Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με τη Νέα Δημοκρατία για τη Σύμβαση της Κων/λης

Δελτίο Τύπου, 9-5-2017

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων των 13 γυναικείων οργανώσεων σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, για το θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, επισκεφθήκαμε χθες 8 Μαΐου τη Νέα Δημοκρατία στα γραφεία της, στην Πειραιώς. Μας υποδέχθηκε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματας και βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης και η κυρία Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας Γυναικείων θεμάτων και μέλος της Π.Ε.
Η κ. Συρεγγέλα μας είπε ότι η Ν.Δ. ήταν και είναι θετική, αλλά η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθυστερεί να βγάλει πόρισμα και ότι δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη εναρμονίσει το δίκαιό μας. Επίσης ότι η Ν.Δ. δεν πρόλαβε να προχωρήσει τη Σύμβαση. Πρόσθεσε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι έχει ευαισθησία στα θέματα των γυναικών, αλλά στην πράξη δεν έχει κάνει τίποτα. Αντίθετα, εμείς υποβάλαμε και ψηφίσαμε το νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, το 2006.

Από μεριάς οργανώσεων, η κ. Ιωαννίδου ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών έχει 2.500 οργανώσεις στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα το Λόμπι έχει περίπου 50 οργανώσεις. Επίσης επαίνεσε τον κ. Αυγενάκη που είχε παρευρεθεί στην ημερίδα που είχε γίνει το 2015 από την Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΕΛΓ για τη Σύμβαση καθώς και την κ. Συρεγγελα για τη στήριξη. Η κύρωση της Σύμβασης είναι δείγμα γραφής για κάθε χώρα, και η βία που ασκείται έχει τεράστιο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος. Το κόστος για την εφαρμογή της Σύμβασης είναι το 1/10 απ’ ότι το κόστος της βίας που ασκείται, αν μιλήσουμε με οικονομικούς όρους.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της σύμβασης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Ρουμπάνη ανέφερε ότι αυτή η σύμβαση δίνει μια ευκαιρία ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας. Η αστυνομία είναι υποστελεχωμένη για το θέμα του τράφικινγκ, μόνο 20 αστυνομικοί διατίθενται σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο, έχει δεκαπλάσιους.

Η κ. Πανταζή είπε ότι αν τεθεί από το κόμμα της Ν.Δ. το θέμα στη Βουλή, θα αναγκαστεί να πάρει θέση και η κυβέρνηση. Η κ. Σφανδού ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν το έχουν προχωρήσει όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και 7 χρόνια. Η κ. Ζέλλου δήλωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική την οριζόντια συνεργασία των κομμάτων με τις οργανώσεις των γυναικών, ενώ η κ. Κιτσοπανίδου τόνισε πως όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν το προχώρησαν και ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης, η κ. Ραγκούση Βαρότση ανέφερε ότι θα μπορούσε η ΝΔ να το βάλει στη βουλή ως κόμμα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, στη διάρκεια της συζήτησης, ανέφερε ότι τα θέματα αυτά μας είναι οικεία και αυτονόητα. Η Ν.Δ. είναι ανοιχτή σε προτάσεις. Επίσης, για τα θέματα της αστυνομίας είπε ότι οι αναδιαρθρώσεις στην αστυνομία έχουν οδηγήσει σε αποδιάρθρωση. Ανέφερε ακόμα το θέμα της παρενόχλησης του πρέσβη της Βενεζουέλας προς τις υπαλλήλους, το οποίο είχε φέρει το κόμμα του στη Βουλή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πάρει θέση, παρ’ ότι αποτελούσε μια παράνομη πράξη. Επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή όχι νομοσχέδια αλλά μόνο σύνολα άσχετων μεταξύ τους διατάξεων. Είπε ότι είναι σωστό να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεών σας ώστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να καπελώσουμε κανέναν, είπε, ούτε να εντυπωσιάσουμε, αλλά να δουλέψουμε με την ουσία του θέματος.

Οπότε, όταν τελειώσουν οι διαβουλεύσεις θα βρούμε με ποιον κοινοβουλευτικό τρόπο είναι χρήσιμο να κινηθούμε. Επιδίωξή μας είναι το θέμα αυτό να προχωρήσει, στο βαθμό που θα τύχει γενικής στήριξης, αφού δεν διαθέτουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι θετικός, είμαστε θετικοί. Αλλά, και αν δεν καταφέρουμε να περάσουμε τώρα τη σύμβαση, θα την περάσουμε στην επόμενη περίοδο.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν:

Ρουμπάνη Νίκη, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Ζέλλου Λίλιαν,  Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή»

Ιωαννίδου Μίκα, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών
Ραγκούση -Βαρότση Αμαλία, Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος
Βωβού Σίσσυ, το Μωβ Ηλεκτρονική Εφημερίδα Γυναικείων Δικαιωμάτων
Πανταζή Ειρήνη, Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων
Σιάνου Φωτεινή από το ΚΕΔΕ
Παναγιώτου Εύα από το ΚΕΔΕ
Κιτσοπανίδου Ρένα από Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών και Ένωση Γυναικών κρήτης
Σφανδού Χρυσηίς, Ένωση Ελληνίδων Νομικών
Λατσού Μαρία, μέλος της Επιτροπής της ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΕΛΓ.