Συνάντηση Επιτροπής με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου

Συνάντηση Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου

Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, όπως ανακοίνωσε δημόσια πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Γνωρίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση και ο αντίστοιχος υπουργός Κωνσταντίνος Τσιάρας, επίσης ετοίμαζε αυτόν το νόμο και μάλιστα είχε συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία και είχε υποβάλει το πόρισμά της, αλλά δεν πρόλαβε να υποβάλει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Φυσικά, ο κ. Τσιάρας, όπως συνήθιζε, δεν είχε ενημερώσει τις γυναικείες οργανώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τον σημερινό υπουργό, από τον οποίο έχουμε ζητήσει συνάντηση, αλλά δεν έχουμε μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Η Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια, που αποτελείται από 23 γυναικείες οργανώσεις, έχει αρχίσει ήδη συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα, και κάνει επεξεργασίες και συναντήσεις. Θέλει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει βουλεύτριες και βουλευτές και θα ζητήσει τη συντονισμένη παρέμβασή τους στη Βουλή για την ένταξη των αιτημάτων μας στο νέο νόμο.

Στη χθεσινή πρώτη σχετική συνάντηση με την κ. Αχτσιόγλου, μετείχαν 9 μέλη οργανώσεων της επιτροπής, τα οποία της εξέθεσαν τα επείγοντα αιτήματά μας.

Απαιτούμε την ένταξη της γυναικοκτονίας ως διακριτού άρθρου στον Ποινικό Κώδικα, όπως έχουμε εξηγήσει και αναλύσει, για να γίνει αυτό το κακούργημα ορατό με τα δικά του χαρακτηριστικά, κάτι που έχει ήδη γίνει σε πολλές χώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζητούμε ειδική φροντίδα για τα παιδιά των δολοφονημένων γυναικών, τα ορφανά των γυναικοκτονιών, με συγκεκριμένα αιτήματα για την ψυχική και κοινωνική φροντίδα τους από την πολιτεία.

Ζητούμε την ειδική καταγραφή και παρακολούθηση των γυναικοκτονιών, για καλύτερη γνώση των υπηρεσιών και φυσικά για προσπάθεια ελέγχου, μέχρις εξαλείψεως αυτής της μάστιγας.

Σύμφωνα με στοιχεία που εκτέθηκαν στη συζήτηση, η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί κατά 110% μέσα σε τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα, κυρίως, του νόμου Τσιάρα περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο νέο νόμο θα εντάσσεται με κάποιον τρόπο και η έννοια της γονικής αποξένωσης των παιδιών χωρισμένων γονέων, από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, αντί της τιμωρίας του δράστη βίας από τα πρώιμα στάδια εκδήλωσης αυτής, για την ευημερία των γυναικών και παιδιών, αντί δηλαδή της ανεξέλεγκτης και ατιμώρητης άσκησης αυτής της βίας. Αναφέρθηκε ότι δεκάδες δίκες γίνονται για κάθε υπόθεση, ενώ οι περισσότερες μηνύσεις των κακοποιητών είναι εκδικητικές, κάτι που αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος, προς τιμήν του, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για τον περιορισμό των προσχηματικών ή εκδικητικών μηνύσεων.

Τονίστηκε έντονα το μεγάλο πρόβλημα της διατροφής διαζευγμένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, της άρνησης των συζύγων να την καταβάλουν, όταν αποφασίζεται δικαστικά, αλλά και της πλήρους απουσίας του κράτους από αυτή την ευθύνη, κάτι που σπρώχνει πολλές χωρισμένες γυναίκες και παιδιά στη φτώχια και την ανέχεια. Επίσης στηλιτεύθηκε το ότι σε γυναίκες που παίρνουν διατροφή, που συνήθως είναι 200-300 ευρώ, κόβεται αντίστοιχα το ΚΕΑ, δηλαδή κάτι αδιανόητο!

Η κ. Αχτσιόγλου παρακολούθησε προσεκτικά τις εισηγήσεις μας και επισήμανε πως είναι υποχρέωση όλων μας να επαναφέρουμε το θέμα της ένταξης του όρου της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, όπως και την απαίτηση λήψης ουσιαστικών μέτρων για την ψυχοκοινωνική και οικονομική στήριξη από το κράτος των παιδιών των θυμάτων. Τόνισε, παράλληλα, ότι πολλές φορές υπάρχοντες προστατευτικοί νόμοι δεν εφαρμόζονται επαρκώς. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη συνεχούς δημόσιας ανάδειξης των συγκεκριμένων θεμάτων, ώστε η ελληνική κοινωνία να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση.

Οι ενημερώσεις αυτές θα συνεχιστούν σύντομα με επισκέψεις σε άλλες βουλεύτριες/βουλευτές.

Η Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεα

Αθήνα 9/11/2023