«Ο φεμινισμός μας μάς υποχρεώνει να πούμε: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»

Αλιεύει η Αλεξάνδρα Μακρή
Αναδημοσιεύουμε από Εκτός Γραμμής
Πάνω από 140 φεμινίστριες, μεταξύ των οποίων η συγγραφέας του βιβλίου «Φεμινισμός για το 99%: Μανιφέστο» Τίθυ Μπαττατσάρια, η Άντζελα Ντέιβις, η Χουριά Μπουτελτζά, η Τζάσμπιρ Πούαρ, η Λυν Σήγκαλ, η Ζίλλα Αϊζενστάιν, η Σάρα Φάρρις και η Φρανζουάζ Βερζές, ενώνουν τις φωνές και τον αγώνα τους για τον τερματισμό της γενοκτονίας και της κατοχής της Παλαιστίνης.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:
ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ.
Ως επιστημόνισσες των φεμινιστικών, των κουίρ και των τρανς σπουδών, που έχουν τις ρίζες τους στην πρακτική της κοινωνικής δικαιοσύνης, αρνούμαστε να παραμείνουμε σιωπηλές ενώ στη Γάζα εξελίσσεται γενοκτονία και εξαπολύεται ένας άγριος πόλεμος με σκοπό, γι’ άλλη μια φορά, την εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης. Δηλώνουμε ότι:
– Είμαστε ενάντια στην αποικιοκρατία και τη γενοκτονία, όποτε και όπου κι αν ασκούνται.
– Είμαστε ενάντια στη στρατιωτική κατοχή και την εθνοκάθαρση, όποτε και όπου κι αν ασκούνται.
– Είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης και της αυτοδιάθεσης των αποικιοκρατούμενων λαών, χωρίς εξαίρεση.
– Πιστεύουμε ότι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα αντίστασής τους, εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, χωρίς εξαίρεση.
– Είμαστε ενάντια στο απαρτχάιντ, χωρίς εξαίρεση.
– Είμαστε ενάντια στα εγκλήματα πολέμου, χωρίς εξαίρεση.
– Απορρίπτουμε τη ρατσιστική στάθμιση της ανθρώπινης ζωής, χωρίς εξαίρεση. Η ανθρωπιά δεν κάνει διακρίσεις.
– Απορρίπτουμε τις ρατσιστικές, τις ισλαμοφοβικές, τις αντισημιτικές, τις σεξιστικές, τις καστικές και τις ταξικές πρακτικές, τον λόγο και την υποκίνηση στη βία, χωρίς εξαίρεση.
– Απορρίπτουμε τη δολοφονία, τον ακρωτηριασμό, την απαγωγή και τη φυλάκιση παιδιών, χωρίς εξαίρεση, και θυμόμαστε ότι ο μισός πληθυσμός της λωρίδας της Γάζας, που είναι ουσιαστικά μια υπαίθρια φυλακή, είναι παιδιά.
– Απορρίπτουμε τη χρήση του αποικιοκρατικού φεμινισμού και του pinkwashing για να δικαιολογήσουμε τη γενοκτονία, χωρίς εξαίρεση.
– Απορρίπτουμε τη χρήση του greenwashing για να καλύψουμε την καταστροφή της γης, των δέντρων και των υδάτινων πόρων, χωρίς εξαίρεση.
Δεν θα μείνουμε σιωπηλές ενώ ηχούν καμπάνες γενοκτονίας. Η σιωπή είναι συνενοχή.
Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτό που οι Παλαιστίνιες επιστημόνισσες φεμινίστριες ονομάζουν «Προοδευτική Εκτός αν πρόκειται για την Παλαιστίνη». Είναι απλό, και όχι περίπλοκο, για οποιοδήποτε άτομο δεσμευμένο στις φεμινιστικές και κουίρ σπουδές να βάλει το όνομά του στις παραπάνω δηλώσεις. Η παρεμπόδιση των εταιρικών, των αποικιοκρατικών, των σις ετεροκανονικών, των ετεροσεξιστικών και των ρατσιστικών δομών μέσα στα πανεπιστήμιά μας και στον κόσμο είναι αυτή που καθοδηγεί το (τα) ακαδημαϊκό(-ά) μας πεδίο(-α).
Δεν θα σωπάσουμε, ενώ οι ακαδημαϊκοί, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που μιλούν και δρουν ενάντια σε αυτή τη γενοκτονία βρίσκονται αντιμέτωπες με τον βαθύ και αδρά χρηματοδοτούμενο μηχανισμό που καταστέλλει την ελευθερία του λόγου και της σκέψης. Η σιωπή ενισχύει την ασφαλειοποίηση και την τιμωρία των μαύρων, των μελαμψών, των Παλαιστινίων, των Αράβων, των Εβραίων και των μουσουλμάνων συναδέλφων μας. Δεσμευόμαστε να αντισταθούμε στη θεσμική άρνηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις πανεπιστημιουπόλεις μας και σε κάθε απόπειρα έρευνας, τιμωρίας ή απόλυσης ατόμων που εξασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.
Μένουμε αμετακίνητες στις αντιαποικιακές και αντιρατσιστικές μας δεσμεύσεις γιατί πιστεύουμε τα εξής:
Καμιά μας δεν είναι ελεύθερη μέχρι να είμαστε όλες ελεύθερες. Η Παλαιστίνη δεν αποτελεί εξαίρεση.
Τερματίστε την Πολιορκία. Τερματίστε την Κατοχή. Δώστε πίσω τη γη.
Ο φεμινισμός μας μάς υποχρεώνει να πούμε: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Tithi Bhattacharya, Houria Bouteldja, Karma Chavez, Maria Cotera, Angela Davis, Lisa Duggan, Zillah Eisenstein, Nada Elia, Noura Erakat, Sara Farris, Roderick Ferguson, Inderpal Grewal, Yasmin Gunaratnam, J. Kēhaulani Kauanui, Robin D.G. Kelley, Inderpal Grewal, Yasmin Gunaratnam, Maya Mikdashi, Chandra Talpade Mohanty, Nadine Naber, Jasbir Puar, Barbara Ransby, Rahul Rao, Sherene Razzack, Beth Ritchie, Lynne Segal, Beverly-Guy Shuftal, Audra Simpson, Neferti X M Tadiar, Eve Tuck and Françoise Vergès.