Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 2017 – Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την έκτρωση – εκδήλωση

Με βάση την ευρωπαϊκή έκκληση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών για το θέμα της έκτρωσης, το Μωβ καλεί σε εκδήλωση στις 2 Ιουλίου, στο 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετέχει όλες τις ημέρες. Ο σύνδεσμος της έκκλησης δημοσιεύεται στο τέλος.

Καλούνται γυναίκες και συλλογικότητες που ενδιαφέρονται, γιατί και στην Ελλάδα, όπου η έκτρωση είναι νόμιμη (με προϋποθέσεις) από το 1986, υπάρχουν κατά καιρούς απειλές και πιέσεις ενοχοποίησης ή ακύρωσης στην πράξη αυτού του δικαιώματος. Αυτό έγινε με το Νοσοκομείο της Χίου πρόσφατα, όπου όλοι οι αναισθησιολόγοι υπέγραψαν ότι επικαλούνται αντίρρηση συνείδησης και δεν θα συμμετέχουν σε τέτοιες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα στη Χίο να ακυρώνεται αυτό το δικαίωμα, τουλάχιστον όσον αφορά το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο. Παρουσιάζονται και άλλα ανησυχητικά σημάδια, ενώ από την πλευρά της η πολιτεία δεν παρέχει ούτε καν ενημέρωση για την αντισύλληψη προς τις γυναίκες, έτσι, όπως διαπιστώσαμε μετά από έρευνα του Μωβ, δεν υπάρχει ούτε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στον Οικογενειακό Προγραμματισμό του μαιευτηρίου Αλεξάνδρα, όπως επίσης και στο υπουργείο Υγείας.

Η Σόνια Μητραλιά που θα κάνει την παρουσίαση στην εκδήλωση, έγραψε ένα μικρό ιστορικό για τους πρόσφατους αγώνες, που δημοσιεύουμε παρακάτω.

Μικρό ιστορικό για τις  ευρωπαϊκές και διεθνείς κινητοποιήσεις για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην έκτρωση και αντισύλληψη.

2014: Οι γυναίκες στο ισπανικό κράτος κινητοποιήθηκαν εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι όταν αποφάσισε να μειώσει δραστικά το δικαίωμα στην άμβλωση. Οργανώθηκε ένα ευρύ ευρωπαϊκό κίνημα υποστήριξης. Οι γυναίκες κέρδισαν: Η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο.

2016: Πολωνέζες βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να αρνηθούν την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Το 2014, όπως και το 2016, πολλές φεμινιστικές οργανώσεις στο Παρίσι δείχνουν την αλληλεγγύη τους, διαδηλώνοντας μαζί με ομάδες από την Ισπανία, Πολωνία (Nous d’Abord, ADDP).

Στη συνέχεια γεννήθηκε η ιδέα και η ανάγκη να οικοδομηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή κινητοποίηση για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Στη Γαλλία, οι περικοπές του προϋπολογισμού και τα μέτρα λιτότητας έχουν ως συνέπεια δυσκολίες πρόσβασης στην προγεννητική φροντίδα, ιδιαίτερα λόγω του κλεισίματος των ειδικών δομών ( IVG) που πραγματοποιούν αμβλώσεις και εξασφαλίζουν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αντισύλληψη.

Στην Ευρώπη, η άνοδος της άκρας δεξιάς και η πληθώρα πια άκρως επικίνδυνων  αντιδραστικών κυβερνήσεων, αμφισβητούν το δικαίωμα στην άμβλωση και η ποινικοποίησή της συνεχίζεται σε ορισμένες χώρες όπως στην Πολωνία,  Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρο.

Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών είναι εύθραυστο και πρέπει να προστατευτεί.

Εκτός Ευρώπης, η εκλογή του Donald Trump και τα πρώτα μέτρα του κατά των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ, διαγράφοντας τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ που στηρίζουν τις δομές οικογενειακού προγραμματισμού στον κόσμο, αποδεικνύουν ότι απειλούνται τα δικαιώματα αυτά σε όλο τον κόσμο.

Το 2017, γαλλικές και πολωνικές  φεμινιστικές οργανώσεις  ξεκίνησαν ένα ευρωπαϊκό κάλεσμα με θέμα «Ευρωπαϊκή κινητοποίηση: για το δικαίωμα στην άμβλωση και αντισύλληψη σε όλη την Ευρώπη.»

Εδώ το κάλεσμα και το κείμενο με τις υπογραφές.

Για το δικαίωμα στην έκτρωση σε ολόκληρη την Ευρώπη – Έκκληση της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών

Εδώ ο σύνδεσμος για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, όπου υπάρχει και το συνολικό πρόγραμμα: http://antiracistfestival.gr/2016/06/08/afisa-tou-19ou-antiratsistikou-festival-athinas/