Έκτακτο: Τρεις Παλαιστίνιοι που εισχώρησαν στο Ισραήλ σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

 

Τόσο μίσος και  αγριότητα, σε μια τόσο μικρή έκταση γης

 

Δύο Παλαιστίνιοι που εισχώρησαν στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών στρατιωτών όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο στρατός, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε ακόμη έναν Παλαιστίνιο σε παρόμοιο περιστατικό στη μεθόριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόλις εισήλθαν σε ισραηλινό έδαφος, οι δύο Παλαιστίνιοι πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς προς την πλευρά των στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ προς τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον στρατό.

Ένα ζευγάρι μάτια,χίλιες λέξεις

Λίγο νωρίτερα, σε ανάλογο περιστατικό, ένας Παλαιστίνιος που επιχειρούσε να εισχωρήσει στο Ισραήλ από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, ενώ ένας ακόμη Παλαιστίνιος συνελήφθη.

Η ανακοίνωση του στρατού αναφέρει πως στρατιώτες εντόπισαν τους δύο Παλαιστίνιους την ώρα που επιχειρούσαν να περάσουν στο Ισραήλ και να προβούν σε δολιοφθορά στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τον έναν από τους δύο, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη.

Οι τρεις αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε 48 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη, στις 30 Μαρτίου, του μαζικού παλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας που ονομάζεται «Πορεία της Επιστροφής» κοντά στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα.   Περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν, επίσης, τραυματιστεί μετά την έναρξη της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας ενώ αντίθετα κανένας Ισραηλινός δεν έχει υποστεί το παραμικρό.   Η «Πορεία της Επιστροφής» διεκδικεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στη γη τους από την οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.   Η κινητοποίηση, που θα κλιμακωθεί στα μέσα Μαΐου, καταγγέλλει επίσης τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Γάζα που έχει στόχο να περιορίσει τους ισλαμιστές της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι μετείχαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής κατά μήκος του τείχους.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται συχνά για υπερβολική χρήση βίας, ενώ ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.   Ο στρατός τονίζει ότι ανοίγει πυρ μόνο αν είναι απαραίτητο και κατηγορεί τη Χαμάς ότι ευθύνεται για τα θύματα καθώς χρησιμοποιεί άμαχους ως «ανθρώπινες ασπίδες» και προτρέπει τους Παλαιστίνιους να κάνουν δολιοφθορές στο τείχος για να εισχωρήσουν στο Ισραήλ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δική μας Αλεξία Τσούνη βρέθηκε στη λωρίδα της Γάζας και διαμαρτυρήθηκε μαζί με τη “Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη” (Coalition of Women for Peace), φεμινιστική οργάνωση στο Ισραήλ ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης και υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης. Παρακολουθήστε βίντεο της διαδήλωσης και συνέντευξη της γνωστής ισραηλινής φεμινίστριας Σαχάρ Βαρντί.Το κάλεσμα έγινε για υποστήριξη και αλληλεγγύη στον λαό της Γάζας, για καταδίκη της δολοφονικής βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, και με το πάγιο αίτημα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στον τόπο τους και του τερματισμού του αποκλεισμού της Γάζας. 

Η πλήρης συνέντευξη στο Μωβ της Ισραηλινής ακτιβίστριας Σαχάρ Βαρντί με πλάνα από την διαδήλωση στα σύνορα με την Γάζα, 31/3/2018

Δημοσιεύουμε σήμερα με ελληνικούς υπότιτλους την πλήρη συνέντευξη στο Μωβ της Ισραηλινής ακτιβίστριας Σαχάρ Βαρντί την 01/04/2018, μαζί με πλάνα του Μωβ από την διαδήλωση στα σύνορα με την Γάζα στις 31/03/2018 που διοργάνωσε η "Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη" (Coalition of Women for Peace), φεμινιστική οργάνωση στο Ισραήλ ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης και υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης. Το κάλεσμα (https://www.facebook.com/events/159316208224847/) έγινε για υποστήριξη και αλληλεγγύη στον λαό της Γάζας, για καταδίκη της δολοφονικής βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, και με το πάγιο αίτημα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στον τόπο τους και του τερματισμού του αποκλεισμού της Γάζας.

Gepostet von Το Μωβ am Mittwoch, 25. April 2018