Η εκδρομή του ΜΩΒ

Το κάστρο του Ακροκόρινθου

 

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Την δεύτερη μέρα του κάμπινγκ, οργανώσαμε μια ωραία εκδρομή. Ξεκινήσαμε από το καταπράσινο Σχίνο και αρχικά ανεβήκαμε για περιήγηση στο κάστρο του Ακροκορίνθου, στη συνέχεα με τις κατατοπιστικές επεξηγήσεις της ξεναγού, επισκευθήκαμε το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.

Το Σχίνο, δίπλα στο Αλεποχώρι βρίσκεται στη Δυτική Αττική και στην ανατολική πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, στους πρόποδες των Γερανείων Όρεων, ενώ διοικητικά ανήκει στον νομό Κορινθίας. Οι δαντελωτές παραλίες, καταλαμβάνουν αρκετά χιλιόμετρα με εναλλασσόμενα τοπία, αφού συναντάμε αμμουδερές και πετρώδεις ακρογιαλιές, κοσμικές ή μη αλλά και παραλίες κατάφυτες από πεύκα όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος.

Μαστοί από το μουσείο της αρχαίας Κορίνθου

Κατά την αρχαιότητα αποτελείτο από δύο περιοχές, τις Αιγειρούσες (σήμερα Ντουράκο) και τις Παγαί ή Πηγαί (σήμερα Αλεποχώρι) οι οποίες ήταν τα επίνεια της αρχαίας Μεγαρίδος στον Κορινθιακό κόλπο. Οι Παγές γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια λόγω της θέσης τους, αφού οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν το επίνειο αυτό σαν ορμητήριο κατά των Πελοποννησίων (461 π.Χ.).

Οι οικισμοί από την δεκαετία του ’70 αναπτύσσονται συνεχώς και σήμερα χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής διατηρούν εκεί την μόνιμη ή την εξοχική τους κατοικία, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες παραθεριστών. Η εκδρομή κατέληξε με αναζωογονητικό μπάνιο στην λίμνη του Ηραίου όπου επισκεφτήκαμε επίσης το καπρίτσιο της γεωλογικής μορφολογίας του τόπου.

Συνολικό ρεπορτάζ για το κάμπινγκ, στο https://tomov.gr/2017/07/16/1-50/

Η λίμνη του Ηραίου