Να μην καταργηθεί η ποσόστωση φύλου στα αθλητικά σωματεία, αλλά να αυξηθεί

Η οργάνωσή μας έχει αγωνιστεί για την ποσόστωση φύλου σε όλους τους θεσμούς της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας, και μάλιστα κατά 50% για κάθε φύλο. Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα η εκπροσώπηση των γυναικών στους θεσμούς είναι πολύ χαμηλή, χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελληνικό κοινοβούλιο, οπου είναι η 98η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη για τη συμμετοχή γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια, με ποσοστό 20,67% και 62 γυναίκες στις 300 θέσεις. Ενώ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η χώρα μας έχει 5 γυναίκες από τους 21 ευρωβουλευτές, ποσοστό 23.80, όταν ο μέσος όρος στο Ευρωκοινοβούλιο είναι 36%.

Τώρα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση όχι να θεσμοθετούυμε για το 50% των γυναικών σε όλους τους φορείς, αλλά να έχουμε έναν υφυπουργό ο οποίος φαίνεται να προτείνει την κατάργηση της, έστω και μικρής, ποσόστωση του 1/3 στα αθλητικά σωματεία.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε δήλωση σε συνέντευξή του σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, πως “η ποσόστωση φύλου αποτελεί ανοησία, ιδεοληψία και απολίθωμα». Τώρα μήπως να περιμένουμε την κατάργηση ν.4603/ 2019 που όρισε πως στο διοικητικό συμβούλιο των αθλητικών σωματείων εκπροσωπούνται υποχρεωτικά και τα δύο φύλα, καθένα με ελάχιστο ποσοστό 1/3 (ποσόστωση φύλου).

Υπενθυμίζουμε ότι οι γυναίκες είναι μεγάλο ποσοστό του αθλητικού πληθυσμού, και σε περίπτωση κατάργησης της ποσόστωσης, σ’ ένα χώρο ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο ιδεολογικά, δεν θα μπορούν να εκλέγονται και να συμβάλλουν στη λήψη των αποφάσεων.

Αναμένουμε από τη Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να αντιδράσει σ’ αυτή την διαφαινόμενη αρνητική εξέλιξη και να συμβάλει στην αύξηση της ποσόστωσης φύλου στο 50%.

Το Δ.Σ. Του Μωβ