ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι οργανώσεις αλληλεγγύης προς τις διωκόμενες οροθετικές γυναίκες, έχουμε κάνει συντονισμένες ενέργειες από τον περασμένο Δεκέμβριο για να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες της διαπόμπευσής τους από το διαδίκτυο. Σημειώνουμε ότι στις δύο αθωωτικές αποφάσεις του Δεκεμβρίου, αναφέρεται ρητά ότι το δικαστήριο εντέλει την αφαίρεση των φωτογραφιών από το διαδίκτυο. Εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες.

Μετά την ενημέρωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά αλλά δεν προχώρησε στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας, ενημερώσαμε πριν από λίγες ημέρες την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, προσκομίζοντάς της τους αριθμούς των αποφάσεων.

Η κ. Γιαννακάκη ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας αποστέλλοντας επιστολή προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζητώντας να ενεργήσουν για την αφαίρεση (αποανάρτηση) των φωτογραφιών, ώστε να μην διαιωνίζεται δι’ αυτού του μέσου η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών οι οποίες αθωώθηκαν όλες, και από όλες τις κατηγορίες.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι οι γυναίκες αυτές δεν ήταν εκδιδόμενες, όπως προκύπτει και από τις αθωωτικές αποφάσεις, και ζητούμε από όλα τα μέσα και τους φορείς που αναφέρονται στο ζήτημα να πάψουν να τις αποκαλούν εκδιδόμενες οροθετικές.

Αναμένουμε τη γρήγορη εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το καλό των γυναικών αυτών που τόσο άδικα και τόσο βάρβαρα κακοποιήθηκαν από τους πολιτικούς, δικαστικούς, αστυνομικούς φορείς της εξουσίας, αλλά και στη συνέχεια από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επίσης αναμένουμε την ενεργητική στάση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ, και κάθε άλλου δημοσιογραφικού συνδικάτου, που μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες για αφαίρεση των φωτογραφιών από τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα.

Η φεμινιστική μας συλλογικότητα, Το Μωβ, όπως και οι άλλες οργανώσεις και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιήθηκαν στον αγώνα της αλληλεγγύης, εξακολουθούμε να προβαίνουμε σε κάθε ενέργεια που απαιτείται, όπως δικαστική ή κοινωνική αρωγή, γι’ αυτές που απέμειναν, γιατί κάποιες πέθαναν ή αυτοκτόνησαν, αφού η διαπόμπευσή τους επιβάρυνε την ήδη δύσκολη και ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν.

Η συντακτική επιτροπή του Μωβ

 

Οι οργανώσεις που δραστηριοποιήθηκαν συστηματικά στην αλληλεγγύη από το 2012 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα, είναι:

Η Ομάδα Δικηγόρων για την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχει αναλάβει τη δικαστική συνδρομή

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές

Η Φεμινιστική Συλλογικότητα ΤΟ ΜΩΒ

Το ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ

Η PRAXIS

Η ACT UP

Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ