέδρου κ. Δημήτρης Νικολάου και πρώην δήμαρχος Χολαργού.

Ως εκπρόσωποι των οργανώσεων αναφέραμε στον κ. Νικολάου τη μεγάλη σημασία αυτής της σύμβασης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, και το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Σύμβαση υπογράφηκε από την Ελλάδα, από το 2011, ενώ δεν έχει κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή ώστε να περάσει στο εσωτερικό δίκαιο. Αντίθετα, υπάρχουν 22 χώρες από όσες αρχικά υπέγραψαν, που ήδη έχουν κυρώσει τη σύμβαση.

Από το 2012 ήδη, υπάρχουν υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει για την κύρωση της Σύμβασης, αλλά καμία δεν έχει προχωρήσει. Αναφέραμε ότι η σύμβαση αυτή θα αποτελέσει χρήσιμο και κρίσιμο νομικό εργαλείο με παιδαγωγικό και αποτελεσματικό ρόλο στο δρόμο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ζητήσαμε και από αυτό το κόμμα να κάνει ενέργειες από πλευράς του για το αίτημά μας.

Υπογραμμίστηκε ότι το φαινόμενο εμμένει και αυξάνεται και στην ελληνική κοινωνία, αλλά και η ιδιαιτερότητα ότι έχουμε διέλευση γυναικών-προσφύγων που βρίσκονται εκτεθειμένες στην έμφυλη βία, όπως αναφέρουν εκθέσεις που συντάσσονται κατά καιρούς από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και το μεγάλο φαινόμενο του τράφικινγκ.

Το Ελληνικό Λόμπι Γυναικών Ευρώπης, τονίστηκε στη συνάντηση, αριθμεί 50 οργανώσεις, ενώ το Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, που αριθμεί 2.500 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμφωνεί για την κύρωση, και πιέζουν ώστε η σύμβαση να κυρωθεί από όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που την έχουν υπογράψει.

Τονίσαμε ότι υπάρχει ήδη πόρισμα σχετικής επιτροπής που επεξεργάστηκε τις απαιτούμενες νομικές αλλαγές, το οποίο είναι επαρκές και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές.

Επίσης τον ενημερώσαμε ότι ήδη 30 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει ερώτηση στη Βουλή πριν ένα χρόνο για την κύρωση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνον υποσχέσεις.

Ο κ. Νικολάου απάντησε ότι σε κάθε θέμα που αφορά τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, ο πρόεδρος του κόμματος είναι θετικός, όπως και η σύζυγός του, που είναι φεμινίστρια. Ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα του είναι θετικό στην περίθαλψη των μεταναστών και μεταναστριών που βρίσκονται στην Ελλάδα, και επίσης ότι είναι εναντίον της ομοφοβίας, έστω και αν υπάρχουν και κάποιες αντίθετες απόψεις.

Είπε ότι η επόμενή του ενέργεια θα είναι να υποβάλει το αίτημά μας στον πρόεδρο του κόμματος, και επίσης να το προωθήσει σε αρμόδια επιτροπή του κόμματος.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν:
Ιωαννίδου Μίκα, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών

Σφανδού Χρυσηίς, Ένωση Ελληνίδων Νομικών

Λατσού Μαρία, Μέλος της Επιτροπής της ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΓ.

Βωβού Σίσσυ, το Μωβ Ηλεκτρονική Εφημερίδα Γυναικείων Δικαιωμάτων