Ιρλανδία: Δεν υπάρχει βιασμός αν η γυναίκα φοράει στρινγκ

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Η απαλλαγή ενός άνδρα από τις κατηγορίες για βιασμό σε βάρος μίας 17χρονης, με την αιτιολογία της συναίνεσης ήταν η αφορμή για το μπαράζ διαμαρτυριών στους δρόμους της Ιρλανδίας.

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 27χρονο κατηγορούμενο, κάτι που πυροδότησε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο Ιρλανδικό κοινοβούλιο.

Εντύπωση έκανε η αντίδραση Ιρλανδής βουλευτού Ρουθ Κοππινγκερ (αρχική φωτό), η οποία εμφάνισε ένα δαντελένιο εσώρουχο μέσα στο κοινοβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας υπογραμμίζοντας πόσο συνηθισμένο είναι να λέγεται ότι «φταίει το θύμα» στις περιπτώσεις βιασμών.

«Μπορεί να φαίνεται ντροπιαστικό να δείχνω ένα εσώρουχο εδώ μέσα… αλλά πώς νομίζετε ότι νιώθει ένα θύμα ή μία γυναίκα στις συνεχείς προβολές του εσωρούχου της σ’ ένα δικαστήριο;» είπε.

Το πανό μιας από τις διαμαρτυρίες, λέει, “δεν πήγαινε γυρεύοντας”

Τι συνέβη στη δίκη

Η υπόθεση στην οποία ο άνδρας απαλλάχθηκε από την κατηγορία του βιασμού, είχε αρχικά αναφερθεί από την εφημερίδα Irish Examiner στις 6 Νοεμβρίου. Ο κατηγορούμενος υποστήριζε ότι η σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε εκείνον και το κορίτσι, και η οποία έγινε στο Κορκ, ήταν συναινετική.

Οι λεπτομέρειες ωστόσο από την τελική επιχειρηματολογία της συνηγόρου του, Elizabeth O’Connell, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δημιούργησε μεγάλο κύμα αντιδράσεων.

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία μπροστά στο δικαστήριο

Μεταξύ άλλων η συνήγορος αναρωτήθηκε εάν «τα αποδεικτικά στοιχεία απορρίπτουν την πιθανότητα ότι η κοπέλα ένιωσε έλξη για τον κατηγορούμενο και μήπως ήταν ανοιχτή στο να γνωρίσει κάποιον ή να είναι με κάποιον;» όπως αναφέρουν τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας στα οποία συνεχίζει τονίζοντας ότι «Πρέπει να δείτε τον τρόπο με τον οποίο ήταν ντυμένη. Φορούσε στριγνκ εσώρουχο με δαντέλα».

Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Την επόμενη ημέρα μετά την δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου, η επικεφαλής του Κέντρου Κρίσης Βιασμών (Rape Crisis Centre) του Δουβλίνου σχολίασε τις παρατηρήσεις της συνηγόρου. Αν και δεν αμφισβήτησε την ετυμηγορία, ζήτησε τη μεταρρύθμιση του νομικού συστήματος, στο οποίο όπως ανέφερε τέτοιες «συστάσεις» γίνονται πολύ συχνά.

Το θέμα τράβηξε την προσοχή στα τοπικά μέσα και οι Ιρλανδοί χρήστες των social media ξέσπασαν την οργή τους για τα σχόλια που έγιναν μέσα στο δικαστήριο.
Χρησιμοποιώντας το hashtag #ThisIsNotConsent, γυναίκες από την Ιρλανδία ποστάρουν φωτογραφίες από τα εσώρουχά τους – σε κάθε μέγεθος , σχήμα και χρώμα – ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μετά την παρουσίαση του δαντελένιου εσωρούχου στο Ιρλανδικό κοινοβούλιο η βουλευτής Κοππινγκερ σχολίασε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί υποχρεωτική κατάρτιση τόσο για τους δικαστές όσο και για τους ενόρκους.

Δείγματα από τις πάμπολλες αναρτήσεις διαμαρτυρίας στα σόσιαλ μίντια

Η αντιπαράθεση που πυροδότησε η δίκη θυμίζει την κατακραυγή που είχε ξεσπάσει σε μία παρόμοια περίπτωση αθώωσης δύο παικτών ράγκμπι στη Βόρεια Ιρλανδία όταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της Ιρλανδίας

ΠΗΓΗ: Lifo 14-11-18

Με θλίψη θυμόμαστε όταν συμβαίνουν τέτοιες δίκαιες διαμαρτυρίες, κάποια άλλη, Ελληνίδα δικηγόρο, που υπεράσπιζε τον βιαστή τεσσάρων τουριστριών, και τις βασάνιζε στο δικαστήριο, από το 2006 έως το 2012, αφού πρώτα ζητούσε και έπαιρνε αναβολές επί αναβολών. Η μια από αυτές βρέθηκε σε κώμα σε ένα ξενοδοχείο όπου την είχε οδηγήσει αυτός, αφού της είχε χορηγήσει μυστικά ισχυρό ψυχοφάρμακο. Η δικηγόρος επαναλάμβανε ότι τα ήθελε, και έβρισκε “αποδεικτικά” στοιχεία ανάλογα με αυτά που ακούστηκαν στη δίκη στην Ιρλανδία. Όχι μόνο δεν σηκώθηκε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών εναντίον της, αλλά σύντομα ανέβηκε στην κομματική ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε σημαντική κρατική θέση, παρά τις διαμαρτυρίες τότε των φεμινιστριών του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά δημοσιεύματα με τον τίτλο “Ο βιαστής με την τυρόπιττα”. Σίσσυ Βωβού