Για τον ξυλοδαρμό γυναίκας – ηθοποιού από συνάδελφό της στο θέατρο Χυτήριον

Ανακοίνωση του Μωβ

Σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία της ηθοποιού Σοφίας Παυλίδου για ξυλοδαρμό της από τον συνάδελφό της Μάνο Παπαγιάννη στο θέατρο Χυτήριον, στις 11 Ιανουαρίου. Η κ. Παυλίδου έχει τραύματα και έχει καταθέσει μήνυση, δυστυχώς αφού είχε περάσει το αυτόφωρο, οπότε η υπόθεση θα εκδικαστεί σε κάποια τέρμινα, αφού γνωρίζουμε τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η διεύθυνση του θεάτρου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα θα το λύσει η Δικαιοσύνη, ενώ φαίνεται ότι η παράσταση θα συνεχιστεί με τον θύτη στη θέση του και με αντικαταστάτρια της Παυλίδου.

Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση έμφυλης βίας στο χώρο της εργασίας, οπότε οι αρμόδια αρχή του υπουργείου Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας, θα έπρεπε να επιληφθεί αμέσως του θέματος. Δεν μπορεί να τιμωρείται η κ. Παυλίδου για δεύτερη φορά, χάνοντας τη δουλειά της, η παράσταση να συνεχίζεται και η Επιθεώρηση να μην παρεμβαίνει.

Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για την υπόθεση από την Γενική Γραμματέα Ισότητας για κάτι τόσο ακραίο, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις στα μίντια.

Ως φεμινιστική συλλογικότητα δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στην ηθοποιό. Τονίζουμε ότι ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έχει πάρει τεράστιες και παγκόσμιες διαστάσεις, εδώ λείπει ακόμα και η στοιχειώδης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας που περιλαμβάνει, όπως ξέρουμε, το νόμο για τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ανοιχτή και απροκάλυπτη έμφυλη βία.

Το Μωβ – Φεμινιστική Συλλογικότητα
Αθήνα, 16-1-18