Συνάντηση της Επιτροπής για το οικογενειακό δίκαιο με αντιπροσωπεία της Επιτροπής GREVIΟ

Δελτίο Τύπου 28-2-23

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής GREVIO με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των 24 γυναικείων οργανώσεων που συμμετέχουν στην Επιτροπή για το Οικογενειακό δίκαιο και τη συναινετική συνεπιμέλεια

Η συνάντηση είχε διάρκεια πάνω από 3 ώρες και έγινε στα πλαίσια της 1ης αξιολόγησης που διενεργεί η GREVIO στη χώρα μας για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας (Istanbul Convention).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι γυναίκες εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και την ανησυχία τους για θέματα ελλιπούς εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Ενδεικτικά, συζητήθηκαν θέματα, όπως:
– Η εκρηκτική αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών
– Η συνεχής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από το 2019 και μετά από την Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του γυναικείου κινήματος και σύσσωμης της κοινωνίας
– Το ελλιπές δίκτυο στήριξης κακοποιημένων γυναικών και η παντελής έλλειψη στήριξης για τις πιο ευάλωτες γυναίκες (όπως γυναίκες με αναπηρία, ρομά, lbgt, μετανάστριες)
– Η έλλειψη προστασίας για τα παιδιά – θύματα καθώς και για τα παιδιά μάρτυρες σε περιστατικά έμφυλης βίας
– Οι συνέπειες του νόμου 4800/2021 περί αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου στα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες
– Η έλλειψη συστηματικής εκπαίδευσης για την πρόληψη της έμφυλης βίας.
– Η μικρή συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Για την προετοιμασία της συνάντησης συντάχθηκε από την Επιτροπή για το Οικογενειακό δίκαιο και τη συναινετική συνεπιμέλεια (με τη συμμετοχή όλων των γυναικείων οργανώσεων που την απαρτίζουν) Έκθεση 40 σελίδων η οποία στάλθηκε στην GREVIO και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στα αγγλικά ΕΔΩ https://www.coe.int/en/web/istanbul-convention/greece . Η Έκθεση είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά (https://stinpriza.org/webmail/6uc6HWqcwBBTkl5Q/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=11475&_part=2) για κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Υπενθυμίζεται ότι:
– Η GREVIO είναι η Επιτροπή που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών (Istanbul Convention) του Συμβουλίου της Ευρώπης στις χώρες που την έχουν κυρώσει και υποβάλλει τα πορίσματά της στο Συμβούλιο, αλλά και στις χώρες, που ελέγχονται.

– Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Διεθνή Σύμβαση το 2011. Η κύρωση και ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο έγινε το 2018 μετά από μεγάλες πιέσεις των γυναικείων οργανώσεων. Σήμερα, 4,5 χρόνια αφού έγινε νόμος του κράτους (Ν.4531/2018), η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σε πολλά σημεία της εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται

– Η Επιτροπή για το οικογενειακό δίκαιο και τη συναινετική συνεπιμέλεια αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα της Επιτροπής GREVIO μετά το τέλος της αξιολόγησής της, καθώς και τις προτάσεις της προς την Κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Με την ευκαιρία αυτή, προσθέτει η Επιτροπή, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η Ελλάδα παρά τους διαρκείς αγώνες του φεμινιστικού κινήματος ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών και, παρότι διαθέτει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων, που ξεκίνησε με τις ριζοσπαστικές αλλαγές που έγιναν στο οικογενειακό δίκαιο το 1983 και συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια:

– βρίσκεται στην τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και
– είναι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια από τις βασικότερες χώρες διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, που προέρχονται κυρίως από χώρες Ανατολικής Ευρώπης, Βαλκανίων και Αφρικής.

ΟΙ 24 ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ:

Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών

Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)
Ένωση Ελληνίδων Νομικών

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών

Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

ΧΕΝ Ελλάδος

Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά

Ομάδα γυναικών του συλλόγου κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα

ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων – Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
Σύνδεσμος Αλβανίδων γυναικών στην Ελλάδα

Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας

Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ

Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

Διοτίμα – Κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα

Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της ΠΟΑΣΥ

Ομάδα Γυναικών Πτολεμαΐδας

Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών

NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ

Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Δικτύου Δομών Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων