Σύλλογος υπαλλήλων ΓΓΙΦ – Άμεση απόσυρση του ν/σ Τσιάρα

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΓΓΙΦ Δώρα Κατσιβαρδάκου, για το νομοσχέδιο Τσιάρα. Η προηγούμενη σχετική ανακοίνωσή τους ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου. Ενώνουν τη φωνή τους με τις γυναικείες οργανώσεις και ζητούν την απόσυρση.

11 Μαϊού 2021, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που τέθηκε προς υπογραφή η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η γνωστή μας Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Μια σύμβαση που χαρακτηρίστηκε, δικαίως, χρυσό πρότυπο ως το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που ορίζει και αποτυπώνει με συστηματοποιημένο τρόπο τις μορφές της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας που μέχρι τότε μπορεί να μην αναγνωριζόντουσαν από πολλά κράτη.
Η αόρατη βία γίνεται ορατή, παύει να θεωρείται ιδιωτική υπόθεση. Τα κράτη δεσμεύονται και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας δεν είναι πια θέμα καλής θέλησης των κρατών, αλλά νομική τους υποχρέωση και η μη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της επισύρει την διεθνή τους ευθύνη.

12η Μαϊού 2021, η κυβέρνηση ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και  την υποχρεωτική συνεπιμέλεια– παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης άλλα και των κυβερνητικών βουλευτριών κκ Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη.
Την ίδια μέρα, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ένοχης σιωπής, η πολιτική ηγεσία της μεταλλαγμένης σε ΓΓ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων(ΓΓΔΟΠΙΦ) – πάλαι ποτέ ΓΓ Ισότητας των Φύλων, με ανακοίνωση 69 λέξεων, υπερασπίζεται το νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, υποστηρίζοντας ότι είναι σε αρμονία με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.

(Ίσως να είναι το φυσικό επακόλουθο μίας κυβέρνησης που συγχέει την Ισότητα των Φύλων με την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική -που επέλεξε να καταργήσει την ΓΓ Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό, σε μια μία συνειδητή αντιστροφή του στόχου της Ισότητας των Φύλων).

Στην πραγματικότητα με το ν/σ  της Κυβέρνησης όπως ορθά τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας : “τα γονικά δικαιώματα των δραστών ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών αδικημάτων δύνανται να παύσουν ή να περιοριστούν μόνο έπειτα από πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση που τους καταδικάζει για τέτοια αδικήματα.

Η διάταξη παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να μη θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών που αντιμετωπίζουν κακοποιητικά περιβάλλοντα.”

Το μήνυμα που στέλνει είναι χειρότερο από το να μην την είχε υπογράψει ποτέ. Το ελληνικό κράτος φέρεται ως κακοποιητής, φαίνεται να επιτρέπει την βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Ως Σύλλογος των εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων θέλουμε να δηλώσουμε ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση ΔΕΝ μας εκφράζει, διότι :
Ουδέποτε στο προσωπικό της υπηρεσίας ζητήθηκε να συμμετάσχει σε κάποια σχετική επιτροπή ή να συνεισφέρει με οποιοδήποτε τρόπο στη συζήτηση για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Τουναντίον, στις οχλήσεις μας η προηγούμενή πολιτική ηγεσία της ΓΓ αρνήθηκε πως έχουμε λόγο να πάρουμε θέση καθώς κατά τη γνώμη της αφορούσε μόνο το παιδί(;) και δεν ήταν θέμα ισότητας τω φύλων(!). Η δε τωρινή πολιτική ηγεσία αποφεύγει συστηματικά να δει το σύλλογο εργαζομένων από τότε που ανέλαβε.

Ως Σύλλογος εργαζομένων θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αντικειμενικά ενθαρρύνει την ενδοοικογενειακή βία αφαιρώντας τη δυνατότητα του δικαστή να παρέμβει ακόμη και σε περιπτώσεις κραυγαλέων φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας είτε το θύμα είναι η γυναίκα αλλά ακόμη και όταν το θύμα είναι το παιδί.

Θεσπίζοντας την αναγκαστική διαμεσολάβηση και το κατ’ ελάχιστο 1/3 διαμονής με τον κακοποιητικό γονέα, έρχεται σε σύγκρουση και γι αυτό σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αλλά και η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βελτιώσει το ισχύον νομικό πλαίσιο θα πρέπει να το εφαρμόσει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα κάνοντας πράξη αυτά που εδώ και 25 χρόνια έχουν μείνει στα «χαρτιά»:
α) την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων και
β) την ίδρυση σώματος οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, όπως προβλέπεται από το Ν. 2447/1996 που σε συνεργασία με το δικαστικό διαμεσολαβητή θα λειτουργήσουν ουσιαστικά και προωθητικά στην εμπέδωση μίας ουσιαστικά συναινετικής κουλτούρας σε ό,τι αφορά την μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών.

Ως σύλλογος εργαζομένων ενώνουμε τη φωνή μας με τις δεκάδες συλλογικότητες κι οργανώσεις κι απαιτούμε την άμεση απόσυρση απόσυρση του ν/σ.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=366593531477361&id=113545590115491
 

Η εικόνα είναι από την παρουσία του συλλόγου κατά την διαδήλωση και απεργία της 8ης Μάρτη