Ανακοίνωση για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων καταδικάζει απερίφραστα παραβιαστικές συμπεριφορές και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ειδικά όταν αφορούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά μορφή διάκρισης και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ η ευθύνη για την αποφυγή τους αποτελεί χρέος όλων. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων παρεμβαίνει ώστε να διερευνηθούν τέτοιου είδους περιστατικά και να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα κι έμπρακτα.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία επεξεργασίας ενός κώδικα πρακτικής για τη πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον ακαδημαϊκό χώρο που στόχο έχει μεταξύ άλλων:

  • Να οικοδομήσει στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας την ικανότητα αναγνώρισης των διαφορετικών μορφών παρενόχλησης.
  • Να συμβάλει στον σχεδιασμό μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων.
  • Να επιβλέπει την εφαρμογή της νομοθεσίας και του κώδικα δεοντολογίας.
  • Να επαγρυπνεί και να προσδιορίζει τις πραγματικές και τις βαθύτερες ρίζες των παραβιαστικών συμπεριφορών και να εξετάζει όλους εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι επιτρέπουν την εμφάνιση τους ώστε να ληφθούν μέτρα και πολιτικές για την άμβλυνση και την εξάλειψη τους.
  • Να οικοδομήσει δίκτυα συμμαχίας με τις φεμινιστικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών τα οποία θα επιτρέψουν την επαρκή και ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα προστατεύει ποικιλοτρόπως το μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας που υπέστη διάκριση, παρενόχληση ή βία.

Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Λόφος Πανεπιστημίου, 81100 Μυτιλήνη, Λέσβος.

https://www.aegean.gr/equality-committee

E-mail: isotitafylon@aegean.gr

Τηλ.: 2251036197.

*Θυμίζουμε ότι τη Πέμπτη 10.2.2022 18.30 – 19.30 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνεται Εκδήλωση Μνήμης για την Ελένη Τοπαλούδη .