Η πρώτη γυναίκα που πεθαίνει στις φυλακές της Αιγύπτου

Αλιεύει η Μιμίκα Κριτσανίδου
Μετάφραση-προσαρμογή Δώρα Στυλιανίδου

Μια γυναίκα πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου του 2019, όταν χειροτέρευσε η υγεία της, στη φυλακή Qanater της Αιγύπτου, και είναι ο πρώτος θάνατος κρατούμενης σε αιγυπτιακή φυλακή.

Η στολή που φορούν οι φυλακισμένες στην Αίγυπτο

Από το πραξικόπημα του 2013, 900 γυναίκες περίπου έχουν φυλακιστεί, 70 παραμένουν ακόμα στη φυλακή και υποβάλλονται σε σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές παραβιάσεις όπως τα βασανιστήρια, και ακόμα και σεξουαλική επίθεση σύμφωνα με τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το εσωτερικό της φυλακής Qanater

Η Μάριαμ Σαλέμ, 32 ετών, γέννησε τον γυιό της Αμπντούλ Ραχμάν στη φυλακή Qanater στο Κάιρο. Όταν το παιδί της ήταν 2 χρονών της το πήραν και το έκλεισαν σε ορφανοτροφείο. Η Μάριαμ εκτίει διπλή ποινή, μία για 10 χρόνια, και μια άλλη για 15.

Οι φυλακισμένες γυναίκες έχουν προειδοποιήσει επαναλειμμένα ότι τις κακοποιούν στη φυλακή, και κάποιες, όπως η Ίσρα Αμπντελφατάχ και η Αισά Αλ-Σάτερ έκαναν απεργία πείνας,σαν διαμαρτυρία ενάντια στην αδικία που υποφέρουν.

Η Αίγυπτος οφείλει επειγόντως να περιθάλψει ιατρικά την Αισά Αλ-Σάτερ.Κάποιες από τις οικογένειες των κρατουμένων γυναικών αποκάλυψαν ότι οι κρατούμενες υποβάλλονταν σε κάθε είδους βασανιστήρια, όπως την χρήση ηλεκτρισμού, το βιασμό ή την απειλή βιασμού και ότι τις εξανάγκαζαν να γδύνονται και τις κρατούσαν στην απομόνωση σε μικροσκοπικά κελλιά, δίχως εξαερισμό και τουαλέτα.

Οι διωκτικές αρχές στην Αίγυπτο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την προφυλάκιση πριν την δίκη σαν τιμωρία για πολιτικές/ους αντιπάλους αυξάνοντας την διάρκεια φυλάκισης για δεκάδες γυναίκες, δίχως δίκη.

Πηγή: Middle East Monitor, December 23