Γιώτα Γιάννα: η τελευταία ασυμβίβαστη του λαϊκού τραγουδιού

Γράφει η Δώρα Στυλιανίδου

Ντυμένη με πέτσινο ροκ μηχανόβιο μαύρο τζάκετ, πέτσινο παντελόνι και μπότες, μπαντάνα στα μακριά της μαλλιά και με την φυσαρμόνικα στα χέρια, αυτή η “αλανιάρα” λαϊκή τραγουδίστρια των 91 χρονών παραμένει αγέραστη και ανεξάρτητη, ένας θηλυκός μάγκας του πάλκου, μια γυναίκα που συνεχίζει απτόητη να κατοικεί την νύκτα του θεάματος.

Η Γιώτα Γιάννα δεν είναι μια γραφική φιγούρα μιας γηραλαίας μηχανόβιας αλλά μια γνήσια φωνή στα νυχτερινά μονοπάτια του λαικού τραγουδιού. Απλά, μαγεύει με την ζωντάνια και το πάθος της γιαυτό που κάνει.

Είναι συναρπαστικό να την βλέπεις γονατισμένη κάτω να παίζει φυσαρμόνικα με το πάθος των ροκάδων του μπλούζ, ακουμπισμένη αγέρωχα στο πόδι της με την μπότα σαν να προκαλεί τον κάτω κόσμο.
Όμως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο πάνω κόσμος, οι Αμπελόκηποι όπου μεγάλωσε, ζει ακόμα και αγαπάει την γειτονιά της.

Όταν έβγαλε τον πρώτο της δίσκο, στην ηλικία των 80 ετών

Δεν τρώει κρέας, και κάνει συχνά ποδήλατο. Αυτή η εκκεντρική αλλά φυσική ζωή και διατροφή της συμβαδίζει πολύ με το πιο υγιές πρότυπο της ελεύθερης ζωής του αιώνιου ροκ στυλ της που έκανε κάποιους να την αποκαλέσουν “Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν” υπερβάλλοντας βέβαια -μια και η Γιώτα Γιάννα έχει επιβιώσει από τις καταχρήσεις- αλλά με μια ποιητική ρομαντική νότα που αντιπροσωπεύει απόλυτα τον ασυμβίβαστο και απελευθερωμένο εαυτό της.

Αυτή η υπερήφανη, αγέρωχη “γιαγιά” συμπεριφέρεται σαν να είναι εντελώς νέα, σαν νάχεις απέναντί σου μια τριαντάρα. Το βαθιά ρυτιδωμένο της πρόσωπο μοιάζει να αψηφά το πέρασμα του χρόνου, πλαισιωμένο από τα μακριά, λυτά μαλλιά της και το “αλήτικο” μαντήλι στο κεφάλι της που την κάνει ακαταμάχητη. Παραμένει απτόητη σαν οι ρυτίδες της να είναι η απόδειξη της μύησης της στον υπόγειο κόσμο της νύκτας και τις φέρει περήφανα. Είναι ολοφάνερο ότι “αρπάζει το τραγούδι από τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της” όπως έχει πει για αυτήν η Λένα Πλάτωνος. Ο Χατζηδάκης την είχε αποκαλέσει “πασιονάρια της λαικής πίστας.”

Η Γιώτα Γιάννα είναι πράγματι ισάξια του μύθου της. Οι στερήσεις της γενιάς της την σημάδεψαν, αλλά την έκαναν πιο περήφανη. Καυχιέται ότι νιώθει τόσο νέα, και ότι είναι ακόμη εδώ και τραγουδάει. Αυτό και μόνο είναι δικαίως ένας άθλος για την Γιώτα Γιάννα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και της δόθηκε το όνομα Παναγιώτα Γιαννέλου. Η μητέρα της ήταν μικρασιάτισσα και πέθανε νέα, ο πατέρας της κατάγονταν από τα Τρίκαλα και μεγάλωσε μαζί του. Ήταν ταξιτζής και όπως λέει η τραγουδίστρια ήταν ντόμπρος και την έμαθε να κυτάει τους άλλους στα μάτια, χωρίς να ντρέπεται για τίποτα.

Η τραγουδίστρια έχει 50 χρόνια στη μουσική του τόπου μας, αλλά παραδόξως δεν έγινε πότε πρώτο όνομα, και έβγαλε τον πρώτο της δίσκο όταν ήταν 80 χρονών,το 2013 με τίτλο “Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα.”
Ξεκίνησε την μουσική της πορεία, όπως την αποκαλεί η ίδια, με την Σοφία Βέμπο παίζοντας φυσαρμόνικα.

Τραγούδησε κομμάτια μεγάλων καλλιτεχνών όπως της Μαρινέλλας, του Νταλάρα, της Δούκισσας και του Βοσκόπουλου. Συνεργάσθηκε με τους Τσιτσάνη, Καλδάρα, τη Σακελλαρίου,την Καίτη Γκρέυ, τη Γιώτα Λύδια, και την Μπέμπα Μπλάνς. Υπήρξε πάντα πολύ δημοφιλής και γνωστή απο τις εμφανίσεις της στα νυκτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής Οδού.

Τέλος, η Γιώτα Γιάννα είναι μια ελεύθερη γυναίκα που είναι ευχαριστημένη από τη ζωή της και την παρουσία της στο τραγούδι και ελπίζουμε να συνεχίσει να μας εμπνέει με τη φωνή της και τον ανυπότακτο τρόπο ζωής της.

Πηγές βικιπαίδεια