Ντοκιμαντέρ: Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη/A Woman Captured

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

 Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ – Stranger Than Fiction

Αλιεύει η Ιρέν Κόντου

Η απίστευτη ιστορία μιας 52χρονης οικιακής βοηθού που εργάζεται δέκα χρόνια αμισθί για λογαριασμό μιας δυναστικής ιδιοκτήτριας που διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου τη ζωή της. Όταν η σκηνοθέτιδα εξασφαλίζει την άδεια να μπει στο σπίτι-φυλακή, στο μυαλό της Μάρις επιτέλους γεννιέται η ιδέα της διαφυγής. Σοκαριστικό περιστατικό σύγχρονης δουλείας μα και χρονικό μιας προσωπικής χειραφέτησης, σε ένα από τα δικαίως πολυσυζητημένα φετινά ντοκιμαντέρ. Τα έσοδα της προβολής θα διατεθούν στην οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος»

 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ | 2017 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 89′ | ΟΥΓΓΡΙΚΑ

Η 52χρονη Μαρίς είναι μια σύγχρονη σκλάβα που επί μία δεκαετία εργάζεται αμισθί ως υπηρέτρια μιας οικογένειας στην Ουγγαρία. Οι εκμεταλλευτές της τής έχουν κλέψει την ταυτότητα, την ταΐζουν αποφάγια, της ασκούν σωματική και ψυχολογική βία, ενώ δεν της προσφέρουν καν ένα κανονικό κρεβάτι για ύπνο. Μόνο τώρα, ενώπιον της κάμερας, αρχίζει διστακτικά να βρίσκει το θάρρος να διεκδικήσει από την αρχή τη ζωή και την ελευθερία της.

Η ντοκιμαντερίστα Μπερναντέτ Τούζα-Ρίτερ γίνεται μάρτυρας μιας απίστευτης ιστορίας εκμετάλλευσης, επαναδιατυπώνοντας εμφατικά το ζήτημα ηθικής του κινηματογραφιστή απέναντι στο θέμα του. Την ίδια στιγμή, το σοκαριστικό ντοκουμέντο της επιχειρεί να τονίσει ότι το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόβλημα μόνο του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου», αλλά μπορεί να υφίσταται ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης. Ν.Σ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Bernadett Tuza-Ritter
ΣΕΝΑΡΙΟ: Nadas Bálint, Zoltan Moll, Bernadett Tuza-Ritter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bernadett Tuza-Ritter
ΜΟΥΣΙΚΗ: Csaba Kalotás
ΜΟΝΤΑΖ: Bernadett Tuza-Ritter

BERNADETT TUZA-RITTER
Ουγγαρέζα ανεξάρτητη σκηνοθέτις. Σπούδασε σκηνοθεσία και μοντάζ στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Καλών Τεχνών στη Βουδαπέστη. Την ενδιαφέρει να πειραματίζεται με την κινηματογραφική γλώσσα καθώς και τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2017 A Woman Captured

Πηγή: aiff.gr

Εισιτήρια και προβολές: https://www.viva.gr/tickets/cinemas/mia-ginaika-aixmaloti/