Ολλανδία: Μια ξενοφοβική κόρη προσφύγων για πρωθυπουργός

Γράφει η Χριστίνα Πάντζιου

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Ακόμα ένα τέκνο ανθρώπων που έχουν βιώσει στο πετσί τους την προσφυγιά «προδίδει» την καταγωγή του ● Η Κούρδισσα Ντιλάν Γεσιλγκιόζ Ζεγκέριους, ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του ολλανδικού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος που ίσως οδηγήσει στην πρωθυπουργία τον Νοέμβριο ● Η Ντιλάν, το παιδί που βίωσε την οδύσσεια του Αιγαίου, έδωσε τη θέση της σε μια αδιάλλακτη πολιτικό που φέρεται πρόθυμη να συμμαχήσει ακόμη και με την Ακροδεξιά προκειμένου να κυβερνήσει.

Πόσο εύκολο είναι για πολιτικούς να απαρνούνται την ιστορία τους; Να θεωρούν τον (τυχερό) εαυτό τους την εξαίρεση στον κανόνα των υπόλοιπων (άτυχων) που έχουν βιώσει ανάλογες εμπειρίες; Οι γενικεύσεις είναι απατηλές, αλλά στην περίπτωση Ντιλάν Γεσιλγκιόζ Ζεγκέριους η απάντηση ενός τρίτου θα μπορούσε να διατυπωθεί με βεβαιότητα πως είναι πανεύκολο.

Η Τουρκάλα πολιτικός, κόρη οικογένειας Κούρδων προσφύγων και υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας είναι από τις πλέον σκληροπυρηνικές στο προσφυγικό και μεταναστευτικό στα σπλάχνα των φιλελεύθερων του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). Και πολέμια της επανένωσης οικογενειών, της πολιτικής που της επέτρεψε όταν ήταν παιδί να έρθει στην Ολλανδία και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που την ανέδειξαν στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Μετά την πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και την κατάρρευση της κυβέρνησης –ακριβώς λόγω των έντονων διαφωνιών για τον νόμο περί ασύλου και τον έλεγχο της μετανάστευσης ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού–, η Γεσιλγκιόζ φέρεται ως η πιθανότερη να τον αντικαταστήσει στην ηγεσία του κόμματος, θέση που ίσως την οδηγήσει στην πρωθυπουργία της Ολλανδίας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι υποψηφιότητες λήγουν την Κυριακή, αλλά πολλοί βεβαιώνουν ότι δεν θα έχει κανέναν αντίπαλο για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του VVD. Ο ίδιος ο Ρούτε έχει δηλώσει πως «είναι η καλύτερη».

Η ζωή της

Γεννημένη στην Άγκυρα το 1977, ο πατέρας της είναι Κούρδος δικηγόρος και συνδικαλιστής που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία μετά το πραξικόπημα του 1980. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν η Γεσιλγκιόζ ήταν επτά ετών, διέσχισε το Αιγαίο με τη μητέρα και την αδελφή της, έφτασε στην Κω και χάρη στην πολιτική της οικογενειακής επανανένωσης έγινε δεκτή στην Ολλανδία. Αυτή η πολιτική που τόσο πλέον πολεμά είναι στο επίκεντρο της μάχης που δίνει η μητέρα της ως συντονίστρια μιας από τις οργανώσεις που δουλεύουν για τους Κούρδους στη χώρα.

Πολλοί τη μέμφονται ότι είναι μια προσφύγισσα κατά των προσφύγων, τη χαρακτηρίζουν «κυρία νόμος και τάξη», χωρίς ενδοιασμούς και με μπόλικη επίδειξη αστυνομικής ισχύος, ενώ η εφημερίδα De Volkskrant την περιέγραψε σαν ένα «πίτμπουλ με ενσυναίθηση».

Η πολιτική τη συνεπήρε από τα φοιτητικά της χρόνια, όταν σπούδαζε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Vrije του Αμστερνταμ και σταδιακά άρχισε να μετακινείται όλο και πιο δεξιά στο πολιτικό φάσμα: ξεκίνησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πέρασε από το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό, έπειτα στους Πράσινους και κατέληξε στους δεξιούς φιλελεύθερους του VVD. Με αυτό το κόμμα, εκτός από δημοτική σύμβουλος στο Αμστερνταμ το 2014 εκλέχτηκε βουλεύτρια το 2017, έγινε υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Αλλαγής το 2021 και το 2022 ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Πώς εξηγεί αυτή της τη μετατόπιση; «Πιστεύω στη δύναμη του ατόμου και στην προσωπική του ευθύνη, κάτι που δεν συνάντησα στις ομάδες της Αριστεράς […] υπάρχει μια ανάγκη να ταμπελοποιούν τον κόσμο ως θύματα ώστε μετά αυτά τα ίδια τα αριστερά κόμματα να μπορούν να τους σώζουν. Οι γονείς μου αγωνίστηκαν για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις δυνατότητες που έχει κάθε άτομο να κάνει κάτι. Αυτό είναι ο φιλελευθερισμός για εμένα».

Παντρεμένη με τον Ρενέ Ζεγκέριους, του οποίου το εβραϊκό επίθετο έχει υιοθετήσει, η Γεσιλγκιόζ προτάσσει τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, θέλει άμεσα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και στηρίζει τη δράση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά επαναλαμβάνει πως οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ολλανδία θα πρέπει να πληρώνουν τη διαμονή τους αναζητώντας δουλειά και να μη βασίζονται στα επιδόματα.

«Εχει υπάρξει πολύ αυστηρή και σκληρή με το θέμα της μετανάστευσης», σχολίαζε η δημοσιογράφος Πέτρα ντε Κένινγκ παραθέτοντας το πόσο άτεγκτη ήταν στις διαπραγματεύσεις για τον νόμο του ασύλου, ιδίως με το θέμα της οικογενειακής επανένωσης. «Κι είναι δύσκολο να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή κανείς αν είναι πιο δεξιά και από τον Ρούτε», λέει η δημοσιογράφος.

Εκείνη η Ντιλάν που παιδί βίωσε την οδύσσεια του Αιγαίου, έδωσε τη θέση σε μια αδιάλλακτη πολιτικό που φέρεται πρόθυμη να συμμαχήσει ακόμη και με την Ακροδεξιά προκειμένου να κυβερνήσει. Οταν πρόσφατα βουλευτής του κυβερνώντος κόμματός της τάχθηκε υπέρ μιας συμμαχίας με το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς επιχειρηματολογώντας πως «αν θέλεις να εφαρμόσεις σκληρές πολιτικές, δεν μπορεί να προχωράς σε συμβιβαστικές συμφωνίες με την Αριστερά. Και τότε ίσως είναι αναγκαίο να αναζητήσεις λύσεις με τον Βίλντερς», ο Ρούτε έσπευσε να εκφράσει τη διαφωνία του, όχι όμως και η Γελζιγκιόζ.

Με τις θέσεις που εκφράζει ελπίζει να κερδίσει ψήφους όχι μόνο από άλλους δεξιούς σχηματισμούς που έχουν ενστερνιστεί την αντιμεταναστευτική πολιτική, αλλά και από το κόμμα του Βίλντερς και από το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (ΒΒΒ): ένα αντισυστημικό κόμμα που ιδρύθηκε από την Καρολάιν φαν ντερ Πλας το 2019 στον απόηχο των μαζικών διαμαρτυριών των αγροτών και κέρδισε σύντομα τη στήριξη της Λεπέν στη Γαλλία κι άλλων ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων.

Τα άλλα κόμματα

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Μορίς ντε Χοντ έδειξε πως το VVD, το BBB και ο κεντρο-αριστερός συνασπισμός του Εργατικού Κόμματος με τους Πράσινους θα εξασφάλιζαν 25 έδρες το καθένα στη Βουλή, ενώ άνοδο σημειώνει και το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς.

Αν ο μόλις αποχωρήσας από τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτής Πίτερ Ομτζιχτ δεν κατεβεί με δικό του κόμμα αλλάζοντας τις ισορροπίες, αναλυτές εκτιμούν πως το Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (που προασπίζεται μεν τους αγρότες αλλά έχει στενές σχέσεις με τους αγροτοβιομήχανους), έχοντας αναδειχτεί πλέον και πρώτο κόμμα στη Γερουσία μετά τις περιφερειακές του Μαρτίου, θα είναι από τους βασικούς συνομιλητές της Γελζιγκιόζ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εάν κερδίσει τις εκλογές. Οσο για τον Βίλντερς, όλα είναι ανοιχτά.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/themata/gynaikes-toy-kosmoy/400421_mia-xenofobiki-kori-prosfygon-gia-prothypoyrgos

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Πορτρέτο της Ντιλάν Γεσιλγκιόζ Ζεγκέριους