Σκευωρία η καταγγελία για βιασμό στην Πάτρα;

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Με μεγάλη βεβαιότητα αναφέρεται σε κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι η καταγγελία 60χρονης εργαζόμενης οικιακής βοηθού στην Πάτρα ότι βιάστηκε από ηλικιωμένο επιχειρηματία, αποτελεί σκευωρία, και επικαλούνται την ιατροδικαστική έκθεση, όπως αναφέρεται και στο patratimes.gr, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο του βιασμού. Η ίδια η γυναίκα, παραδέχθηκε ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα ότι όσα ισχυρίστηκε σε βάρος του επιχειρηματία ήταν ψέματα, του ζητάει συγνώμη και λέει ότι ντρέπεται για όσα είπε περί βιασμού της.

Κατέθεσε ότι παρασύρθηκε από κάποιον γνωστό της που δεν θέλει να κατονομάσει, ο οποίος την έπεισε να καταγγείλει τον κατηγορούμενο για να ωφεληθεί οικονομικά. Έτσι, η διαδικασία της απολογίας έγινε εντελώς τυπική και ο κατηγορηθείς αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους. Μάλιστα ήδη η οικογένεια του 76χρονου έχει υποβάλλει μήνυση στην 60χρονη.

Το σχόλιό μας: Ελάχιστοι βιασμοί καταγγέλλονται, και σε ακόμα πιο ελάχιστους υπάρχουν νομικές κυρώσεις. Δεν είναι σύνηθες να συλλαμβάνεται ένας άνδρας για βιασμό, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, γιατί κανείς δεν συλλαμβάνεται αν δεν υπάρχει επιβαρυντικά στοιχεία. Από όσους βιασμούς καταγγέλλονται, οι περισσότεροι “ξεκαταγγέλλονται” σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας, είτε γιατί οι παθούσες δεν αντέχουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των κατηγορουμένων, είτε γιατί υπάρχει εξαγορά και την προτιμούν αντί να περάσουν την βασανιστική διαδικασία. Η απειλή της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση είναι διαρκώς παρούσα και πράγματι η τιμωρία είναι βαριά αν δεν καταδικαστεί ο κατηγορούμενος.

Δεν υπάρχει δικαστήριο για βιασμό στο οποίο έχουμε παρευρεθεί για την αλληλεγγύη, στο οποίο να μην επικρέμαται η Δαμόκλειος Σπάθη της συκοφαντικής δυσφήμισης. Χαρά μεγάλη λοιπόν και η προκειμένη απόσυρση της καταγγελίας, για όλους τους εχθρούς των γυναικείων δικαιωμάτων που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι οι γυναίκες κάνουν ψεύτικες καταγγελίες για να προσποριστούν οκονομικά ή άλλα οφέλη.
Και για την προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια ακριβώς είναι η αλήθεια, αλλά σκεφθήκαμε όλα τα παραπάνω, όταν διαβάσαμε ότι αποσυρθηκε η καταγγελία.

Η είδηση αναγράφηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων καθυστερήσαμε την δημοσίευσή της.

Η εικόνα είναι έργο της Νίκης Ρουμπάνη με τίτλο δεν χρειάζονται οίκτο, αλλά αλληλεγγύη