Ιταλία: Οι γυναίκες αγωνίζονται δυναμικά, αλλά δέχονται επιθέσεις

Δυστυχώς η δυναμική παρουσία του φεμινιστικού κινήματος στην Ιταλία δεν έχει ακόμα καταφέρει να αποτρέψει αρνητικές και μισογύνικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης και παντοειδείς επιθέσεις κατά των γυναικών. Ο αγώνας, όμως, δυναμώνει. Σ.Β.

Ο ιταλός πρωθυπουργός σχολιάζει τις πρόσφατες αποφάσεις που μειώνουν την ποινή, γιατί ο δολοφόνος ήταν «απελπισμένος, μέσα σε μια συναισθηματική καταιγίδα»

 Αλιεύει η Τόνια Τσίτσοβιτς

Ρώμη: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, δυναμικά, ότι καμία συναισθηματική αντίδραση, κανένα συναίσθημα, όσο και να είναι έντονο, δεν  μπορεί να δικαιολογήσει ή να μειώσει τη σοβαρότητα μιας γυναικοκτονίας». Το γράφει στο Facebook ο Τζουζέπε Κόντε, σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις στη Γένοβα και στη Μπολόνια που προκάλεσαν πολεμικές και καταγγελίες επειδή μείωσαν την ποινή λόγω «συναισθηματικής» αντίδρασης. Η απόφαση της  Μπολόνια μειώνει στο ήμισυ την ποινή ενός γυναικοκτόνου, διότι ήταν «εν μέσω συναισθηματικής καταιγίδας» και στην απίστευτη απόφαση της Γένοβας τα γενικά ελαφρυντικά αποδόθηκαν στον άνδρα που μαχαίρωσε τη σύντροφό του μέχρι θανάτου, γιατί «παρακινήθηκε από ένα μείγμα θυμού και βαθιάς απόγνωσης, απογοήτευσης και αγανάκτησης».

«Οι αποφάσεις των δικαστών μπορούν να αμφισβητηθούν», λέει ο πρωθυπουργός. «’Η μάλλον, σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες η δημόσια συζήτηση τρέφεται από αυτή την αμφισβήτηση. Το σημαντικό είναι ο σεβασμός των ρόλων και, ιδιαίτερα, η προστασία της αυτονομίας του δικαστικού σώματος».

«Τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε στις εφημερίδες για αποφάσεις που αφορούν γυναικοκτονίες στις οποίες αναφέρθηκε μια υποτιθέμενη ‘συναισθηματική’ αντίδραση και  μια σχετική ένταση, ούτως ώστε να μειωθεί η ποινή. Έγινε αναφορά σε μια ‘συναισθηματική καταιγίδα’, σε ένα πολύ έντονο ‘συναίσθημα, όχι προσχηματικό, ούτε ανθρώπινα εντελώς ακατανόητο’. Στην πραγματικότητα για να γίνει απόλυτα αντιληπτό και για να ασκηθεί κριτική στο νόημα μιας απόφασης θα χρειαζόταν μια ειδική τεχνική αρμοδιότητα. Υπάρχει όμως μια πλευρά με ευρύτερο πολιτισμικό βεληνεκές, που αφορά τη δημόσια συζήτηση, πάνω στην οποία η πολιτική μπορεί και μάλιστα πρέπει και νομιμοποιείται  να παρέμβει. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής πρέπει να διευκρινίσουμε, δυναμικά, ότι κανένα συναίσθημα, έστω και έντονο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει ή να μειώσει τη σοβαρότητα μιας γυναικοκτονίας», σημειώνει ο Κόντε.
«Η εξέλιξη και η ανάπτυξη της κοινωνίας μας πρέπει να ωθείται από τον σεβασμό και από την αξιοποίηση της γυναικείας κληρονομιάς: οι γυναίκες, όλες οι γυναίκες, είναι μεγάλος πλούτος, ένας πολύτιμος πόρος που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία. Πρέπει να βοηθήσουμε να ωριμάσει αυτή η πεποίθηση μέρα με τη μέρα, πρέπει να δουλεύουμε ασταμάτητα γι’ αυτή την πολιτιστική επανάσταση». 


Αυτό ζητούν εδώ και χρόνια οι γυναίκες.

Στη Μπολόνια μετά από «μια απόφαση που μας φέρνει πίσω στην εποχή του εγκλήματος τιμής» υπάρχουν κάποιες που λένε ότι «πρέπει να αγανακτήσουμε για τη λογική που είναι στη βάση της απόφασης». Κυρίως μετά από την απόφαση του Εφετείου της Μπολόνια που μειώνει στο ήμισυ την π[οινή του Μικέλε Καστάλντο, 57 ετών, που είναι στη φυλακή επειδή στραγγάλισε την 5η Οκτωβρίου 2016 μια γυναίκα με την οποία είχε μια σχέση ενός μήνα, την Όλγα Ματέι, με καταγωγή από τη Μολδαβία, αλλά η οποία ζούσε στην περιοχή μια ολόκληρη ζωή, εργαζόμενη και μητέρα. Ο Καστάλντο ομολόγησε τη γυναικοκτονία.

Όμως, περισσότερο από τη μείωση στο ήμισυ της ποινής των τριάντα χρόνων σε πρώτο βαθμό σε δεκαέξι στο Εφετείο, είναι εντυπωσιακή η αιτιολογία, που υπέγραψε ο πρόεδρος του δικαστηρίου: στην ουσία προκύπτει ότι μια «συναισθηματική καταιγίδα», οφειλόμενη σε ζήλεια, μπορεί να μειώσει την ευθύνη ενός δολοφόνου. Ο πρωθυπουργός, δικηγόρος, απαντά σε αυτό. 

Σχετικά με την πολεμική που προκάλεσαν οι αποφάσεις παρεμβαίνει ο γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Δικαστών. «Στις αποφάσεις είναι πάντα δυνατό να ασκηθεί κριτική, αλλά, αν αποσπούν φράσεις που κυκλοφορούν μετά στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα με απλουστευτικό τρόπο, αυτό εξαπολύει μια συζήτηση μη συνειδητοποιημένη, που δεν εκκινεί από την ανάγνωση του δικαστικού μέτρου ενώ, σκανδαλωδώς, αποσπά μια φράση από το λογικό, νομικό πλαίσιο και από τα επιχειρήματα, τα οποία αντίθετα θα έπρεπε να είναι γνωστά». Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξήγησε το γεγονός ο γραμματέας της Εθνικής  Ένωσης Δικαστών, Άλτσιντε Μαριτάτι.

ΠΗΓΗ: https://www.repubblica.it/cronaca/2019/03/14/news/conte_nessun_ sentimento_giustifica_un_femminicidio-221548715/?ref=RHPPLF-BH-I0-C8-P1-S1.8-T1

Συνέδριο των οικογενειών στη Βερόνα, κυβερνητική σύγκρουση.

Το Κίνημα 5 Αστέρων επιτίθεται: «Επιστροφή στον Μεσαίωνα»

Ενώ ο Σαλβίνι ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου, είναι πολλές οι φωνές από το Κίνημα 5 Αστέρων που υψώνονται  ενάντια στην εκδήλωση, η οποία είναι φανερά κατά της έκτρωσης και κατά των  Lgbt.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε σε μια συνέντευξη στη εφημερίδα  Repubblica προαναγγέλλει δύο νόμους υπέρ των γυναικών, με αυστηρότερες ποινές για τη γυναικοκτονία και τον βιασμό, και καταδικάζει το συνέδριο της Βερόνα για την οικογένεια, εκδήλωση κατά της έκτρωσης και αντι-Lgbt, που μετατοπίζει «τους δείκτες του ρολογιού μερικούς αιώνες πίσω όσον αφορά τις αντιλήψεις για τις γυναίκες».

ΠΗΓΗ: https://www.repubblica.it/politica/2019/03/18/news/il_m5s_contro_il_ congresso_delle_famiglie_di_verona_ritorno_al_medioevo_-221868253/?ref=RHPPBT-BH-I0-C12-P8-S2.4-T1

Η φωτογραφία είναι από πρόσφατη φεμινιστική κινητοποίηση για την αθώωση ενός βιαστή κι ενός “τσιλιαδόρου” για υπόθεση του 2015, στην Ανκόνα, που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως. Το Εφετείο τους αθώωσε, και τώρα ο Άρειος Πάγος διέταξε την επανεξέταση της δίκης.