Σάλος στην Ιταλία για δικαστική απόφαση: Το χούφτωμα για 10 δευτερόλεπτα δεν είναι παρενόχληση

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Επιστάτης σχολείου στη Ρώμη “χούφτωσε” ανήλικη μαθήτρια, αλλά αθωώθηκε στο δικαστήριο γιατί δεν είχε διάρκεια άνω των 10 δευτερολέπτων

Πολλοί νέοι στην Ιταλία εκφράζουν την οργή τους με αναρτήσεις στα social media, για την απόφαση ενός δικαστηρίου στη Ρώμη να απαλλάξει έναν σχολικό επιστάτη από την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχληση μιας έφηβης μαθήτριας, επειδή το “χούφτωμα” δεν διήρκησε περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το BBC, η υπόθεση αφορά σε μια 17χρονη μαθήτρια σε λύκειο της Ρώμης. Η κοπέλα περιέγραψε ότι ανέβαινε μια σκάλα για να πάει στην τάξη με μια φίλη της, όταν ένιωσε το παντελόνι της να πέφτει κάτω, ένα χέρι να αγγίζει τα οπίσθιά της και καποιον να πιάνει το εσώρουχό της.

“Αγάπη μου, ξέρεις ότι αστειευόμουν”, της είπε ο επιστάτης όταν εκείνη γύρισε. Μετά το περιστατικό, που συνέβη τον Απρίλιο του 2022, η ανήλικη μαθήτρια κατήγγειλε τον επιστάτη, τον 66χρονο Αντόνιο Άβολα, στην αστυνομία.

Ο επιστάτης παραδέχτηκε ότι “χούφτωσε” τη μαθήτρια χωρίς τη συγκατάθεσή της, αλλά είπε ότι επρόκειτο για αστείο. Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας της Ρώμης ζήτησε ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών, αλλά αυτή την εβδομάδα ο επιστάτης αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Σύμφωνα με τους δικαστές, αυτό που συνέβη “δεν συνιστά έγκλημα” επειδή διήρκεσε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

Μετά τη δικαστική απόφαση, δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις των χρηστών σε Instagram και TikTok στην Ιταλία, με τις αναρτήσεις να έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι Ιταλοί χρήστες δεν σταματούν να δημοσιεύουν βίντεο στα οποία κοιτάζουν την κάμερα σιωπηλά και αγγίζουν απόκρυφα σημεία τους για 10 δευτερόλεπτα συνεχόμενα.

Τα εν λόγω βίντεο είναι συχνά άβολα στην παρακολούθηση, αλλά έχουν ως στόχο να δείξουν πόσο μεγάλη διάρκεια έχουν αυτά τα 10 δευτερόλεπτα, στα οποία στηρίχτηκε η αθώωση του επιστάτη από την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

“Μου χούφτωσε τον πισινό. Στη συνέχεια, με τράβηξε προς τα πάνω, τραυματίζοντας τα απόκρυφα σημεία μου. Για μένα, αυτό δεν είναι αστείο. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο ένας ηλικιωμένος άνδρας πρέπει να “αστειεύεται” με μια έφηβη”, δήλωσε η 17χρονη μαθήτρια που έπεσε θύμα της παρενόχλησης του επιστάτη.

“Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα ήταν υπεραρκετά για τον επιστάτη για να με κάνει να νιώσω τα χέρια του πάνω μου” συνέχισε η ανήλικη κοπέλα, που αναφέρει πως αισθάνεται διπλά προδομένη – τόσο από το σχολείο της όσο και από το σύστημα δικαιοσύνης.

“Αρχίζω να πιστεύω ότι έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη” σχολίασε η νεαρή μαθήτρια.

ΠΗΓΗ: thetoc 13-7-23

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Φαίνεται μια νεαρή κοπέλα με μπλου τζιν να κάθεται στο πάτωμα, και μπροστά πεταμένο το κινητό της.