Η ΕΕ υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Στις 11-6-17 υπογράφηκε από την ΕΕ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και την έμφυλη βία. Πρόκειται για ένα σημαντικό αν και αργοπορημένο βήμα, με επόμενο σταθμό την προσχώρηση της ΕΕ στη σύμβαση αυτή. Φυσικά, αναμένεται και η κύρωσή της από τις κυβερνήσεις των χωρών που την είχαν αρχικά υπογράψει, όπως και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ακόμα καθυστερεί, παρά τις πιέσεις από τις γυναικείες οργανώσεις και παρά το μεγάλο πρόβλημα της έμφυλης βίας που εκτυλίσσεται καθημερινά.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, υπήρξε κοινή δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου Frans Timmermans και της Věra Jourová, που είναι επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, για την υπογραφή της Σύμβασης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι “Η βία κατά των γυναικών είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια βάρβαρη μορφή διάκρισης. Μια στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει τη βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να γίνει η ΕΕ (παράλληλα με τα κράτη μέλη) πλήρες μέρος της Σύμβασης της Ιστανμπούλ. Αποτελεί το πρώτο δεσμευτικό και συνολικό διεθνές εργαλείο στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει την βία κατά των γυναικών.

Η Σύμβαση της Ιστανμπούλ θα επιτρέψει στην ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την πρόληψη, την δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, και την ενδοοικογενειακή βία.

Η υπογραφή της Σύμβασης της Ιστανμπούλ στέλνει ένα σημαντικό πολιτικό σήμα τη φετεινή χρονιά, το 2017, που η Επιτροπή έχει αφιερώσει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: Η ΕΕ δεσμεύεται να θέσει τέλος στη βία κατά των γυναικών”.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών έκανε σημαντική και μαζική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με σκοπό να πιέσει για το θέμα της βίας κατά των γυναικών και για την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, στο Δημαρχείο των Βρυξελλών. Υπήρξε μεγάλη προσέλευση από πολλές χώρες (συμμετείχαν και από την ελληνική αντιπροσωπεία), καθώς και ευρωβουλεύτριες. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν μαρτυρίες θυμάτων τράφικινγκ και γυναικών που ξέφυγαν από την πορνεία.

Ακολούθησε πολύ μεγάλη πορεία προς το κέντρο της πόλης με συνθήματα κατά της εμφυλης βίας. Το θέμα επανήλθε κατά την Γενική Συνέλευση του Λόμπι, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Commission ο οποίος στηρίζει ανεπιφύλακτα τις θέσεις του, όπως αναφέρουν γυναίκες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Επίσης, αποφασίστηκε από το Λόμπι να σταλούν σχετικές υποστηρικτικές επιστολές, για τη στήριξη της προσπάθειας για την κύρωση της Σύμβασης.

Δεν ξεχνάμε βέβαια, ότι στη σημερινή περίοδο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού την οποία διανύει η Ευρώπη με αρχιτέκτονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δικαιώματα των γυναικών πλήττονται από πολλές πλευρές, εργασιακές, οικονομικές, όσο και στο θέμα της έκτρωσης η οποία παραμένει αίτημα για πολλές χώρες, και δεν αναφέρεται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Επίσης δεν ξεχνάμε τα δικαιώματα των γυναικών-προσφύγων οι οποίες αποτελούν το πιο ευάλωττο κομμάτι των γυναικών, αλλά και την πολιτική των απαγορεύσεων και των απελάσεων που τις εκθέτει πολλαπλώς στην έμφυλη βία, κάτι που καταγράφεται σε όλες τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Παρ’ όλα αυτά, η αλλαγή του νομικού πλαισίου την οποία θα επιφέρει η κύρωση της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα θετικό βήμα, στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν όλες τις κυβερνήσεις.

Οι φωτογραφίες είναι από τις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών