Νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Το γενετικό υλικό των ανθρώπων εμπορεύσιμο είδος

Γράφει η Ιλεάνα Σακκά

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με τροποποιήσεις στον υπάρχοντα νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και παίρνει τον δρόμο για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τροποποιήσεις που αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια για «αξιοποίηση» του γενετικού υλικού των ανθρώπων και μεγαλύτερη «αξιοποίηση» του γυναικείου σώματος ως εμπορεύσιμου είδους.

Μία ακόμα προσπάθεια της alt right ιδεολογίας μετά την απόπειρα για το συνέδριο γονιμότητας στα Ιωάννινα, μετά την ψήφιση νέου νόμου για το οικογενειακό δίκιο/υποχρεωτική συνεπιμέλεια και τώρα με το παρόν νομοσχέδιο για πλήρη έλεγχο στο σώμα των γυναικών, με στόχο τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Και είναι αξιοπερίεργο ότι, ενώ περιέχονται τροποποιήσεις σε άρθρα του Αστικού Κώδικα, δεν υπήρξε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις του Υπουργείου και θα καταλήξει σε πόρισμα.

Οι επιδιώξεις μιας ομάδας της ιατρικής κοινότητας παίρνουν μορφή νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, καλύπτοντας η καλυπτόμενος ο Υπουργός Δικαιοσύνης πίσω από αυτό.

Από το πρώτο άρθρο, ακόμα, γίνεται αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα για την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος είτε με την παραγωγή ωαρίων είτε με την παρένθετη μητέρα.

Το δημογραφικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση του χρειάζεται πολιτικές σε όφελος των πολλών, ικανοποιητικούς μισθούς, χτύπημα της ακρίβειας για να μπορούν οι νέοι, νέες άνθρωποι να δημιουργήσουν οικογένεια και όχι στην Τρίτη ηλικία να δίνεται η δυνατότητα τεκνοποίησης με απουσία μέριμνας για τα παιδιά που θα γεννηθούν τι αποκατάσταση θα έχουν, όταν σε κρίσιμη ηλικία δύνανται να χάσουν τους γονείς τους.

Η δυσκολία τεκνοποίησης συνδέεται και με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, το στρες και μια σειρά ακόμα παραμέτρους που έχουν αναδειχθεί από κατά καιρούς μελέτες.

Με κάθε σεβασμό στην εσωτερική ανάγκη και επιθυμία για την απόκτηση παιδιού, η νοοτροπία και η κοινωνική πίεση που δημιουργεί κόμπλεξ στην απουσία μητρότητας με τα δεδομένα της πατριαρχίας και του συντηρητισμού δεν μπορεί να διαιωνίζεται.

Οι άνθρωποι δεν υπάρχουμε μόνον για την αναπαραγωγή του είδους.

Εξ άλλου εκατοντάδες παιδιά σε ιδρύματα περιμένουν για υιοθεσία η αναδοχή. Και προς εκεί πρέπει να ενδυναμωθεί η προσπάθεια. Προσπάθεια που αναδείχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά έμεινε ατελέσφορη.

Η ανωνυμία η μη των δοτών, δοτριών είναι σοβαρό ζήτημα που άπτεται των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και των δικαιωμάτων των δοτών/δοτριών. Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται από πιθανές αιμομιξίες και πρόκληση σοβαρών ασθενειών.

Χρειάζεται έρευνα και μελέτες και η παρέμβαση της βιοηθικής επιστήμης εδώ.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει δημιουργηθεί από το 2005 μητρώο και ούτε οι επιτροπές ελέγχου για την τήρηση των όρων λειτουργίας των κέντρων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Δεν είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα πιθανές έρευνες και μελέτες για τις συνέπειες από τον ορμονικό βομβαρδισμό του γυναικείου οργανισμού για την παραγωγή ωαρίων .

Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν δύναται ανεξέλεγκτα να αυξάνουν τα όρια ηλικίας των γυναικών και να χρησιμοποιείται η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ανθρώπων για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Ούτε μπορούμε να δεχθούμε την διάταξη που προβλέπει μια μικρή οικονομική εισφορά για την δότρια, αφού εκεί υποκρύπτεται η όλη οικονομική εκμετάλλευση για γυναίκες σε δυσχερή οικονομική θέση.

Μας είναι γνωστή από δημοσιεύματα και καταγγελίες γυναικών η εκμετάλλευση του σώματος γυναικών από το χώρο του trafficking και η εκμετάλλευση του θεσμού της παρένθετης μητέρας για εμπόριο βρεφών.

Χρειάζονται σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες για την αξιοποίηση της επιστήμης σε ζητήματα ανθρώπινης αναπαραγωγής και διασφάλισης της υγείας των γυναικών και των παιδιών που θα δουν το φως του κόσμου.

Χρειάζεται συνέργεια πολλών ειδικοτήτων της ιατρικής, βιοηθικής, νομικής επιστήμης, συλλογικοτήτων γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κλπ.

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι αποδεκτή η επέκταση εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου οργανισμού και υπάρχει αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Και για ένα πρόσθετο, σημαντικό κατ’ εμέ λόγο, ότι στην εποχή μας το ανθρώπινο είδος χρησιμοποιείται στην αγοραία αγορά όχι μόνο για την αναπαραγωγική διαδικασία, αλλά για την εμπορία οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις (άλλη πηγή αδικαιολόγητου πλουτισμού σε βάρος της ανθρώπινης ζωής), για πορνεία, παιδεραστία, ακόμα και με την προσφυγιά και την μετανάστευση και μια σειρά άλλες δραστηριότητες με κυκλώματα με πολλαπλά πλοκάμια.

Η Αριστερά χρειάζεται να συγκρουστεί με αυτή την κατάσταση και να ξαναφέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ζωής. Να μην επιτρέψει ο,η άνθρωπος από πηγή παραγωγής αγαθών και πολιτισμού να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο είδος, όπου αξιοποιείται για κέρδος από παράγοντες που δεν επιτρέπεται να φέρουν την ιδιότητα του ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: https://left.gr/news/nomoshedio-gia-tin-iatrikos-ypovoithoymeni-anaparagogi-genetiko-yliko-ton-anthropon-emporeysimo