Ο ιος έφθασε σε νεαρή ιθαγενή στον Αμαζόνιο

Νεαρή ιθαγενής του Αμαζονίου που εργαζόταν στον ιατρικό τομέα, το πρώτο κρούσμα του κορωνoϊού ανάμεσα σε πάνω από 300 φυλές της Βραζιλίας

Παρουσίαση η Δώρα Στυλιανίδου

Το πρώτο κρούσμα του κορωνoϊού ανάμεσα στους ιθαγενείς του Αμαζόνιου μια 19χρονη της φυλής Κοκάμα, απο την περιφέρεια Σάντο Αντόνιο ντου Ίσα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, περίπου 800 χιλιόμετρα από την πόλη Μαναούς.

“Δυστυχώς έχουμε ιθαγενή με τον ιό” δήλωσε τηλεφωνικά η εκπρόσωπος της Sesai, της υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας που είναι η αρμόδια για τα θέματα των ιθαγενών.

Η ασθενής, που το όνομα της δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, εργάζεται στον ιατρικό τομέα και είχε ταξιδέψει σε πολλά χωριά κατά μήκος του Αμαζονίου συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ταμπατίνγκα.

Τέσσερα επιπλέον κρούσματα του Covid 19 έχουν επιβεβαιωθεί στην ίδια περιοχή, μεταξύ των οποίων και ένας βραζιλιάνος γιατρός. Υπάρχει φόβος ότι η επιδημία θα επεκταθεί στις απομονωμένες ευπαθείς κοινότητες των ιθαγενών, αφανίζοντας τους.

Ο γιατρός εργαζόταν μετά τις διακοπές του στους Τικούνας, μια από τις μεγαλύτερες φυλές του Αμαζονίου, με περίπου 30.000 μέλη, που ζουν κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και το Περού.

Οι ειδικοί λένε ότι ο ιός μπορεί να αποδειχθεί φονικός για τους 850.000 ιθαγενείς της Βραζιλίας οι οποίοι επι αιώνες αποδεκατίστηκαν από τις ασθένειες που μετέφεραν στις περιοχές τους οι Ευρωπαίοι, από την ευλογιά έως την ελονοσία και την γρίπη. Η ζωή τους σε κοινά χωριά κάτω από μεγάλες καλαμοσκεπές, αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.

Εμείς να σημειώσουμε ότι οι ιθαγενείς γυναίκες και άντρες του Αμαζόνιου, του μεγαλύτερου πνεύμονα οικοσυστημάτων του πλανήτη, θα υποστούν για μια ακόμη φορά τις συνέπειες της αποψίλωσης,αναδάσωσης και του κυριολεκτικού πλιάτσικου από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που τους αφαιρούν συνεχώς γη, φυλακίζοντας τις/τους σε όλο πιο μικρό ζωτικό χώρο. Ο αγώνας τους είναι ιερός και πρέπει να συνεχιστεί. Απαιτείται ιατρική περίθαλψη για όλες και όλους τους ιθαγενείς, άμεσα, καθώς και ιατρικές οδηγίες για την προφύλαξη τους, παροχή φαρμάκων και ιατρικών υπηρεσιών. Όχι στον αφανισμό των φυλών του Αμαζόνιου!

Πηγές: 1/4/2020 ABC, Reuters

Η εικόνα είναι από την Καθημερινή, και δείχνει ελάχιστο μέρος της καταστροφής στα τροπικά δάση