Τα Χριστούγεννα δεν είναι για τους πρόσφυγες, είναι μουσουλμάνοι

Συντάσει και σχoλιάζει η Βέρα Σιατερλή

Χριστούγεννα 2019. Δεν γκρινιάζω που στην πολυκατοικία μου δεν ανάβει τις φετινές γιορτές η θέρμανση. Οι ένοικοι έχουν μοιραστεί σε κείνους που «έλυσαν» το ζήτημα εγκαθιστώντας air condition και στου «άλλους» που δεν έχουν την δυνατότητα ή που είναι μόνο ενοικιαστές. Δεν γκρινιάζω, μόνο σκέφτομαι τους πρόσφυγες…

Στις αρχές του Δεκέμβρη, έκρηξη φιάλης υγραερίου προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ, αργά το βράδυ και είχε σαν αποτέλεσμα να απανθρακωθεί μία 27χρονη προσφύγισσα από το Αφγανιστάν που διέμενε εκεί, με την οικογένεια της. Το σήμερα των προσφυγισσών στους καταυλισμούς θυμίζει περασμένους αιώνες.

Στέγαση, υγεία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια: Τα αυτονόητα μετατρέπονται σε «προνόμια για λίγους», ενώ οι «πολλοί» ελπίζουν στην άμεση ενίσχυση του προσωπικού για την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, βάσει των κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Για τον περισσότερο κόσμο, οι ημέρες των γιορτών είναι ξεχωριστές. Για τους πρόσφυγες/σες και μετανάστες/τριες στη Μόρια, τη Σάμο και τη Λέρο, όμως, κάθε μέρα είναι ίδια. Ταλαιπωρία, έκθεση στην κοινή θέα προσωπικών αναγκών, για γυναίκες που έχουν διαπαιδαγωγηθεί στην συστολή, την ντροπή την ενοχή.

Δεκάδες οργανώσεις κρίνουν ότι ο νέος νόμος για τη διεθνή προστασία καταργεί βασικές εγγυήσεις της διαδικασίας ασύλου σε πρώτο βαθμό, εισάγοντας γραφειοκρατικά εμπόδια που καθιστούν αμφίβολη τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος ασύλου στο σύνολό της.

Στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας υγιείς, τραυματίες, θύματα βασανιστηρίων ή σεξουαλικής βίας. Άγνωστοι μοιράζονται σκηνές και μία μεσοτοιχία από τάβλες τους χωρίζει από τα εκατοντάδες ανεμβολίαστα παιδιά, λόγω κατάργησης του ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.

Η Ζαουτζά, 55 ετών, έφτασε στη ΒΙΑΛ με το σύζυγό της πριν περίπου τρεις μήνες

Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου -χωρητικότητας 1.014 ατόμων- διαμένουν τουλάχιστον 5.853 αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την 23η Δεκεμβρίου. Μία αυτοσχέδια «πόλη» – ένας παράλληλος κόσμος ετερόκλητων εθνικοτήτων και θρησκευμάτων, με πληθυσμό που αναμένεται σύντομα να αγγίξει τους 5.000, περιβάλλει τη ΒΙΑΛ.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών -βρέφη, ενήλικες και ηλικιωμένοι- συνυπάρχουν σε αυτοσχέδιες σκηνές με έναν κοινό στόχο: την επιβίωση…
Για την πλειοψηφία που έφτασε στο νησί τους τελευταίους τρεις μήνες, η Τουρκία ήταν το πέρασμα για το «όνειρο της Ευρώπης» -ένα όνειρο που βυθίζεται στη λάσπη.

Οι εικόνες που έρχονται από τα νησιά είναι αποκαρδιωτικές. Την ώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, πάνω από 10.000 άτομα στη Μόρια κοιμούνται σε σκηνές μέσα στις λάσπες. Συνολικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου φτάνει τους 41.277, διαρκώς αυξανόμενος.

Οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς κάνουν ουρές για ώρες για φαγητό και τουαλέτα όταν κάποια τουαλέτα είναι διαθέσιμη και ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ να μετρήσω και τις επιπλέον ανάγκες των γυναικών και κοριτσιών με περίοδο.

Η βρετανική ΜΚΟ «Oxfam» καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της χώρας, τη Μόρια, όπου οι γυναίκες φορούν πάνες τη νύχτα, προκειμένου να μη χρειαστεί να αφήσουν τις σκηνές τους για να πάνε στην τουαλέτα, με κίνδυνο να βιαστούν! Έγκυες γυναίκες και μητέρες με νεογέννητα κοιμούνται σε σκηνές μέσα στις λάσπες. Υπάρχουν δε αναφορές για λεχώνες που έχουν σταλεί από το μαιευτήριο πίσω στις σκηνές τους μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη γέννα με καισαρική τομή. Εκεί, αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με τα νεογέννητα μωρά τους σε έναν χώρο όπου οι «μάχες» είναι καθημερινό φαινόμενο και τα δύο τρίτα των κατοίκων λένε ότι δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλείς.

Ακόμη την Δευτέρα 23/12 πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου όπου έγιναν δεκάδες προσαγωγές με στόχο την πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας. Νάναι τυχεροί αυτοί που βρέθηκαν στα κρατητήρια αντί να κοιμούνται χειμωνιάτικα στο ύπαιθρο;

«Αυτό δεν έχει πια καμία σχέση με υποδοχή προσφύγων. Είναι μάχη για επιβίωση» είχε πει η Ευρωπαία Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις όμως εξαφανίζονται στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων και τα λαμπάκια!

Αποσπάσματα από άρθρο του Λευτέρη Παρτσάλη, CNN Greece