Αρλέτα 1945-2017

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Η Αρλέτα ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα, αλλά από μικρή όλοι την φώναζαν «Αρλέτα». Η γνωστή σε όλες και όλους μας τραγουδίστρια γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου του 1945 και μεγάλωσε στο «τρίγωνο του θανάτου», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια: Μεταξουργείο, Εξάρχεια, Κυψέλη. Οι μνήμες της παιδικής της ηλικίας είναι συνυφασμένες με τη δυστυχία του πολέμου. Θυμάται το σπίτι τους να έχει μετατραπεί σε κέντρο διερχομένων. Το κουδούνι χτυπούσε 7 φορές την ημέρα από κόσμο που ζητιάνευε λίγο ψωμί, καθώς η μητέρα της φρόντιζε να έχει πάντα στο σπίτι ένα καρβέλι από το χωριό, από εκείνα τα καρβέλια που ζύγιζαν 15 οκάδες το καθένα….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το τραγούδι μπήκε από πολύ νωρίς στη ζωή της, καθώς από παιδί έμαθε να τραγουδά από τον πατέρα της, ο οποίος μπορεί να ήταν γιατρός στο επάγγελμα, αλλά ήταν και εξαιρετικός τραγουδιστής. Τα μοναδικά ερεθίσματα ήταν ένα ραδιόφωνο που έπαιζε οπερέτες και τα δημοτικά τραγούδια που άκουγε στο χωριό από όπου καταγόταν, τη Λιβαδειά Ορχομενού. Όταν ήταν μικρή δεν τραγουδούσε μόνη της, αλλά κρυβόταν πάντα πίσω από τους «προστάτες» της, τον πατέρα και την αδερφή της. Καμιά φορά τραγουδούσε μόνο για τη μητέρα της, η οποία έκλαιγε όταν την άκουγε να τραγουδάει και μετά της έκανε όλα τα χατίρια.

Παρ΄ όλη την αγάπη που είχε για το τραγούδι, πριν ακόμα τελειώσει το γυμνάσιο έδωσε εξετάσεις για την Σχολή Καλών Τεχνών. Είχε την τύχη τότε να γνωρίσει μεγάλες προσωπικότητες και να διδαχτεί πολλά από δασκάλους σαν τον Μόραλη, τον Σαραφιανό και τον Πρεβελάκη, προσωπικότητες που σημάδεψαν και χάραξαν βαθιά το χαρακτήρα και τις ιδέες της. Όταν ακόμα ήταν πρωτοετής στην Καλών Τεχνών, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Γιώργο Παπαστεφάνου σε μια εκδρομή, όπου την άκουσε να τραγουδά το «Άξιον Εστί». Ενθουσιάστηκε και την ρώτησε αν θέλει να κάνει δίσκο.

Μουσική πορεία 50 ετών και οι συνεργασίες

Πρώτη επαφή το 1960, που συμμετέχει στο λεγόμενο «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής. Με συνεργασίες όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης τα πρώτα της βήματα στην ελληνική μουσική σκηνή διαγράφονταν με φωτεινά γράμματα.

Το 1966 κυκλοφορεί ο πρώτος της προσωπικός της δίσκος, «Τραγουδά Η Αρλέτα», από τη Lyra, με 12 τραγούδια. Δύσκολη εποχή. Με την επταετία στα σπάργανα. Ο δίσκος της λογοκρίθηκε από τη χούντα και αφαιρέθηκαν τα τραγούδια «τα Λιβάδι» και «Κάποιες Νύχτες», τα οποία αντικαταστάθηκαν με δύο άλλα τραγούδια. Συμμετείχε στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Σε συνέντευξή της έχει πει για το Νέο Κύμα:

«Το Νέο Κύμα, είναι κάτι που κυνηγήθηκε και δυσφημίστηκε κατά κόρον, πιστεύω γιατί ήταν δημιουργία μιας ομάδας ανθρώπων, με επικεφαλής τον Αλέκο Πατσιφά που έκανε τη Λύρα. Δεν ήταν δηλαδή, ένα είδος που το έκανε ο κόσμος και μετά το πήραν μυρωδιά οι υπόλοιποι. Ήταν δημιούργημα ανθρώπων. Και στην Ελλάδα, τα δημιουργήματα των ανθρώπων δεν πολυαρέσουν. Ή δολοφονούμε τους κυβερνήτες, ή δολοφονούμε τους καλλιτέχνες. Κι αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως».

Αφ’ ότου λογοκρίθηκε από τη χούντα σταμάτησε να τραγουδά. Τρία χρόνια αργότερα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα εκ μέρους του Ζορζ Μουστακί. Στην αρχή θεωρούσε ότι ήταν μια φάρσα, αλλά μετά το 4ο τηλεφώνημα τελικά πείστηκε. Πήγε στις Σπέτσες στο σπίτι της γλύπτριας Ναταλίας Μελά, που ήταν φίλη με τον Μουστακί και την κάλεσε να τραγουδήσει στο Bobino, στο Παρίσι. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου, όπου έπαθε μεγάλο τρακ και κοκάλωσε μην μπορώντας να βγει στην σκηνή. Τότε βρέθηκε κάποιος να της δώσει μια γερή κλωτσιά και να βγει στην σκηνή και να ξεπεράσει τον φόβο του να τραγουδά μπροστά σε κόσμο.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1967, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος της. Εκεί συμπεριλήφθηκε και το πρώτο τραγούδι που έγραψε η Αρλέτα, «Τα Μικρά Παιδιά».

Τον επόμενο χρόνο, το 1968 συνεχίζει την πορεία της στη δισκογραφία με το «Στο Ρυθμό Του Αγέρα», έναν δίσκο που περιλαμβάνει 6 τραγούδια με μουσική και στίχους δικά της.

Κάπως έτσι η μουσική της διαδρομή έχει μπει σε τροχιά και οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Σύντομα, η Αρλέτα γίνεται συνώνυμο των αθηναϊκών μπουάτ.

Συνολικά, κυκλοφόρησε 45 δίσκους στην μακρά της πορεία με επιτυχίες που χαράχτηκαν στη μνήμη της ελληνικής μουσικής.
Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε. «Μια φορά θυμάμαι», «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco», «Μπαρ το Ναυάγιο» και άλλα είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες που τραγούδησε με τη χαρακτηριστική της φωνή.

Στο ενεργητικό της μετρά πολλά επιτυχημένα μουσικά κομμάτια, αλλά τρία έγιναν «σουξέ»: το «Μια φορά θυμάμαι», η «Σερενάτα», και το «Μπαρ το Ναυάγιο». Η συνεργασία που ξεχωρίζει στη ζωή της είναι αυτή με τον Λάκη τον Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι και η αιτία που παρέμεινε στον χώρο του τραγουδιού. Μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο έκανε δύο δίσκους που αγαπήθηκαν πάρα πολύ από τον κόσμο.

Παρόλο που την κέρδισε το τραγούδι, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ζωγραφική. Μέχρι σήμερα έχει κάνει δύο εκθέσεις, ενώ έχει σχεδιάσει όλα τα εξώφυλλα για τους δίσκους της. Επίσης η καλλιτεχνική της φλέβα φαίνεται και μέσα από τη γραφή της. Το ’97 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Από πού πάνε για την άνοιξη;” με ποιητικά και πεζά κείμενα, αλλά και με δικά της σχέδια. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).

Η περιπέτεια της υγείας της

Από 23 χρονών έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας και έχει κινδυνεύσει πολλές φορές. Το χειρότερο όμως έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 2008. Πέντε λεπτά πριν από την προγραμματισμένη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, η τραγουδίστρια αισθάνθηκε αδιαθεασία. Λίγα λεπτά αργότερα λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Σε δηλώσεις της η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Καρά, επισήμανε πως η Αρλέτα βρίσκεται σε καταστολή προσθέτοντας πως η γνωστή τραγουδοποιός έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, λόγω της υψηλής πίεσης. Παρέμεινε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου σε καταστολή και σταθερή μα κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει.

Τέλη Γενάρη του 2017 η κατάστασή της κρίθηκε σταθερή, αλλά εκείνη επέμενε να δίνει μάχη με τη ζωή της. Αυτή τη φορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αγίου Όλγα», έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και έμφραγμα. Εκεί έμελλε να αφήσει και την τελευταία της πνοή.

Η Αρλέτα πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Αυγούστου στο νοσοκομείο της «Αγίας Όλγας» αφήνοντας πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε φίλους, συγγενείς αλλά και ολόκληρη την ελληνική μουσική σκηνή.

Πηγή:el.wikipedia.org, http://www.mixanitouxronou.gr, iefimerida.gr