Πολιτικός επιστήμονας κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά τον γιο του

5/1/21

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Γαλλία: Κορυφαίος πολιτικός επιστήμονας, πρώην ευρωβουλευτής, κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά τον θετό γιο του.

Η θετή κόρη του έκανε τις αποκαλύψεις σε βιβλίο που έγραψε.

Ο Ολιβιέ Ντουαμέλ, ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς επιστήμονες της Γαλλίας και πρώην ευρωβουλευτής κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση του θετού γιου του.

Τις αποκαλύψεις έκανε σε βιβλίο η θετή κόρη του Ντουαμέλ, δίδυμη αδελφή του φερόμενου θύματος. Σύμφωνα με την Καμίλ Κουσνέρ, η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του αδελφού της έγινε τη δεκαετία του ’80, όταν ήταν 14 ετών, ενώ υποστηρίζει ότι γνώριζαν πολύ καλά για αυτό μέλη της οικογένειας, αλλά και φίλη.

Στο βιβλίο της η Κουσνέρ λέει ότι υπήρχε «ομερτά» για το θέμα στους παριζιάνικους πολιτικούς και μιντιακούς κύκλους. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, αλλά αποσπάσματά του δημοσίευσαν το L’Obs και η Le Monde.

Η Κουσνέρ και ο αδελφός της είναι παιδιά του Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην υπουργού Υγείας και Εξωτερικών της Γαλλίας, ιδρυτή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και της Εβελίν Πιζιέρ, ιστορικός και συγγραφέας που πέθανε το 2017. Ο Κουσνέρ και η Πιζιέ απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, πριν από το διαζύγιό τους το 1980. Στη συνέχεια η Πιζιέρ είχε τετραετή σχέση με τον Φιντέλ Κάστρο, προτού παντρευτεί τον Ντουαμέλ.

Στο βιβλίο η Καμίλ Κουσνέρ γράφει ότι η κακοποίηση συνεχίστηκε για τουλάχιστον δύο χρόνια και ότι η μητέρα της ενημερώθηκε, αλλά προτίμησε να προστατεύσει τον σύζυγό της, όπως έκαναν και οι οικογενειακοί φίλοι, για να «αποφευχθεί το σκάνδαλο». Η ίδια λέει πως ο αδελφός της την ικέτευσε να το κρατήσει μυστικό, λέγοντάς της «Αν μιλήσεις, θα πεθάνω. Ντρέπομαι τόσο πολύ. Βοήθησέ με να του πω όχι, σε παρακαλώ».

«Ήμουν 14 ετών και επέτρεψα να συμβεί… ήμουν 14 ετών και ήξερα ότι δεν είπα τίποτα», γράφει η 45χρονη σήμερα Κουσνέρ. «Γιατί εκείνος έχει το δικαίωμα να ζει εκτός αυτής της πραγματικότητας, όταν εμένα με στοιχειώνει».

Η Κουσνέρ λέει ότι η «αιμομιξία»- όπως την περιγράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ- συνέβη πάνω από μία φορά και ήταν ένα κοινό μυστικό ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς, από τους οποίους ζητήθηκε να μην πουν τίποτα.

«Το βιβλίο μου εξιστορεί πόσοι άνθρωποι γνώριζαν», δήλωσε η ίδια. «Διάλεξα να γράψω γιατί δεν μπορούσα να μένω σιωπηλή πλέον. Αυτό το βιβλίο το γέννησε η ανάγκη: να παρουσιαστώ ως μάρτυρας σε αιμομιξία, να δείξω ότι συνεχίστηκε για χρόνια και ότι ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να σπάσει η σιωπή. Δεν το έγραψα στο όνομα του αδελφού μου, αλλά για τις αδελφές, τις ανιψιές και όλους αυτούς που επηρεάστηκαν από αιμομιξία. Η ομερτά σε μία οικογένεια τους βαραίνει όλους», συμπλήρωσε.

Ο πατέρας της, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε δήλωση μέσω του δικηγόρου του ανέφερε: «Έφυγε από πάνω μας ένα βαρύ μυστικό που μας βάραινε για τόσο καιρό. Θαυμάζω το θάρρος της κόρης μου, Καμίλ».

Ο 70χρονος Ντουαμέλ παραιτήθηκε από τη θέση του στο Εθνικό Ίδρυμα Πολιτικών Επιστημών, μετά τα δημοσιεύματα. Είπε στη Le Monde και το L’Obs ότι δεν έχει τίποτα να πει για τις καταγγελίες. Τη Δευτέρα έγραψε στο Twitter ότι παραιτήθηκε από «τους οργανισμούς για τους οποίους εργάζομαι» έπειτα από «προσωπικές επιθέσεις». Στη συνέχεια διέγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ντουαμέλ, πρώην ευρωβουλευτής είναι γιος του Ζακ Ντουαμέλ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός του Ζωρζ Πομπιντού. Ο 70χρονος είχε συνεργασία με τα δίκτυα Europe 1 και LCI, που επιβεβαίωσαν τον τερματισμό της συνεργασίας μαζί του, μετά τις αποκαλύψεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: https://www.lifo.gr/now/world/308759/gallia-koryfaios-politikos-epistimonas-proin-eyrovoyleytis-katigoreitai-oti-kakopoiise-seksoyalika-ton-theto-gio-toy