Οι σύγχρονες ηρωϊδες του Αφγανιστάν – Παρέμειναν στη χώρα και αντιστέκονται στους Ταλιμπάν

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Η επέλαση των Ταλιμπάν και η άτακτη φυγή των Δυτικών, έγιναν αφορμή για να μάθει ο κόσμος τις ιστορίες γενναίων γυναικών στο Αφγανιστάν. Μεταξύ των σύγχρονων ηρωίδων που αντιστέκονται σε όσα πρεσβεύουν οι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν με την επαναφορά της Σαρίας είναι και η Φερζάνα Κοτσάι (Ferzana Kochai). Περιμένοντας τον εχθρό να της χτυπήσει την πόρτα, το μέλος του Κοινοβουλίου του Αφγανιστάν, μίλησε στο Skynews για όσα πρεσβεύει με την στάση της αναμένοντας με σθένος την παραδειγματική τιμωρία ίσως και το θάνατό της από τους Ταλιμπάν.

«Εμείς ως γυναίκες στην ηγεσία, ως άνθρωποι που εμπιστεύεται ο κόσμος, έχουμε κάποιες ευθύνες και υποχρεώσεις ιδίως απέναντι στις νεαρές γυναίκες που πίστεψαν και εμπιστεύθηκαν ότι είμαστε ένα είδος προτύπου», δήλωσε η Ferzana Kochai.

Περνώντας τις τελευταίες ώρες τις ελευθερίας της κλεισμένη στο σπίτι θέλει να περάσει το μήνυμά της σε όλο τον κόσμο, όπως φαίνεται στην συγκλονιστική εξομολόγηση στο βρετανικό μέσο, όπου η Κοτσάι περιγράφει τα συναισθήματά της για το άγνωστο που έρχεται.

«Όταν ο πρόεδρος της χώρας εγκατέλειψε τη χώρα μας ράγισε την καρδιά, όπως και η επέλαση των Ταλιμπάν. Όλοι όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα και τους κατοίκους της δεν νοιάστηκαν. Και είδα αυτό πώς έκανε τους ανθρώπους να νιώσουν, πώς αισθάνθηκαν τα δεκαέξι εκατομμύρια γυναικών. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ένα μέλλον στην κοινωνία τους. Θα μπορούσα να φύγω, αλλά τι θα συμβεί στην οικογένειά μου, τα ανίψια μου, τα αδέλφια μου, τους φίλους μου, τους συγγενείς μου και σε όλες τις γυναίκες που δεν βρίσκονται σε καλή θέση;», αναρωτιέται η νεαρή πολιτικός.

Παράδειγμα θάρρους η Αφγανη ακτιβίστρια και πολιτικός τονίζει ότι ακόμη και τις άσχημες ημέρες πρέπει να παραμείνει στις επάλξεις ώστε να κάνει κάτι για τον κόσμο. «Εφόσον είμαι εδώ και σας μιλάω αν και φοβάμαι, μπορώ να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες».

Εξαιρετικά δυσοίωνο το μέλλον τους

Η Φερζάνα Κοτσάι δεν είναι είναι όμως η μόνη. Η Φατιμά Γκελανί, κυβερνητική διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, υποστήριζε τον Απρίλιο: «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στον εαυτό μας. Σήμερα οι γυναίκες του Αφγανιστάν είναι διαφορετικές. Είναι μία δύναμη και κανείς δεν μπορεί να τους αρνηθεί τη θέση ή τα δικαιώματά τους». Δυστυχώς οι εξελίξεις την διέψευσαν.

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν είναι μια δυσοίωνη εξέλιξη για την καθημερινότητα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Oταν διοικούσαν οι Ταλιμπάν τη χώρα, την περίοδο 1996-2001, απαγόρευαν στις Αφγανές να σπουδάζουν, να εργάζονται, μετατρέποντάς τις σε αιχμάλωτες στο ίδιο τους το σπίτι, από τους συγγενείς τους. Το ίδιο κάνουν και τώρα, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή τους στην εξουσία.

H παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης, Σαμπνάμ Νταγράν (Shabnam Dawran) παρεμποδίστηκε να πάει στην εργασία της παρότι είχε εξασφαλίσει την σχετική άδεια. «Πήγαινε σπίτι» της είπαν, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός άνδρα συναδέλφου της. Η ίδια αν και γνώριζε τι θα αντιμετωπίσει, δεν κρύφτηκε. Προσπάθησε να επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Μάταια όμως.

Την ίδια τύχη θα έχει και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν, Ζαφίρα Γκαφάρι.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι μαζί τους και με το σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Έτσι κι αλλιώς, πού να πάω;» ανέφερε και συγκλόνισε τους πάντες.

Στα 27 της χρόνια η Γκαφάρι (Ghafari) έγινε η πρώτη γυναίκα αλλά και η νεότερη δήμαρχος σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Έκτοτε δέχθηκε πολλές απειλές για να σταματήσει τη συμμετοχή της στα κοινά. Απειλή που δεν την σταμάτησε τότε ούτε τώρα.

Πηγή :https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/oi-sygchrones-iroides-toy-afganistan-paremeinan-sti-chora-kai-antistekontai-stoys-talimpan-video/