Πάτρα: Αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

 – Όχι σε εργολάβους, ναι σε προσλήψεις

Για ακόμα μία φορά, οι καθαριστές και καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31/10, με το υπουργείο να μην είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε ανανέωση. Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, με την κυβέρνηση και το υπουργείο να αρνείται την μονιμοποίηση τους.

Η περίπτωση της καθαριότητας του πανεπιστήμιου Πατρών, αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου το προσωπικό καθαριότητας δεν έχει αντικατασταθεί από εργολάβο. Εδώ και δύο χρόνια όμως η σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών και ο πρύτανης Μπούρας επιδιώκουν διακαώς την ανάθεση της καθαριότητας των εγκαταστάσεων του πανεπιστήμιου Πατρών στη Δυτική Ελλάδα σε μεγαλή εργολαβική εταιρεία! Η σχετική προκήρυξη πέραν του ξεπουλήματος της καθαριότητας σε εργολάβο με πολύ μεγαλύτερο κόστος από την σημερινή μισθοδοσία των 90 υπαλλήλων καθαριότητας, προβλέπει ακόμα την μείωση των εργαζομένων στην καθαριότητα στη νέα σύμβαση! Την ίδια στιγμή οι ανάγκες του πανεπιστημίου, υπερβαίνουν ακόμα και τον σημερινό αριθμό εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για το Πανεπιστήμιο και απαράδεκτοι όροι εργασίας. Οι χαμηλοί μισθοί, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι απολύσεις, η καθυστέρηση μισθοδοσίας ορίζουν το πλαίσιο «συνεργασίας» με τον εργολάβο. Πρόκειται για μία πολιτική που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα και επισφραγίζει τις συνθήκες «δουλείας» που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι προς όφελος του κεφαλαίου. Πρόκειται για μία πολιτική που ξεπουλάει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο σε ιδιώτες και χειροτερεύει τους όρους εργασίας σε αυτό. Κυβέρνηση και πρυτάνεις προωθούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στεκόμαστε στο πλάι των καθαριστών και καθαριστριών και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους! Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κίνημα διεύρυνσης των δημοσίων αγαθών για να ηττηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης που χαρίζουν τα πάντα στους εργολάβους και το κεφάλαιο.

Πρώτο βήμα είναι η ήττα του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Καλούμε το εργατικό κίνημα της πόλης, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη και να στηρίξουμε των αγώνων των καθαριστ(ρι)ών και να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις τους.
Για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κέντρο αγώνα που να οργανώσει και να συντονίσει τις επόμενες δράσεις.
Ζητάμε:
– Μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών.
– Έξω οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμια.

ΠΗΓΗ: https://www.skaipatras.gr/2023/10/19/patra-agonas-ton-ergazomenon-stin-kathariotita-sto-panepistimio-ochi-se-ergolavoys-nai-se-proslipseis/

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Διαδήλωση φοιτητών/φοιτητριών σε μεγάλο δημόσιο δρόμο, με ένα πανόπου γράφει “Έξω οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο Όχι στις απολυσεις 90 καθαριστριών”