«Έκτρωση-οι γυναίκες αποφασίζουν» Η ευρωπαϊκή καμπάνιαείναι πλέον γεγονός!

Γράφει η Σόνια Μητραλιά,

μέλος του ενωτικού συντονιστικού της Αθήνας
«Καμπάνια, Έκτρωση-Οι γυναίκες αποφασίζουν»

Ναι, η ευρωπαϊκή καμπάνια «Έκτρωση-οι γυναίκες αποφασίζουν» είναι πλέον γεγονός! Ξεκίνησε μόλις πριν λίγες ημέρες στις 28 του Σεπτέμβρη του 2017 με αφορμή την διεθνή ημέρα για το Δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή έκτρωση παντού στο κόσμο.

Είναι μια πολλά υποσχόμενα αρχή: αυτό που είναι πραγματικά πρωτόγνωρο είναι ο διεθνής συντονισμός της κινητοποίησης και μάλιστα πάνω σε ένα τόσο αιχμηρό και άκρως πολιτικό θέμα, που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις… Πράγματι το δικαίωμα στην έκτρωση μπορεί να διχάζει ανά τον κόσμο τους προοδευτικούς και τους σκοταδιστές όλων των αποχρώσεων, αλλά ξεσηκώνει και πάλι τις γυναίκες !

Τι έγινε στην Ευρώπη

Στις 25 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπείες γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων από το Βέλγιο συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την κοινοβουλευτική επιτροπή για την ισότητα και με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 28 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε διαδήλωση 1500 ατόμων στις Βρυξέλλες Ομιλίες, δρώμενα, μαρτυρίες και συναυλία ήσαν στο πρόγραμμα γύρω από το ευρωκοινοβούλιο. Διεκδίκησαν το χαρακτηρισμό των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην νόμιμη, ασφαλή και δωρεάν έκτρωση, ως θεμελιωδών δικαιωμάτων για την ισότητα στην Ευρώπη.

Εκτός από τις Βελγίδες, συμμετείχαν πάνω από 400 γυναίκες από την Ιρλανδία, πολλές Πολωνέζες και 100 Γαλλίδες και εκπρόσωποι φεμινιστικών οργανώσεων, συνδικάτων, ενώσεων γυναικών, κινημάτων νεολαίας, ευρωπαϊκών δικτύων όπως του οικογενειακού προγραμματισμού…

Ταυτόχρονα έγιναν σε πολλές χώρες της Ευρώπης τοπικές δράσεις και κινητοποιήσεις, και να κάποια παραδείγματα:

Στην Ιρλανδία, στο Δουβλίνο μαζικότατη διαδήλωση το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, για το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση, ενόψει μάλιστα και του σχετικού δημοψηφίσματος, τη διεξαγωγή του οποίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πριν λίγες ημέρες. Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ήταν στους δρόμους για την φετινή έκτη πορεία! Οι γυναίκες θέλουν έτσι να δείξουνε στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζουνε τίποτε άλλο παρά την πλήρη κατάργηση της 8ης τροπολογίας που απαγορεύει εντελώς την έκτρωση. Η τροπολογία αυτή, που υιοθετήθηκε το 1983 και που εξισώνει τη ζωή της μητέρας με αυτή του εμβρύου, περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας. Το σύνθημα που γράφουν με άσπρα γράμματα είναι REPEAL που σημαίνει ανάκληση της τροπολογίας.

Στη Γαλλία οργανωθήκαν γεγονότα σε 29 πόλεις, στο Παρίσι έγινε συγκέντρωση 2000 ατόμων, στην Τουλούζ και στην Γκρενόμπλ έγιναν διαδηλώσεις το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Στην Ιταλία, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Τα κίνημα «Non Una di Meno» «Ούτε μια λιγότερη» ξεκίνησε ξανά μεγάλες συνελεύσεις στις μεγάλες πόλεις και προετοίμασε την διεθνή ημέρα για το δικαίωμα στην έκτρωση. Έγιναν διαδηλώσεις σε περισσότερες από τριάντα πόλεις που συνδέουν το ζήτημα της άμβλωσης και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων με το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Το σαββατοκύριακο στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη εθνική συνέλευση του νέου κινήματος  «Ούτε μια λιγότερη» του φθινοπώρου στην Πίζα για να προγραμματίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Και όσο για τα δική μας συνέχεια:

Στην Αθήνα στις 17 Οκτώβριου ώρα 18 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει μια ανοιχτή εκδήλωση/συνέλευση. Σκοπός της να καλέσουμε κοινωνικές οργανώσεις, μαίες, κοινωνικά ιατρεία, γιατρούς/τίνες πρόσφυγες, μετανάστριες, απλώς γυναίκες που βιώνουν άμεσα τα προβλήματα στην πρόσβαση των γυναικών στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα και του δικαιώματος τους στην υγεία..

Θα συζητήσουμε και θα κάνουμε προτάσεις για την επεξεργασία μιας ελληνικής πλατφόρμας της καμπάνιας για τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα. Θα ορίσουμε παραπέρα δράσεις για την Καμπάνια μας.
Σόνια Μητραλιά, μέλος του ενωτικού συντονιστικού της Αθήνας
«Καμπάνια, Έκτρωση-Οι γυναίκες αποφασίζουν»