H γενική συνέλευση του Μωβ – Κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον

Μετά την εκλογή προέδρου και γραμματέα της συνέλευσης, Άντας Πολύζου και Δέσποινας Δημητριάδου αντίστοιχα, ξεκινήσαμε τη διαδικασία με την ομιλία της προέδρου του Μωβ Αλεξάνδρας Μακρή.

Απολογισμός δράσης του Μωβ για ένα χρόνο
Καλησπέρα αγαπημένες φίλες και συντρόφισσες.
Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά, γα την καθιερωμένη συνέλευσή μας, που σήμερα είναι και εκλογική. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω εν συντομία τις πολλές και ποικίλες δράσεις του σωματείου μας, τόσο τις ανεξάρτητες όσο και μέσα από συνεργασίες.

Το Μωβ συνέχισε τις σχέσεις του και τη συμμετοχή του στην Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών και στην Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιέλεια. Αγωνιζόμενο για τη νομική αναγνώριση του όρου, για την προστασία των επιζωσών της ενδοοικογενειακής βίας και την πρόληψή της, απαιτώντας την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών που προσφέρουν άσυλο και βοήθεια στην κοινωνική και οικονομική ανεξαρτησία και στην ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση αυτών των γυναικών.

Παραστάθηκε αλληλέγγυο στις δίκες των δολοφόνων και κακοποιητών για την ενίσχυση των επιζωσών και των οικογενειών τους.
Συμμετείχε σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις όχι μόνο του φεμινιστικού χώρου αλλά και του αντιρατσιστικού, μεταναστευτικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη των λαών.

Παρουσίασε θεωρητικές επεξεργασίες για ζητήματα που αφορούν το φεμινιστικό κίνημα, και μέσα από το σάιτ αλλά και σε εκδηλώσεις του.
Έχει διαρκή επαφή με το φόρουμ μεταναστών/μεταναστριών, με εκπροσώπους του Παλαιστινιακού Αγώνα, με την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής και εκπροσώπους από το Κουρδιστάν, όσο και με άλλες μεταναστευτικές οργανώσεις. Συμμετέχει σε διοργανώσεις άλλων ομάδων και εταιρειών που αναφέρονται στις γυναικείες διεκδικήσεις, στη γυναικεία έκφραση και στα γυναικεία βιώματα.

Πολλά κάναμε και πολλά πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον, όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα δράσης μας που θα παρουσιαστεί σε λίγο.
Θα αναφερθώ με ημερομηνίες λίγο πιο λεπτομερειακά για τις δράσεις μας τον προηγούμενο χρόνο.
Αρχίζω λίγο ανορθόδοξα, από το σήμερα προς τον παρελθόντα χρόνο λόγω συγκινησιακής φόρτισης αλλά και λόγω των καταιγιστικών γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων.

Αναφέρομαι βέβαια στην καθολική εξέγερση του παλαιστινιακού λαού εναντίον του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ. Το Μωβ υποστηρίζει από χρόνια αυτό τον αγώνα, ερχόμενο σε επαφή με εκπροσώπους του. Συμμετέχουμε με φυσική παρουσία σαν σωματείο στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και σε όλες τις διαδηλώσεις υποστήριξης με τη σημαία του Μωβ και συνεχίζουμε. Εδώ επιτρέψτε μου να αναφέρω παλιότερο ταξίδι της Αλεξίας Τσούνη στα κατεχόμενα εδάφη όπου κατέγραψε σε βίντεο τους βίαιους και παράνομους εποικισμούς των Ισραηλινών πάνω στην παλαιστινιακή γη. Επίσης κατέγραψε συνέντευξη από την ακούραστη παλαιστινια φεμινίστρια Σαχάρ Γιουσέφ, πρόεδρο της οργάνωσης Association for Social Change, όπου ανέπτυξε το διπλό αγωνιστικό καθήκον της παλαιστίνιας γυναίκας, ενάντια στην πατριαρχική δομή της κοινωνίας της και στην πάλη για ελευθερία. Στις 28/11/22 είχαμε τη χαρά να την υποδεχθούμε σε κοινή διοργάνωση του Μωβ μαζί της και με την Defense Children International-Palestine

Στις 21/1/23 συμμετείχαμε στα εγκαίνια νέου χώρου της παλαιστινιακής παροικίας, κατόπιν πρόσκλησής τους, αναγνώριση της διαρκούς συμπαράστασής μας

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, μέλη μας συμμετείχαν σε λίστες σαν άτομα αλλά προβάλλοντας και την ιδιότητά τους ως μέλη του Μωβ, σε διαφορετικές παρατάξεις, πάντα στο χώρο της αριστεράς και της προόδου αναφερόμενες σε φεμινιστικές θέσεις και στα καθήκοντα της αυτοδιοίκησης για την προστασία και ευημερία των δημοτών. Ενδεικτικά αναφέρω το κείμενο της Βέρας Σιατερλή και Σίσσυ Βωβού, που συγκεντρώνει τις διεκδικήσεις μας για τη δουλειά στο δήμο, όσον αφορά την διευκόλυνση της ζωής στην πόλη και την κοινωνική ενδυνάμωση των γυναικών.

Το πρώτο ΣΚ του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Σούνιο το 6ο φεμινιστικό κάμπινγκ του Μωβ, με ικανοποιητική συμμετοχή. Παρουσιάστηκε η δράση του Μωβ επικεντρώνοντας κυρίως σε θέματα υποστήριξης επιζωσών γυναικών από ενδοοικογενειακή βία, ειδικότερα η επίμονη προσπάθεια κυρίως της Αλεξίας Τσούνη. Επί τη ευκαιρία χαιρετίζουμε για την παρουσία της εδώ την Παν. Αναγν, μετά την 7χρονη άδικη ταλαιπωρία της, κατά τη διάρκεια της οποίας ήμασταν διαρκώς αλληλέγγυες.

Αποτέλεσμα αυτών των δράσεών μας γίναμε στόχος ποινικών διώξεων από τους κακοποιητές. Τελευταίο παράδειγμα η μήνυση που έγινε πριν μια εβδομάδα εναντίον μας από πρώην σύντοφο γυναίκας που υποστηρίζουμε. Στο κάμπινγκ προβλήθηκαν και ταινίες από γυναίκες για γυναίκες με την επιμέλεια της Αλεξίας. Κάποιες από τις ταινίες ήταν της ίδιας. Ακολούθησε από την Κατερίνα Σπύρου εξαιρετική αναφορά στο αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης.

Συζήτηση για το υπουργείο Ισότητας, οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής, με εισηγήσεις από τη Σίσσυ Βωβού και τη Στέλλα Σάμου, παρέμβαση από τη Μαρία Στρατηγάκη και πλούσια συζήτηση. Θεματική για τον οικοφεμινισμό από Βέρα Σιατερλή, Αναστασία Γκολιομύτη και Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την παράταξη της Ραφήνας Γη και Ελευθερία. Και τελευταία μέρα η Μάρη Βαφία παρουσίασε τις επιπτώσεις της πορνογραφίας και η Στέλλα Σάμου μίλησε για την παρένθετη μητρότητα, θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος που πρέπει να παρουσιάσουμε ξανά και ξανά.

Ακολουθεί ημερολογιακή καταγραφή των δράσεών μας, όπως παρουσιάστηκαν στο σάιτ του Μωβ και το Φέιζμπουκ.

Επιμέρους δράσεις του Σωματείου με ημερολογιακή απαρίθμηση από Νοέμβρη 2023 έως Νοέμβρη 2022

2023
Σεπτέμβριος Συμμετοχή του ΜΩΒ στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων από την αγαπημένη μέλος στα Χανιά. Τραπεζάκι με σημαίες και υλικό.

Ιούλιος Συμμετοχή στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας. Μετάβαση από Αθήνα.

Ιούλιος (αρχές) Έντονη παρουσία του ΜΩΒ στο 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας με υλικά και συμμετοχή – παρεμβάσεις σε προγραμματισμένες ομιλίες. Ιδίως για το trafficking και την σεξουαλική βία, αλλά και για τις γυναίκες του Αφγανιστάν.

29-4- 3/5 Πριν από τις εθνικές εκλογές
Μαζί με τις 23 οργανώσεις της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών συνομιλούμε κατόπιν πρόσκλησης μας σε εκπροσώπους των κομμάτων για να εκθέσουν το πρόγραμμα τους που αφορά στα γυναικεία δικαιώματα. Υποβολή αιτημάτων που αφορούν στην έμφυλη ισότητα στα κόμματα που θα εκτεθούν στις εκλογές.

5/5 Μαζί με την ομάδα ΟΧΙ στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια παρέμβαση στην ημερίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με σύνθημα “κανένα παιδί στα χέρια παιδοβιαστή”. Συμπαράσταση σε μητέρα και ανήλικη κόρη με διαμαρτυρία γιατί δόθηκε διανυκτέρευση σε πατέρα που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση.

8/4 Συμμετοχή σε διαδήλωση κατά των γυναικοκτονιών. Το πρωί παράσταση στο εφετείο για τους δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη.

4/23 Συμμετοχή στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στην 12χρονη του Κολωνού. Συμμετοχή στις συνελεύσεις, διαδηλώσεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις για αλληλεγγύη και για την αποφυλάκιση της μητέρας. Αυτή η παρουσία μας στον αγώνα κατά του trafficking, του οποίου η υπόθεση του Κολωνού είναι η κορυφή του παγόβουνου, συνεχίζεται όσο χρειασθεί.

1/3 Συνάντηση μελών του ΜΩΒ και άλλων οργανώσεων με την επιτροπή Grevio της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, κατάθεση θέσεων για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και την λεγόμενη γονική αποξένωση.

8/3 Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Εντυπωσιακά χάπενινγκ του ΜΩΒ και πάλι Ζωή Μίχα μπροστά στη Βουλή και πορεία.
Το ίδιο πρωί συμμετοχή του ΜΩΒ στην εκδήλωση ΔΕΠΙΣ Βύρωνα με το μόνιμο μέλος της, Χάιδω Ορφανού. Μεγάλη εκδήλωση του δήμου σε κινηματοθέατρο, κεντρική ομιλήτρια Στέλλα Σάμου, τραγούδι Αγγελική Τουμπανάκη.

9/3 Αγία Παρασκευή στην εκδήλωση της παράταξης “Νίκη Πολιτών” μαζί με την Πρωτοβουλία κατά των γυναικοκτονιών.

11-12/3 Φεμινιστική περιήγηση στην Αθήνα και ποδηλατάδα για τον ίδιο σκοπό σε συνδιοργάνωση με την Greece Peace.

16/3 Συμμετοχή στην απεργιακή πορεία για το έγκλημα στα Τέμπη

17/3 Συμμετοχή στο συνέδριο Φύλο και Δίκαιο του δικηγορικού γραφείου της Μίνας Καούνη & Co, που ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του αγώνα κατά του Νόμου Τσιάρα.

18/3 Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο.

19/3 Συμμετοχή σε συνέδριο του Δήμου Αχαρνών για την βία κατά των γυναικών.

13/2 Συμμετοχή στην γιορτή του Συλλόγου των Γυναικών Συγγραφέων “η Φωνή της” κατά την παρουσίαση του συλλογικού τους τόμου.

17/2 Πάρτι Τσικνοπέμπτης – οργάνωση Άντα Πολύζου.

21/2 Δ.Σ.Α. Συμπαράσταση στην διωκόμενη δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη.

25/1 Παρουσία στο Goethe Institute με τις klima seniorinen, όπου παρουσίασαν τις οικοφεμινιστικές δράσεις τους. Το θέμα παρακολουθεί ιδιαίτερα η Αναστασία Γκολιομύτη.
23/1 Πίττα του Μωβ στο Ρομάντζο με μεγάλη συμμετοχή μελών και φιλικών ατόμων και οργανώσεων Το φλουρί είχε σαν δώρο βιβλίο της Ευτυχίας Λεοντίδου.

12/1/23 Στήριξη της πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών.

2022
23/12/22 Παρουσία του ΜΩΒ στην δίκη του trafficker Μπουγιούκου (υπόθεση Ε. στην Ηλιούπολη) και στην δίκη του δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο.

24/12 Συμμετοχή στην πρωτοβουλία Γυναικών για την Ειρήνη στο Σινεμά Τριανόν.

13/12 Συμμετοχή στη διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας (για το φόνο του 15χρονου Ρομά).

7/12 Συμμετοχή και συνδιοργάνωση στην εκδήλωση για την αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας στην Ακαδημία Πλάτωνος με την παρουσία πολλών γυναικείων οργανώσεων

25/11 Εντυπωσιακό happening, θεατρικό – χορευτικό του ΜΩΒ σε σκηνοθεσία της Ζωής Μίχα.
Συμμετοχή στην απεργία και στην διαδήλωση.
Το ίδιο πρωί τα Μέλη μας Στέλλα Σάμου και Έλενα Φεγκάλη παρουσίασαν σε σχολείο στο Καματερό τα θέματα γύρω από την βία κατά των γυναικών.

19/11 Παρουσία στο Διδυμότειχο και συνάντηση με τους γονείς της Ελ. Τοπαλούδη εν όψει των εκδηλώσεων μετά θάνατον για την τίμησή της που τότε προετοιμάζονταν.

18/11 Παρουσία στη δίκη του trafficker στα Πετράλωνα.

17/11/22 Παραδοσιακά συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου. Και συνεχίζουμε…..

Το πρόγραμμα δράσης, συλλογική επεξεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκε από τη Σίσσυ Βωβου

Για το διάστημα Οκτώβρης 2023 έως Οκτώβρης 2024

Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε στη συνέλευσή μας αποτελεί πρόταση του απερχόμενου Διοικητικύ Συμβουλίου. Διανέμεται στη συνέλευση για μελέτη, και είναι ανοικτό σε προτάσεις και τροπολογίες, στη διάρκεια της συνέλευσης με προσοχή ώστε να συνδυάζεται η βούλησή μας με τις δυνατότητές μας.

►Συνεχίζουμε ενέργειες για την διασφάλιση όλων των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και της αναπαραγωγικής υγείας, και κυρίως του δικαιώματος σε ασφαλή, νόμιμη και δωρεάν άμβλωση. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε όποιες επιθέσεις των φονταμενταλιστικών οργανώσεων αλλά και της διευκόλυνσής τους από τμήματα της κυβέρνησης, Συνεχίζουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη σε παρόμοιες επιθέσεις, όπως έγινε πρόπερσι στην Πολωνία και πέρυσι στις ΗΠΑ.
► Συνεχίζουμε τις ενέργειες για την εξασφάλιση της άδειας μητρότητας με αξιοπρεπείς αποδοχές για όλες τις γυναίκες, γιατί μεγάλες ομάδες γυναικών την στερούνται.

►Συνεχίζουμε την καμπάνια για την μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου στο ελάχιστο που προβλέπεται για τα προϊόντα υγιεινής από την ΕΕ, ήτοι 5% ΦΠΑ, ενώ σήμερα φορολογούνται ως προϊόντα πολυτελείας, σαν τα τσιγάρα και το αλκοόλ με 24% ΦΠΑ. Αίτημα για δωρέαν διάθεση προϊόντων περίοδου, αντίστοιχα με το χαρτί υγείας σε κοινόχρηστες τουαλέτες.
► Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις (Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια, και επιλεκτικά με άλλες ανά περίπτωση) για τα θέματα της συναινετικής συνεπιμέλειας, καθώς και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας σε γυναίκες που πρσφύγουν σε εμάς, ιδιαίτερα με μέλη μας που συμμετέχουν στη συλλογικότητα Mothers’ Wings.
►Συνεχίζουμε την υποστήριξη φυλακισμένων γυναικών, αν και (με χαρά ανακοινώνουμε ότι) κάποιες από αυτές έχουν αποφυλακισθεί. Επίσης φροντίζουμε για την επόμενη ημέρα τους.
► Θα καταβάλλουμε προσπάθεια για το θέμα της στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.
► Συνεχίζουμε συνεργασία με οργανώσεις και την Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών για να αναδείξουμε την ανάγκη εισαγωγής του εγκλήματος της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα.
► Ανακινούμε σε κάθε ευκαιρία το θέμα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης για θύματα έμφυλης βίας και ζητάμε νομοθετική ρύθμιση ώστε αυτά τα θέματα να προηγούνται στην εξέταση τους και να εκδικάζονται πριν φτάσουν στη γυναικοκτονία. Επίσης παρακολουθούμε την αντιμετώπιση των γυναικών στα αστυνομικά τμήματα όπου προσφεύγουν, και παρεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί και όποτε μπορούμε. Διεκδικούμε την κάλυψης ιατροδικαστικής υπηρεσίας για όλες τις μέρες και ώρες, για τα θύματα βιασμών.
►Την 25η Νοέμβρη ετοιμάζουμε εκδηλώσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και κάνοντας δρώμενα, εμβαθύνοντας στις αιτίες αλλά και τα μέσα αναπαραγωγής της κουλτούρας της βίας και των βιασμών. Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τα θέματα βίας και βιασμών, κάθε μέρα του χρόνου.
►Διασκεδάζουμε: Κάθε χρόνο: Κοπή πίτας του Μωβ, Αποκριάτικο πάρτυ του Μωβ και Διοργάνωση κάμπινγκ.
► 8 Μάρτη εκδηλώσεις διάφορες σε ανοιχτούς χώρους και συνέχιση της δράσης για φεμινιστικές απεργίες, όπως τις προηγούμενες χρονιές. Σε συνεργασία, όπου είναι δυνατόν, με άλλες οργανώσεις.
► Διοργάνωση ομιλιών για αναλύσεις πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν τον φεμινισμό και αυτομόρφωση. Επίσης παρουσιάσεις βιβλίων φεμινιστικού περιεχομένου στα ηλεκτρονικά μέσα του Μωβ και με εκδηλώσεις.
► Προβολή ταινιών με διάφορα θέματα φεμινιστικού ενδιαφέροντος, από Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετοχή και συνεργασία σε πάσης φύσεως πολιτιστικές εκδηλώσεις με φεμινιστικό ενδιαφέρον.
► Συνεχίζουμε τη διοργάνωση του Φεμινιστικού Κάμπινγκ με τη διοργάνωση συζητήσεων και δράσεων αλλά και διασκέδαση και χαλάρωση.
►Συνεργασία με σχολεία για τη διοργάνωση ομιλιών/συζητήσεων με μαθήτριες και μαθητές (τουλάχιστον τις εμβληματικές ημερομηνίες του αγώνα των γυναικών 25η Νοέμβρη και 8η Μάρτη), όπως έγινε πέρσι σε σχολείο του Καματερού. Εμπλουτίζουμε το ήδη υπάρχον υλικό μας.
► Διοργάνωση δημόσιας συζήτησης στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας και της γονικής αποξένωσης.
► Συνεχίζουμε το ενδιαφέρον και τις εκδηλώσεις με θέμα το περιβάλλον και τον οικοφεμινισμό. Συμμετέχουμε με φεμινιστικά αιτήματα σε εκδηλώσεις για το περιβάλλον.
► Συμμετοχή σε όποιες εκδηλώσεις ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και αναδεικνύουμε τις εμβληματικές δράσεις γυναικών διεθνώς σ’ αυτό το θέμα.
► Συμμετοχή σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ καλοκαίρι και φθινόπωρο με τραπεζάκι, ομιλίες αλλά και αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις όπου μπορούμε, όπως έγινε και φέτος στην Αθήνα, στα Χανιά και στην Καλαμάτα.
► Δημιουργία ομάδας «θεάτρου για τη γυναίκα», θέατρο κοινωνικής παρέμβασης και συλλογικής καλλιτεχνικής δράσης με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών και δρώμενων σε δημόσιους χώρους (στις διαδηλώσεις κλπ). Επίσης ομάδα για καλλιτεχνικές δραστηριότητες γενικότερης εμβέλειας το οποίο δεν καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά.
► Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περισσότερες πρακτικάριες στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, που δυστυχώς δεν προχώρησαν πέρυσι.
►Συνεχίζουμε την αλληλεγγύη στις γυναίκες που ζητούν στήριξη και κάνουν καταγγελίες για θέματα βίας, με ενημέρωση, νομική, ηθική και οικονομική στήριξη. Επικεντρωνόμαστε στις ανήλικες που είναι στόχος για διαδικτυακή παρενόχληση ή για παιδοβιασμούς και τράφικινγκ, όπως στην περίπτωση της 12χρονης από τα Σεπόλια.
►Συνεχίζουμε με την ομάδα «Το Μωβ σε δράση» για στήριξη στις δίκες με πρόταση το σχηματισμό και άλλων συγκροτημένων ομάδων (πχ φύλο, σεξουαλικότητα, αναπαραγωγικά δικαιώματα).
► Έχουμε δημιουργήσει ομάδα προετοιμασίας ιστορικών περιπάτων φεμινιστικού ενδιαφέροντος. Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήσαμε δύο περιπάτους με αρκετή επιτυχία.
► Συνεργαζόμαστε με Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών της Αφρικής και άλλες γυναικείες μεταναστευτικές ομάδες, για τα θέματά τους (χαρτιά, νομιμοποίηση, ένσημα, υπηκοότητα). Επίσης δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Αφγανές και Ιρανές γυναίκες και οργανώνουμε δράσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης. Την περασμένη χρονιά οργανώσαμε δράσεις με Παλαιστίνιες, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και φέτος.
►Συμμετέχουμε σε διεθνείς πλατφόρμες γυναικείων οργανώσεων, όπως το Transnational strike, και συνεργαζόμαστε σε κάθε ευκαιρία με γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις διεθνώς για συζητήσεις, ενημέρωση μέσω του σάιτ μας και κοινές δράσεις. Αναπαράγουμε τις ανακοινώσεις της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών για διεθνή θέματα (π.χ. Γυναίκες του Σουδάν). Προβάλλουμε τις δραστηριότητες και διαμαρτυρίες των Κουρδισσών, της Φεμινιστικής Αντιπολεμικής Αντίστασης της Ρωσίας, του Ιράν.
► Συνεργαζόμαστε με άλλες μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις για αντίσταση στις απελάσεις.
► Για όλα τα θέματα νομοθεσίας, ανταποκρινόμαστε στις προσκλήσεις των θεσμών και υποβάλουμε κατά το δυνατόν τις προτάσεις μας σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε να έχουμε εγρήγορση στις διαβουλεύσεις για νόμους και θα υποβάλουμε τα δικά μας αιτήματα όποτε υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Επεξεργασία προτάσεων και δράσεων στα πλαίσια της ΔΕΠΙΣ Δήμου Βύρωνα όπου έχουμε επιλεγεί και συμμετέχουμε ως ΜΩΒ με εκπρόσωπο μας. Διερευνούμε ενδεχόμενες δυνατότητες συμμετοχήε μας ως ΜΩΒ και σε άλλες ΔΕΠΙΣ. Ξεκινάμε νέα καμπάνια για την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που εξαφανίστηκε φέτος και εντάχθηκε στο καινούριο υπουργείο Οικογένειας.
► Θα ζητήσουμε ξανά συνάντηση με την Επιτροπή Βιοηθικής για το θέμα της Παρένθετης Μητρότητας, την οποία μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε παρά τις προσπάθειές μας. Θα κάνουμε προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ για την παρένθετη μητρότητα με συζήτηση μετά το τέλος. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο θέμα αυτό, που βγήκε περισσότερο στην επιφάνεια με το σκάνδαλο του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά, αλλά και με τις δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη.
► Διοργάνωση εκδήλωσης συζήτησης για την παρένθετη μητρότητα με καλεσμένες από το εξωτερικό, όπως εκπρόσωπο της ICASM (International Coalition for the Abolition of Surrogacy) και την οικοφεμινίστρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κατάνια Laura Corradi
► Συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες, δημόσιες, με πανό ή με συλλογή υπογραφών, για εκπομπές που εξευτελίζουν τις γυναίκες στην τηλεόραση και για διαφημίσεις σεξιστικές. Επίσης θα καταγγέλλουμε πάντοτε τις αντιδεοντολογικές δημοσιογραφικές συμπεριφορές με καταγγελίες στο ΕΣΡ.
► Έχει δρομολογηθεί το θέμα τροποποίησης του καταστατικού για τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας της οργάνωσης, λόγω αρνητικών συνθηκών κατά το 2019. Δυστυχώς χρειάζονται χρήματα, αλλά το θέμα είναι σε προτεραιότητα και όταν ετοιμαστούμε θα γίνει ειδική συνέλευση καταστατικού.
► Προσπαθούμε για εγγραφή νέων μελών, ιδίως νέων γυναικών, και οργάνωση εκδηλώσεων σε Πανεπιστήμια. Μέλη του Μωβ έχουν κάνει σχετικές ομιλίες σε εκδηλώσεις. Επίσης, κάνουμε προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, είτε από δωρεές είτε από εκδηλώσεις-δραστηριότητες, οι οποίες απέφεραν λίγα την περασμένη χρονιά.
► Συνεχίζουμε την ανοιχτή λειτουργία του ΔΣ, με σπάνιες εξαιρέσεις, το οποίο συνεδριάζει οπωσδήποτε μια φορά το μήνα, αλλά συχνά και συντομότερα.
► Συνεχίζουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία μελών του ΜΩΒ για συναντήσεις/μονοθεματικές συζητήσεις κάθε Δεύτερη Κυριακή του μήνα, με θέματα που θα αποφασίζονται κάθε φορά και θα ανακοινώνονται από πριν με το αντίστοιχο υλικό, προκειμένου να εμβαθύνουμε είτε σε θεωρητικά θέματα αλλά και σε θέματα της επικαιρότητας για τα οποία καλούμαστε να διαμορφώσουμε άποψη.

► Παράλληλα οι συναντήσεις αυτές θα βοηθήσουν και στη αλληλογνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μας.
► Δημιουργία σύντομου ενημερωτικού φυλλαδίου σχετικά με το τι είναι και τι θέλει το ΜΩΒ, προκειμένου να διανέμεται σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουμε ή όταν κάποιο μέλος μας καλείται να κάνει μία ομιλία.
► Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία βίντεο φεμινιστικού περιεχομένου όπως έγινε και την προπερσινή χρονιά με την επιμέλεια της Αλεξίας Τσούνη. Συμμετέχουμε στις παρουσιάσεις των βίντεο της Αλεξίας Τσούνη και της κολλεκτίβας FemArtAct τα οποία έχουν διαρκώς συμμετοχή σε σχετικά φεστιβάλ, ενώ κάποια έχουν επίσης βραβευθεί.
► Συνεχίζουμε να ζητάμε την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως Μωβ, και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με άλλες οργανώσεις και επίσης να απαιτήσουμε το μάθημα να διδάσκει για την ισότητα των φύλων και το σεξ. Διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, από το νήπιο και σε όλες τις βαθμίδες. Σε συνεργασία με Ευτυχία Λεοντίδου και άλλα μέλη του Μωβ που γνωρίζουν το θέμα, σύνταξη μιας πλατφόρμας με την ανάλυση των χαρακτηστικών και των κατευθύνσεων που θα πρέπει να έχει το μάθημα.
► Επεξεργαζόμαστε το ζήτημα της ορατότητας των γυναικών στην πόλη (π.χ. ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς). Σημαντική σχετική συμβολή μελών μας κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Με την νέα δημοτική αρχή θα ξαναθέσουμε το αίτημα διασφάλισης χώρου για το ΜΩΒ και τις άλλες φεμινιστικές οργανώσεις. Θα ζητήσουμε συνάντηση με την νέα δημοτική αρχή κυρίως για τα θέματα της βίας και την Γενική Γραμματέα Ισότητας.
► Συμμετέχουμε ξανά στον αγώνα για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως κάναμε και πέρυσι αλλά και φέτος.
► Συνεχίζουμε τις αντιπολεμικές μας δραστηριότητες, ιδιαίτερα για τη μεγάλη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Επίσης συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας ο οποίος ήδη έχει μπει στον 18ο μήνα. Ακόμα, παρακολουθούμε και στηρίζουμε για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων, που έχουν δημιουργήσει αυτόνομες συνεργατικές οντότητες στη βορειοανατολική Συρία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων. Σε όλους αυτούς τους αγώνες, απαιτούμε Ειρήνη με Δικαιοσύνη.

O απολογισμός για τα ηλεκτρονικά μας μέσα, από τη συντακτική επιτροπή, παρουσιάστηκε από την Πέννυ Παραλίκα

Το Μωβ διαθέτει, όπως είναι γνωστό, σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, που είναι η ιστοσελίδα μας, tomov.gr και το facebook που λειτουργούν από τον Αύγουστο του 2014 και το instagram που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Υπάρχει μια συντακτική επιτροπή, που είναι 6μελής. Τα μέλη που την απαρτίζουν είναι η Σίσσυ Βωβού, η Βέρα Σιατερλή, η Αλεξία Τσούνη, η Κατερίνα Πράπα, η Πέννυ Παραλίκα και η Κατερίνα Σπύρου.

Τα μέλη της συντακτικής βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία, μέσω μηνυμάτων. Επικοινωνούν ακόμη και τις ημέρες των εορτών και τις αργίες, καθώς και εκείνες τις μέρες δημοσιεύονται άρθρα, επικαιρότητας η μη.

Στη συντακτική ομάδα, συχνά εκδηλώνουν ενδιαφέρον και φοιτήτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, και κάποιες μέσω του προγράμματος ΑΤΛΑΣ έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική τους στο Μωβ, λαμβάνοντας μια χαμηλή αμοιβή μέσω ΕΣΠΑ. Τον χρόνο που πέρασε δεν είχαμε πρακτικάριες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές.

Το Μωβ ξεκίνησε να προσφέρει θέσεις για πρακτική άσκηση το 2018, και συνολικά έχει απασχολήσει ως την περασμένη χρονιά 6 φοιτήτριες μέσω ΑΤΛΑΣ, δύο εθελόντριες και έναν εθελοντή.
Την εκπαίδευση, η οποία είναι συνεχής και διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια των συμβάσεων των πρακτικάριων, αναλαμβάνει η Σίσσυ Βωβού, ενώ την γραφειοκρατία αναλαμβάνουν από κοινού η Σίσσυ και η Αλεξία (σύναψη συμβάσεων, αλληλογραφία με το Πανεπιστήμιο φοίτησης των πρακτικάριων, τα διαδικαστικά και τα λογιστικά κλπ). Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις των φοιτητριών είναι χρονικά περιορισμένες, δίμηνες ή τρίμηνες, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συντακτική ομάδα, διότι ώσπου να προλάβουν τα κορίτσια να εγκλιματιστούν και να μάθουν τον χειρισμό της ιστοσελίδας και των social media, η σύμβαση τους λήγει. Θα επιδιώξουμε επομένως συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Όπως ήδη είπαμε, την χρονιά που πέρασε δεν υπήρξαν πρακτικάριες, αλλά ευελπιστούμε για το άμεσο μέλλον.

Η ιστοσελίδα

Όσο για τις δημοσιεύσεις στο σάιτ μας, από 26/10/22 έως 13/10/23 έχουμε σύνολο άρθρων (ελληνικα) 380. Αναλογούν λίγο περισσότερο από ένα την ημέρα, ενώ την περσινή χρονιά αναλογούσε περίπου 2,5 την ημέρα, δηλαδή έχουμε σημαντική πτώση. Και εδώ καλούμε τα μέλη του Μωβ και τις φίλες, να σκεφτούν τη συμμετοχή τους στη στήρξη των ηλεκτρονικών μέσων, ή να μας συστήσουν φίλες που ξέρουν ότι ενδιαφέρονται.

Αναρτούμε θέματα σε τρεις διεθνείς γλώσσες εκτός της ελληνικής (Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά), με σκοπό να ενημερώνουμε κατά το δυνατόν γυναίκες στην Ελλάδα που δεν γνωρίζουν τα ελληνικά ή δεν τα γνωρίζουν καλά, αλλά επίσης να δικτυωνόμαστε με διεθνείς φεμινιστικές δραστηριότητες. Οι δημοσιεύσεις τη χρονιά που πέρασε ήταν στα αγγλκά 13 έναντι 32 της προηγούμενης, στα Ισπανικά 2 έναντι 13, στα Γαλλικά 6 έναντι 13. Άρα έχουμε και στις διεθνείς δημοσιεύσεις μας ανάλογη πτώση.

Facebook
Φέτος την σελίδα μας στο Facebook ακολουθούν περισσότερα από 34.649 ατομα έναντι 33.137 πέρυσι. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός για εμάς, καθώς αποδεικνύει την δυναμική του Μωβ, το οποίο όπως λέμε και προηγούμενα βρίσκεται σε κάποια στασιμότητα, κάτι που πρέπει να εξετάσουμε. Καθημερινά στο facebook αναρτάται το σύνολο των δημοσιευμένων στην ιστοσελίδα άρθρων, καθώς και καλέσματα σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης ή διαμαρτυρίας ή σε καλλιτεχνικές δράσεις όπως φεστιβάλ ταινιών, εκδηλώσεις κ.ά.
Το κοινό μας είναι στην πλειοψηφία του γυναίκες, ηλικίας 18-24 6,6% ηλικίας 25-34 35,6%, ηλικίας 35-44 25,6% και 45-54 15,7%. Χώρες: Ελλάδα, Κυπρος, Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδια, Γαλλία, Ισπανια, ΗΠΑ, Σουηδία και Βέλγιο.
To facebook μας αποτελεί το κεντρικό μέσο αλληλεπίδρασης με τις αναγνώστριες και φίλες του Μωβ, όπου αυτές μπορούν να σχολιάζουν τα αναρτημένα δημοσιεύματα, να μας στέλνουν μηνύματα με άρθρα για αναδημοσίευση, αλλά και καταγγελίες και ανησυχίες τους σαν πρώτη επικοινωνία μαζί μας. Στατιστικά όλες οι δημοσιεύσεις μας έχουν θετικό πρόσημο, που σημαίνει ότι πολλά άτομα έχουν αλληλοεπιδράσει με την σελίδα και τα άρθρα που αναρτούμε.
Φυσικά, υπάρχουν και υβριστικά σχόλια, τα οποία σβήνονται, όπως και τα φασιστικά, σεξιστικά ή ομοφοβικά. Ακόμα και σήμερα τα σχόλια αυτά προέρχονται κυρίως από υποστηρικτές του νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, οι οποίοι είτε από τα προσωπικά τους, είτε από ψεύτικα προφίλ σχολιάζουν αρνητικά πολλές μας αναρτήσεις. Αλλά και από άτομα που για δικούς τους λόγους ενοχλούνται από το έργο μας. Γενικά μας γράφουν συχνά σχόλια μισογύνηδες διαφόρων ειδών.

Instagram
Ο λογαριασμός μας στο Instagram κλείνει αισίως 3 πολύ επιτυχημένα χρόνια. Δημιουργήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 από  πρώην μέλος του Μωβ, ενώ τη διαχείρισή του έχουν οι Κατερίνα Πράπα και Πέννυ Παραλίκα. Σήμερα ακολουθείται από 4.267 άτομα, με ηλικιακές ομάδες ακολούθων 18-24 το 24,7%, 25-34 48,6% την 35-44 17,3%, την 45-54 5% την 55-64 2% και 65+ 1,4%. Συνολικά αν δούμε τις ηλικίες, το Instagram συνδράμει σημαντικά στην προσέγγιση νεαρών ατόμων και στην ενημέρωση τους για τις δράσεις του Μωβ.
Στο Instagram δημοσιεύουμε κυρίως δράσεις και καλέσματα αλληλεγγύης σε δικαστήρια, πορείες καλλιτεχνικές δράσεις. Συχνά δεχόμαστε μέσω μηνυμάτων πολλές καταγγελίες κυρίως από νεαρά κορίτσια. Επίσης πλήθος κοριτσιών μας στέλνουν μηνύματα ζητώντας τις συμβουλές μας. Εμείς πάντα σεβόμενες το πρόβλημα, προσπαθούμε να τις ενημερώσουμε όσο πιο σωστά μπορούμε.
Επίσης μπαίνοντας στα προφίλ μας μπορείτε να βρείτε πλήθος φωτογραφιών που έχουμε αναρτήσει από όσες πορείες, δικαστήρια και δράσεις έχουμε παρευρεθεί.

Τονίζουμε ακόμα ότι το Μωβ έχει ανοιχτή πολιτική δημοσίευσης και σας παροτρύνουμε να σκεφθείτε να συμβάλετε στην αρθρογραφία με την αποστολή δικών σας άρθρων και μελετών, είτε δημοσιευμένων άρθρων ειδησεογραφίας, θεωρητικών, τέχνης και ο,τιδήποτε άλλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Συντακτική Επιτροπή του Μωβ ευχαριστούμε την ΟΤΟΕ για την παροχή της θαυμάσιας και κεντρικής αίθουσας της οδού Βησσαρίωνος στην οποία και σήμερα συνεδριάζουμε και διευκολύνει την συνέλευσή μας. Επίσης ευχαριστούμε τους υπαλλήλους που μας φροντίζουν είτε ηλεκτρονικά, με τις εγκαταστάσεις, είτε με την περιποίηση στα του καφενείου, όπως έγινε πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκε και ο οικονομικός απολογισμός.

Έγιναν ψηφοφορίες για τον απολογισμό, το πρόγραμμα δράσης, φυσικά και τον οικονομικό απολογισμό που έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία, και μετά από πλούσια συζήτηση στην οποία συνέβαλαν τουλάχιστον δέκα μέλη, με τον προβληματισμό για τη βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας και για την προσέγγιση νέων γυναικών.

Στη γενική μας συνέλευση παρευρέθηκαν επίσης μέλη διαδικτυακά. Επίσης συμμετείχαν διαδικτυακά η Νένα Βενετσάνου, η Ντίνα Βαρδαραμάτου καθώς και η Φωτεινή Σιάνου, με την οποία συνεργαζόμεστε σε τακτικότατη βάση. Όλες αυτές οι φίλες και συνεργάτιδες πλούτισαν τη συζήτηση με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.