Φραν Ντρέσερ: Η “Νταντά” πρωτοστατεί στην απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Η άλλοτε ανάλαφρη, πολύχρωμη και γεμάτη ενέργεια τηλεοπτική νταντά “Φραν Φάιν” ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στα στούντιο του Χόλιγουντ – “Ντροπή τους! Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας”

Η Φραν Ντρέσερ, η πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς “The Nanny” (“Η Νταντά”)και πρόεδρος του SAG-AFTRA, του μεγαλύτερου συνδικάτου του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη, πρωτοστατεί στην απεργία ηθοποιών και σεναριογράφων.

Μια μια πύρινη ομιλία για τα δικαιώματα των εργαζομένων ηθοποιών, η άλλοτε ανάλαφρη, πολύχρωμη και γεμάτη ενέργεια τηλεοπτική νταντά “Φραν Φάιν” ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στα στούντιο του Χόλιγουντ, φώναξε δυνατά υπενθυμίζοντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εκείνους και μέσα σε ένα βράδυ έγινε το πρόσωπο των ημερών αλλά και του αγώνα των ηθοποιών.
“Χάνουν χρήματα δεξιά και αριστέρα ενώ την ίδια στιγμή δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους CEO τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους! Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας”, είπε η Ντρέσερ μιλώντας για την αδηφάγα πλευρά των στούντιο, και υπογραμμίζοντας πως οι ηθοποιοί στέκονται στο πλευρό των σεναριογράφων αλλά και άλλων συντεχνιών, που με τη σειρά τους ανακοίνωσαν τη στήριξη στην απεργία. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε τις απαντήσεις των στούντιο στις ανησυχίες των ηθοποιών “προσβλητικές και θρασείες”.

Στην ομιλία της που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, η ηθοποιός τόνισε πως οι καλλιτέχνες “περιθωριοποιούνται και ατιμώνονται” από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει αλλάξει δραστικά από το streaming και την τεχνητή νοημοσύνη.

“Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό γιατί αυτό που συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει σε όλους τους τομείς της εργασίας, όταν οι εργοδότες κάνουν τη Wall Street και την απληστία προτεραιότητά τους και ξεχνούν τους βασικούς συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί”, είπε χαρακτηριστικά η ίδια και πρόσθεσε:

“Είμαστε τα θύματα εδώ. Είμαι συγκλονισμένη από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με τους οποίους συναλλασσόμαστε. Δεν μπορώ να το πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσα πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους CEO τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας”.

“Οι εταιρίες αρνήθηκαν ουσιαστικά να δεσμευθούν σε ορισμένα θέματα και σε άλλα ύψωσαν τοίχους απέναντί μας”, ανέφερε σε μια δήλωση μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ηθοποιούς να συμφωνήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα). “Μέχρι να διαπραγματευθούν πράγματι με καλή πίστη δεν μπορούμε να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε μια συμφωνία”, πρόσθεσε.

Δείτε την ομιλία της:

Η ίδια έγινε πρόεδρος του συνδικάτου το 2021 και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει τις ανησυχίες της για την εταιρική απληστία, γράφοντας σχόλια όπως “Σταματήστε την καπιταλιστική απληστία τώρα” και συνθήματα μέσω Twitter, όπως “Ο καπιταλισμός έχει γίνει άλλη μια λέξη για την ελίτ της κυρίαρχης τάξης!”.

Το 2017 το New York Magazine κυκλοφόρησε τον τίτλο: “Η νέα αγαπημένη σας αντικαπιταλιστική εικόνα είναι η Φραν Ντρέσερ”.

Ποια είναι η Φραν Ντρέσερ

Η Φραν Ντρέσερ γεννήθηκε στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης σε μία εβραϊκή οικογένεια το 1957. Το 1977, σε ηλικία μόλις 21 ετών και ενώ φοιτούσε στο Hillcrest High School γνώρισε τον Peter Marc Jacobson τον οποίο και παντρεύτηκε.

Το ντεμπούτο της στο Χόλιγουντ ήταν ένας δευτερεύων ρόλος στη μεγάλη επιτυχία του Saturday Night Fever, με πρωταγωνιστή τον John Travolta, ενώ σύντομα έλαβε μέρος σε μία σειρά από ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της αναγνωρισμένης από τους κριτικούς “This is Spinal Tap”, όπου υποδύθηκε τη δημοσιογράφο Bobbi Flekman.

Ωστόσο, έγινε ιδιαίτερα διάσημη ως πρωταγωνίστρια της σειράς “The Nanny”, της αμερικανικής κωμικής σειράς στην οποία υποδύθηκε την Εβραία fashionista Fran Fine, η οποία γίνεται νταντά σε μια πλούσια βρετανική οικογένεια.

Η σειρά, την οποία παρήγαγε και συνέγραψε με τον Peter Marc Jacobsen, προβλήθηκε στο δίκτυο CBS από το 1993 έως το 1999 και της χάρισε δύο υποψηφιότητες για Emmy και δύο Χρυσές Σφαίρες.

Έχοντας καταφέρει να βγει νικήτρια από τη μάχη με τον καρκίνο, η Ντρέσερ έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο “Cancer Schmancer”, στο οποίο μίλησε για την εμπειρία της από τη θεραπεία για την ασθένεια και τα οκτώ χρόνια λανθασμένης διάγνωσης που προηγήθηκαν. Στη συνέχεια ίδρυσε μια οργάνωση με το ίδιο όνομα, η οποία ασκεί πιέσεις για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης.

Η ίδια ήταν πολιτικά ενεργή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Μάλιστα, το 2008, υποστήριξε την τότε γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία και για λίγο σκέφτηκε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση της ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, έκανε όμως πίσω.

Σε συνέντευξή της το 2017 στο Vulture, περιέγραψε τον εαυτό της ως “αντικαπιταλίστρια”, σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι “αντίθετη στο να κερδίζει χρήματα”, αλλά ότι πρέπει αυτό να είναι “συμβατό με το φάσμα του τι είναι μια πραγματική αξία”.

ΠΗΓΗ: thetoc 14/7/23