Η νεότερη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν: «Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να με σκοτώσουν»

Αλιεύει η Πένυ Παραλίκα

Απόδοση από τα αγγλικά Βάσια Τσαμίχα

Ανώτερα μέλη της κυβέρνησης κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά η Zarifa Ghafari και άνθρωποι σαν αυτήν έχουν μείνει χωρίς βοήθεια.

Όταν η Zarifa Ghafari μίλησε στο i από το διαμέρισμά της στην Καμπούλ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν αισιόδοξη ότι αυτή – και η χώρα της – είχαν μέλλον.

Την Κυριακή, με τους Ταλιμπάν να ετοιμάζονται να αναλάβουν τον έλεγχο στην πρωτεύουσα μετά από τις αρρωστημένα γρήγορες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, περίμενε τους Ισλαμιστές μαχητές να έρθουν και να τη σκοτώσουν.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι με αυτούς και τον άντρα μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Και τέλος πάντων, πού θα πήγαινα; »

Εκείνη τη στιγμή, είπε ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να μιλήσει.

Η κα. Ghafari, 27 ετών, αναδείχθηκε το 2018, καθώς έγινε η νεότερη δήμαρχος στο Αφγανιστάν (και μία από τις πρώτες γυναίκες πολίτες ) στην επαρχία Maidan Wardak. Οι Ταλιμπάν έχουν συχνά υποσχεθεί να σκοτώσουν την εκφρασμένη, πολιτικά επιδραστική γυναίκα κριτή. Ο πατέρας της στρατηγός Abdul Wasi Ghafari πυροβολήθηκε στις 15 Νοεμβρίου πέρυσι, μόλις 20 ημέρες μετά την αποτυχία της τρίτης απόπειρας για τη ζωή της.

Με την αναζωπύρωση των Ταλιμπάν και το δημόσιο προφίλ της, η κυρία Ghafari πήρε δουλειά στη σχετική ασφάλεια του υπουργείου Άμυνας στην Καμπούλ, με ευθύνη για την ευημερία των στρατιωτών και των αμάχων που τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η κυρία Ghafari είπε: «Οι νεότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικοινωνούν. Νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι υπάρχει μέλλον για αυτήν τη χώρα ».

Καθώς η πρωτεύουσα πέφτει, ανώτερα μέλη της κυβέρνησης κατάφεραν να διαφύγουν από το πλοίο που βυθίζεται. Αλλά η κα Ghafari και άνθρωποι σαν αυτήν δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν.

«Σκεφτόμασταν ότι η Καμπούλ δεν θα καταρρεύσει στους Ταλιμπάν», δήλωσε στο η Farzana Kochai, μέλος του Αφγανικού Κοινοβουλείου. Είπε ότι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κατέφυγαν στην Καμπούλ για ασφάλεια  ζούσαν τώρα στους δρόμους και τα πάρκα. Εάν η εξουσία μεταφερθεί από την κυβέρνηση στους αντάρτες, αυτές οι οικογένειες θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, είπε.

Την Κυριακή ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποσχέθηκε στον Zabihullah Mujahid ότι οι ζωές των γυναικών και των αντιπάλων θα προστατευτούν.

Οι αντάρτες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν «αμνηστία» σε όσους συνεργάστηκαν με την αφγανική κυβέρνηση ή ξένες δυνάμεις.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη στοιχεία για δολοφονίες εκδίκησης και άλλες βάναυσες τακτικές σε περιοχές της χώρας που κατέλαβε η ομάδα, η οποία τώρα προσπαθεί να επιβεβαιώσει την κατοχή της στην Καμπούλ.

Μια νέα αφγανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν αναμένεται να αναλάβει την εξουσία σε λίγες ημέρες, ή ακόμα και ώρες της Κυριακής. Οι Ταλιμπάν επέμειναν ότι επιδιώκουν μια ειρηνική μεταφορά της εξουσίας και υποσχέθηκαν αμνηστία για όσους είχαν συνεργαστεί με ξένες χώρες ή την αφγανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτές οι διαβεβαιώσεις συναντήθηκαν με βαθύ σκεπτικισμό εν μέσω φόβων ότι θα επέστρεφαν στις σκληροπυρηνικές πολιτικές που ακολουθούσαν πριν εξαναγκαστούν το 2001 – συμπεριλαμβανομένης της καταστολής γυναικών και κοριτσιών.

Πηγή: https://inews.co.uk/news/world/afghanistans-first-female-mayor-waiting-taliban-come-kill-her-1152127?fbclid=IwAR3zjizLP-Fy1gzvnV5g181sSpu148qzd8a106bOOxoVcfsVd7QgcboyWgc

15.8.2021