Κρήτη: Και πάλι δεν αναγνωρίστηκε η αυτοάμυνα

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Άλλη μια δικαστική απόφαση, Εφετείου, στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ηλικιωμένη γυναίκα σκότωσε το σύζυγό της σε αυτοάμυνα, και όμως καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη.

Μετά από πολλές δεκαετίες έγγαμου βίου και διαρκούς κακοποίησης, η 70χρονη κακοποιήθηκε για μια ακόμα φορά, όταν ο άντρας της προσπάθησε να της βάλει το κεφάλι μέσα στο βραστό νερό της κατσαρόλας, την οποία είχε βάλει στο μάτι της κουζίνας. Τότε εκείνη άρπαξε έναν μπαλτά και του κατάφερε θανατηφόρα χτυπήματα, φαίνεται, μάλιστα, όπως λέει η ενημέρωση, να του έριξε το ζεματιστό νερό πάνω του.

Η ίδια φαινόταν στο δικαστήριο να μην έχει έχει καθαρή εικόνα της σκηνής, αφού βρισκόταν σε μεγάλη σύγχυση, έκλαιγε σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, και είπε «Ο Θεός ας συγχωρέσει και εμένα και εκείνον». Φάνηκε  ότι την πράξη την έκανε γιατί δεν άντεχε άλλο την κακοποίηση, τις ύβρεις και τους εξευτελισμούς.

Για ώρες μετά το φόνο δεν ήξερε τι να κάνει, και μάλιστα είχε γράψει ένα σημείωμα όπου υπονοείτο ότι είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Τελικά δεν το έκανε, και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Αναφέρεται ότι είχε αποφασίσει, με παρότρυνση των τριών παιδιών της, να εγκαταλείψει τον 76χρονο βίαιο σύζυγο, κάτι που του είχε ήδη ανακοινώσει.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι τέλεσε την ανθρωποκτονία υπό καθεστώς βρασμού, ενώ της είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και ότι ωθήθηκε στην πράξη λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Δυστυχώς, και το Εφετείο δεν αναγνώρισε την αυτοάμυνα.

Μια απλή γυναίκα του χωριού, που υπέμενε τα πάνδεινα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη μικρή κοινωνία όπου ζούσε, στη Σητεία Λασιθίου.

Η ηλικιωμένη θα επιστρέψει για λίγο στην φυλακή, γιατί έχει εκτίσει μέρος της ποινής της, όμως δεν θα αποφυλακιστεί, γιατί δεν δικαιώθηκε από ένα δικαστήριο έτοιμο να καταδικάσει για άλλη μια φορά μια καταδικασμένη σε ισόβια κακοποίηση που κάποια στιγμή κατάφερε να αντιδράσει.

Δεν ξέρουμε τι λέει η ίδια, πάντως άλλες, σε αντίστοιχες καταστάσεις, έχουν πει ότι η φυλακή είναι πολύ καλύτερη από την κακοποίηση μέσα στην οποία ζούσαν. Βέβαια το σωστό ήταν να ζήσει ελεύθερη.

Αυτούς τους δικαστές και συχνά δυστυχώς τις δικαστίνες, ποιο δικαστήριο θα τους καταδικάσει για την αναλγησία τους απέναντι στην έμφυλη βία, που την βλέπουν καθημερινά μπροστά τους και όμως δεν εννοούν να δικαιώσουν τα θύματά της;

Και αναρωτιόμαστε για πολλοστή φορά, είναι αυτή Δικαιοσύνη;

Με πληροφορίες από cretalive.gr – 13-12-17