Επείγουσα ανάγκη η αποσυμφόρηση φυλακών και κέντρων κράτησης

Επιστολή του Μωβ προς
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες με τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού, αποτελεί επείγουσα ανάγκη και προτεραιότητα να αποσυμφορηθούν τα αστυνομικά κρατητήρια, τα κέντρα κράτησης, οι φυλακές και οι προσφυγικοί καταυλισμοί.

Έχουμε ίδια πρόσφατη αντίληψη για το κέντρο κράτησης γυναικών της Πέτρου Ράλλη, το οποίο επισκεφθήκαμε πάλι την Κυριακή 15/3, όπου 38 γυναίκες κρατούνται για διοικητικούς λόγους, μόνο και μόνο για τα χαρτιά τους, μεταξύ των οποίων θύματα έμφυλης βίας και τράφικινγκ, αιτούσες άσυλο, γυναίκες που έχουν εργαστεί ως οικιακές βοηθοί για δεκαετίες στη χώρα μας, μέχρι και μια γιαγιά 80 ετών. Οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες, ο χώρος είναι άκρως ανθυγιεινός, με ελλιπή καθαριότητα, διάφορα ζωύφια και προβληματική σίτιση, η επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι περιορισμένη, πολλές κρατούμενες είναι σε τραγική ψυχολογική κατάσταση και επιβαρυμένη υγεία, πολλές έχουν νοσήματα, έχουν γίνει μάλιστα και απόπειρες αυτοκτονίας.

Στις γυναικείες φυλακές της Θήβας στις οποίες κατά καιρούς κάνουμε επισκέψεις, υπάρχει επίσης συνωστισμός, η ιατρική φροντίδα είναι ελλιπής, το φαγητό ακατάλληλο, και επίσης κάποιες φυλακισμένες κάνουν κατά καιρούς απόπειρες αυτοκτονίας.

Αυτά είναι γνωστά και τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, αλλά τώρα θέλουμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο που θα προκύψει αν υπάρξει μετάδοση του κορωνοϊού σε κρατούμενες, ο οποίος φυσικά θα έλθει από το προσωπικό, αφού οι ίδιες είναι απομονωμένες από τον έξω κόσμο και τα όποια επισκεπτήρια γίνονται μόνο με διαχωριστικό τζάμι.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι για το γενικό πληθυσμό, τόσο για τις κρατούμενες όσο και για το προσωπικό, γι’ αυτό ζητούμε έκτακτα ουσιαστικά μέτρα αποσυμφόρησης, φροντίδας και προστασίας για τις κρατούμενες, όπως υγειονομική προφύλαξη, απολυμάνσεις, εντατικοποίηση καθαριότητας, άρση της διοικητικής κράτησης, αναστολή έκτισης της ποινής, αποφυλάκιση με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

Τραγική είναι η κατάσταση και στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά στα νησιά, όπως π.χ. στην Μόρια της Λέσβου, για την οποία έχουμε ίδια αντίληψη καθώς την επισκεπτόμαστε μια φορά τον χρόνο, διαπιστώνοντας κάθε φορά περαιτέρω επιδείνωση σε όλους τους τομείς. Ο πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς, οι συνθήκες διαβίωσης είναι απλά απάνθρωπες, οι συνθήκες υγιεινής και η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα εξόχως προβληματικές, η βία εντείνεται, συμπεριλαμβανόμενης της έμφυλης βίας, ενώ πρόσφατα θρηνήσαμε άλλο ένα θύμα. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άρση του γεωγραφικού περιορισμού και της αναστολής του δικαιώματος στο άσυλο.

Το Δ.Σ. Του Μωβ
Αθήνα, 20-3-2020