Ο κ. Τσιόδρας για την ενδοοικογενειακή βία

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Αλιεύει η Δήμητρα Σιαηλή

Στη χθεσινή (11/4) ενημέρωσή του προς το κοινό, από τη συχνότητα της ΕΡΤ-1. ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων προβλημάτων στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, επικαλέστηκε μάλιστα και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες, ο οποίος έχει μιλήσει γι’ αυτό πριν λίγες μέρες. Αναρτούμε εδώ ολόκληρο το βίντεο της ενημέρωσης, και εντοπίζουμε το επίμαχο θέμα στο λεπτό 8.50 έως 10.10.

Καλή η παρέμβασή του, και σίγουρα θα έχει κάποια επίδραση στους θύτες της ενδοοικογενειακής βίας, τους κακοποιητές, προς τους οποίους απευθύνεται. Επίσης πιστεύουμε ότι θα δώσει ελπίδα και δύναμη και στις γυναίκες που είναι τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Αν μπορούσε να αναφέρεται στο θέμα αυτό καθημερινά, θα ήταν ακόμα καλύτερο.

Θέλουμε όμως να ενημερώσουμε ότι κάθε μέρα έχουμε καταγγελίες από γυναίκες για άρνηση των αστυνομικών αρχών να παραλάβουν μηνύσεις για αυτό το θέμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που κατατίθενται οι μηνύσεις, ο θύτης κάνει κι αυτός μήνυση με αποτέλεσμα η γυναίκα να περνάει μια-δυο μέρες κρατούμενη μέχρι να γίνει το αυτόφωρο.

Οι διαβεβαιώσεις της Γραμματείας Ισότητας ότι οι γυναίκες θα βρουν αρωγή, μεταξύ άλλων, στα αστυνομικά τμήματα, δεν έχουν πάντα ανταπόκριση στην πραγματική ζωή. Οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν σαφείς οδηγίες που έχουν σταλεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας για την ενδοοικογενειακή βία, δεν γνωρίζουμε αν ισχύουν. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε από τις καταγγελίες που φθάνουν σε εμάς, και είναι, φανταζόμαστε, ένα υποπολλαπλάσιο των πραγματικών παραλείψεων της αστυνομίας, είναι ότι οι γυναίκες δεν βοηθούνται να καταγγείλουν και συχνά αποτρέπονται. Αυτό είναι απαράδεκτο και παράνομο.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που επηρεάζεται από την καραντίνα, όπως είχαμε γράψει και στην επιστολή του Μωβ προς την Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στις 20/3, είναι η επικοινωνία των παιδιών με τον πατέρα τους, σε περίπτωση που οι γονείς είναι σε διάσταση ή έχουν διαζύγιο. Σε συνθήκες καραντίνας πώς εξυπηρετείται η επικοινωνία; Πιθανότατα η καλύτερη λύση είναι το skype, για να αποφεύγονται τόσο μετακινήσεις και υγειονομικοί κίνδυνοι για τα παιδιά αλλά και την οικογένεια της μητέρας, όσο και για να αποφεύγονται επεισόδια βίας που είναι συχνά σε τέτοιες συνθήκες. Δεν έχουμε δει να έχουν βγει κάποιες έκτακτες αποφάσεις από την Εισαγγελία.