Πυρπόλησαν σχολεία στο Βέλγιο επειδή εισάγεται μάθημα σεξουαλικής αγωγής

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή

Το κοινοβούλιο της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου ψήφισε την εισαγωγή υποχρεωτικών μαθημάτων σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από συντηρητικούς και θρησκευτικούς κύκλους.

Αντιδραστικές επιθέσεις και κινητοποίηση συντηρητικών κύκλων σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στο Βέλγιο μετά την κυβερνητική απόφαση, νωρίτερα αυτό το μήνα, να εισαχθεί στο σχολικό πρόγραμμα υποχρεωτικά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής για τους μαθητές των γαλλόφωνων περιοχών.

Μία από τις πιο ακραίες μορφές της αντίδρασης αυτής είναι οι εμπρηστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά σχολείων, συνοδευόμενες από συνθήματα με σπρέι που κατήγγειλαν την απόφαση του κοινοβουλίου της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου. Τα μαθήματα αποκαλούνται EVRAS και θα είναι δίωρα κάθε βδομάδα και αφορούν σε μαθητές ηλικιών από 11 έως 15 ετών.

Χαρακτηριστικά, τέσσερα σχολεία πυρπολήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Σαρλερουά του κεντρικού Βελγίου, με τις εισαγγελικές αρχές να συνδέουν τα επεισόδια με τις διαμαρτυρίες κατά των νέων μαθημάτων, όπως δείχνουν και τα γκράφιτι στους τοίχους των σχολείων, τόνισε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Ένα ακόμη σχολείο πυρπολήθηκε χθες το βράδυ, αλλά δεν βρέθηκαν γκράφιτι που να σχετίζονται με αυτές τις διαμαρτυρίες, ανέφεραν οι εισαγγελείς της έρευνας.

«Πρόκειται για βαρβαρότητα. Η επίθεση σε δημόσια σχολεία με αυτόν τον τρόπο είναι μια μορφή τρομοκρατίας», δήλωσε ο δήμαρχος του Σαρλερουά Paul Magnette.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο δήλωσε σήμερα «βαθιά σοκαρισμένος» από τις εμπρηστικές επιθέσεις. «Τα σχολεία μας πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για όλα τα παιδιά μας», είπε ο ντε Κρόο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Η πρόσβαση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν δυνατόν να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δυναμώνει τα παιδιά μας και αποτελεί τη βάση για καλή σεξουαλική υγεία», τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται από παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων ισχυρισμών ότι οι μαθητές θα μαθαίνουν στα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής πώς να αυτοϊκανοποιούνται, μετέδωσε ο βελγικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTBF.

Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, όλοι οι γαλλόφωνοι μαθητές θα λάβουν αυτό το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο έχει αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις από θρησκευτικές ενώσεις και συντηρητικές ομάδες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι εισάγει στα παιδιά έννοιες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα πολύ νωρίς και ότι η διαπαιδαγώγησή τους θα πρέπει να αφεθεί στις οικογένειες.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου της Γαλλικής Κοινότητας για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου σχολικού βιβλίου. Η ομάδα διαμαρτυρίας, που αποτελούνταν κυρίως από εκπροσώπους της ισλαμικής κοινότητας, επέκρινε την «υπερσεξουαλικοποίηση» των παιδιών και υποστήριξε ότι το κείμενο θα παραβιάσει τα θρησκευτικά δικαιώματα των μαθητών.

Ωστόσο, οι εκπαιδευτικές αρχές έσπευσαν να τονίσουν ότι το νέο εγχειρίδιο είναι ένας οδηγός για τον τρόπο χειρισμού θεμάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεώνονται να διδάσκουν ρητά ακατάλληλο περιεχόμενο. Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μαθητές να διδαχθούν ποτέ ολόκληρο το περιεχόμενο του εγχειριδίου, εξηγείται.

Η υπουργός Παιδείας της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου Caroline Désir ζήτησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα σπουδών δεν προωθεί την υπερσεξουαλικοποίηση των νέων ούτε ενθαρρύνει συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή τις σαφείς σεξουαλικές πρακτικές. Θεώρησε απαράδεκτο να ενσταλάζεται φόβος στους γονείς για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, το εγχειρίδιο αναπτύχθηκε σε στενή διαβούλευση με όλες τις αρμόδιες αρχές, τους εμπειρογνώμονες της εκπαίδευσης και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Voice of Europe, Brussels Times, Belga, TVP World

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/404095_pyrpolisan-sholeia-sto-belgio-epeidi-eisagetai-mathima-sexoyalikis-agogis

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ένα σχολείο, ισόγειο με τάξεις σαν να είναι σε κοντέινερ, που έχει σημάδια από φωτιά. Στη δεύτερη μια διαδήλωση γυναικών, με ένα πανό που λέει “Η εφηβεία σε κίνδυνο”.