Καταργήθηκε μετά από 38 χρόνια η Γενική Γραμματεία για την Ισότητα των φύλων

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

«Σήμερα καταργήθηκε επίσημα ο κρατικός φορέας για την Ισότητα των Φύλων» γράφουν μέλη φεμινιστικών οργανώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας πως πρόκειται για μια μαύρη μέρα καθώς η Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων ιδρύθηκε το 1985 και αποτελούσε νίκη του Φεμινιστικού Κινήματος.

Στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος που δημοσίευσε την Τρίτη (27/6) η κυβέρνηση, είναι εμφανές πως απαλείφεται η λέξη «Φύλων» από τον τίτλο και η Γενική Γραμματεία γίνεται Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (γενικώς) και μεταφέρεται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «…το οποίο δίνει το στίγμα για το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον ρόλο της γυναίκας. Η γυναίκα που προορίζεται για σύζυγος και μητέρα αποκλειστικά» όπως σχολιάζει στο tvxs η Φωτεινή Κούβελα, πρώην γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων και συντονίστρια του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εξαφάνιση του όρου ισότητα των φύλων από την ονομασία των διοικητικών δομών του κράτους δεν είναι απλό “πταίσμα”. Σε συνδυασμό με τη συγχώνευση της πολιτικής ισότητας των φύλων με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο ενός Υπουργείου Οικογένειας, σημαίνει ότι ο στόχος της ισότητας των φύλων κυριολεκτικά “θάβεται” στην πολιτική ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης, που φαίνεται ότι θα κινηθεί σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις απ’ ότι η προηγούμενη. Πόσο πιο συντηρητικά και τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των γυναικών και των θηλυκοτήτων; Θα φανεί σύντομα» σχολιάζει μιλώντας στο tvxs η Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Παντείου Πανεπιστημίου.

Πιο συγκεκριμένα το Προεδρικό Διάταγμα γράφει:

«Συστήνονται στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και η αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού οι υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και το τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης»

Η Φωτεινή Κούβελα μιλώντας στο tvxs θυμίζει, πως η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε υποβαθμίσει την ΓΓ Ισότητας των φύλων, μετονομάζοντας την σε «Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων».

«Τώρα αφαιρούν και το “φύλων” από τον τίτλο και συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο το θέμα παρά το ότι γράφουν πως οι αρμοδιότητες θα περάσουν στο νέο υπουργείο. Η λέξη “φύλων” διαχώριζε και έκανε ορατό, το ότι υπήρχαν ανισότητες στα φύλα. Ο τίτλος δίνει το μήνυμα. Πάλι είναι στο προσκήνιο η αντίληψη που έχει η δεξιά για τη γυναίκα και την οικογένεια. Η οικογένεια δεν είναι κάτω από την ισότητα αλλά η ισότητα κάτω από την οικογένεια.

Αγνοούν το ότι δεν κάνουν όλες οι γυναίκες οικογένεια, δεν γεννιούνται όλες για να κάνουν παιδιά. Πάμε να φέρουμε στην επιφάνεια τις ανισότητες σε σχέση με τις γυναίκες. Πως θα το κάνουμε αν η πολιτεία εξαφανίζει το θέμα της ισότητας των φύλων;

Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση σήμερα, το αίτημά μας ως τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής θα ήταν ένα υπουργείο ισότητας των φύλων. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε πολλές χώρες έχουν υπουργεία ισότητας. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχουν, είναι διακριτό στον αρμόδιο κρατικό φορέα. Εδώ μας έχει καπελώσει η οικογένεια. Περιμένω να ακούσω και την άποψη των εργαζομένων για το πως θα λειτουργήσει όλο αυτό» καταλήγει.

«Και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από την ομπρέλα της (ελληνικής ετεροκανονικής) οικογένειας και της (εθνικής) κοινωνικής συνοχής. Και όσο για το φύλο, αυτό πάει πια. Μια επίκληση στην ισότητα, κατά το all lives matter, την απάντηση των αμερικανών ακροδεξιών στο black lives matter, μου θέλετε ισότητα και δικαιώματα τα έμφυλα υποκείμενα, άιντε τώρα» γράφει με νόημα μέλος φεμινιστικής οργάνωσης στο fb.

Πηγή: tvxs.gr