Ιρλανδία: NAI για το δικαίωμα στην έκτρωση

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ

Το δημοψήφισμα έφερε ένα σαρωτικό αποτέλεσμα υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης, μετά από δύο δεκαετίες αγώνων των γυναικείων οργανώσεων. Το 66,4% ψήφισε το ΝΑΙ ενώ μόνο το 33,6% ψήφισε ΟΧΙ στο ερώτημα να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος της χώρας, που εισήχθη από το 1983, θεωρούσε ισότιμη την προστασία της ζωής της γυναίκας και της διατήρησης του εμβρύου, και την έκτρωση παράνομη. Η χαρά των γυναικών και οι εορτασμοί ήταν μαζικοί μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Κεντρικό στοιχείο στην καμπάνια αποτέλεσε η ιστορία της 31χρονης οδοντιάτρου Σαβίτα Χαλαπανάβαρ (πρώτη φωτογραφία), που πέθανε το 2012 από σηψαιμία εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση κατά τη διάρκεια αποβολής του εμβρύου. Ο πατέρας της δήλωσε “πολύ ευτυχής” μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Τώρα, η απαγόρευση παραμένει στη Βόρειο Ιρλανδία, που αποτελεί το απομεινάρι της ιμπεριαλιστικής κτήσης της Βρετανίας, και όπου ο νόμος για τη νομιμοποίηση της έκτρωσης το 1968, ποτέ δεν ίσχυσε εκεί. Αντίθετα, η απαγόρευση είναι εξαιρετικά αυστηρή. Βέβαια, όσες μπορούν, ταξιδεύουν στη Βρετανία για να κάνουν νόμιμη έκτρωση, και να σημειωθεί ότι μόνο το 2016 μετέβησαν 700 γυναίκες. Στην Ε.Ε. μόνον στην Πολωνία και στη Μάλτα απαγορεύεται η έκτρωση, ενώ στην Κύπρο αποποινικοποιήθηκε μέχρι την 12η εβδομάδα μόλις το Μάρτιο του 2018. 

Πώς θα είναι ο νόμος που θα ψηφιστεί;

Αναπαράγουμε από την εφημερίδα Γκάρντιαν, και την Harriet Sherwood , από άρθρο πριν δύο ημέρες.

Η 8η τροπολογία, άρθρο 40.3.3 του συντάγματος της Ιρλαδίας, θα αντικατασταθεί με την εξής διατύπωση: “Μπορεί να υπάρξει νόμος που θα ρυθμίσει τον τερματισμό της κύησης”.

Η ιρλανδική κυβέρνηση θα φέρει στο κοινοβούλιο νόμο για την έκτρωση κατόπιν αιτήματος της εγκύου, μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και με ένα 3ήμερο “περίοδο καταλαγής” (“cooling off”) και μέχρι τις 24 εβδομάδες σε περίπτωση ανωμαλίας του εμβρύου.

Θα υπάρξει πρόνοια για “αντίρρηση συνείδησης” του γιατρού, αλλά θα είναι υποχρεωμένος/η να μεταβιβάσει τη φροντίδα της κυοφορούσας σε άλλον γιατρό.

Πώς συγκρίνεται αυτό με άλλες χώρες;

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η έκτρωση επιτρέπεται κατόπιν αιτήματος έως τις 12 εβδομάδες, στην Ισλανδία έως τις 16 εβδομάδες, στη Σουηδία έως 18 εβδομάδες και στην Ολλανδία έως 22 εβδομάδες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η έκτρωση γίνεται έως τις 24 εβδομάδες με συμφωνία δύο γιατρών. Μετά τις 24 εβδομάδες επιτρέπεται μόνο αν είναι σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας ή αν το έμβρυο θα γεννηθεί με βαριά ανωμαλία.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, που ήδη έχει έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους για την έκτρωση στην Ευρώπη, έχει προτείνει να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο, απαγορεύοντας την έκτρωση σε περιπτώσεις ακόμα και ακραίων προβλημάτων των εμβρύου, περιλαμβανομένου του συνδρόμου Ντάουν. Η πρόταση αυτή ανακόπηκε πριν ένα χρόνο, μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις των γυναικείων οργανώσεων.

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης μεγάλες δυσκολίες για την πρόσβαση στην έκτρωση. Η έκτρωση απαγορεύεται πλήρως σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε κάποιες άλλες.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ. Δείτε βίντεο μετά τη νίκη.