Η ενδοοικογενειακή βία επιτέλους προβάλλεται στα μίντια

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Άρχισε επιτέλους η ενημέρωση για τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας, από ραδιόφωνα και τηλεόραση. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την έκτασή της, πάντως σημαντικότατη παρουσίαση του θέματος έγινε στην ΕΡΤ-1, την Παρασκευή 10 Απριλίου το απόγευμα, στο κεντρικό πρόγραμμα που ενημερώνει για πολλές πλευρές της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

10Απρ2020 – Ενημερωτική εκπομπή για COVID-1910

Δημοσιεύουμε εδώ ολόκληρο το βίντεο, και σημειώνουμε ότι το θέμα αυτό είναι από το λεπτό 13.42 έως 25.21. Μπορείτε να τρέξετε το βίντεο και να φθάσετε στο επίμαχο σημείο. Ομιλεί κυρίως η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ροτζιώκου, και η δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα που έκανε και την έρευνα για το θέμα.

Να επαναλάβουμε την έκκλησή μας προς το αναγνωστικό κοινό, να σημειώσει όλους τους τρόπους επικοινωνίας που αναφέρονται στην εκπομπή και να τους διαδίδει με όποιον τρόπο μπορεί. Επίσης καλούμε ξανά για την διάδοση της μικρής αφίσας του Μωβ, που την τυπώσαμε και την κολλάμε σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα που είναι ανοιχτά αυτές τις δύσκολες μέρες, που μάλιστα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν.

Η ζωή δεν είναι μόνο στο διαδίκτυο, δεν είναι μόνο στην τηλεόραση, είναι και στους δρόμους όπου κινούμαστε, με φειδώ προφανώς, και σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε ξανά έκκληση να βγάλουμε πανό στα μπαλκόνια μας με ενημέρωση για την ενδοοικογενειακή βία και τη γραμμή ΣΟΣ.

Αυτόν το δύσκολο καιρό ας μιλήσουν και τα μπαλκόνια, όχι μόνο τα ηλεκτρονικά μέσα. Όλες έχουμε ένα σεντόνι που θα κόψουμε σε κατάλληλο μέγεθος και κάποιες πλαστικές μπογιές που μας έχουν περισσέψει. Τα πανό αυτά δίνουν την πληροφορία, αλλά πάνω απ’ όλα δίνουν το μήνυμα της αλληλεγγύης που τόσο το χρειάζονται οι γυναίκες που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε κακοποιητικές σχέσεις.

Τέλος, μπορεί να έχουμε τους προβληματισμούς μας για το πόσο αποτελεσματικά θα βοηθήσουν οι κρατικές υπηρεσίες τις γυναίκες σ’ αυτές τις ακραίες συνθήκες. Έχουν ήδη καταγγελθεί αρκετές παραλείψεις και αρνήσεις, κάποιες τις έχουμε δημοσιεύσει και στο Μωβ. Αυτό δεν είναι λόγος να μην ενημερώνουμε και να μην πιέζουμε για τη σωστή λειτουργία αυτών των υπηρεσιών.

Το αφισάκι μας