Κάθε Μία Ιστορία

Η ΑΜΚΕ Κάθε Μία Ιστορία έχει σκοπό να συμβάλει στην έμφυλη ισότητα μέσα από την παραγωγή και διάχυση γυναικείων ιστοριών. Αναδεικνύουμε έναν ολόκληρο κόσμο που συχνά αγνοείται: τον
κόσμο μέσα από τα μάτια των γυναικών. Μέσα από αυτοτελή επεισόδια podcast μοιραζόμαστε ιστορίες γυναικών, συνδεόμαστε και αρχίζουμε να βλέπουμε, και κυρίως να ακούμε, γυναίκες που μπορεί να ήταν μέχρι τώρα αφανείς, ιστορίες ζωής και καθημερινότητας που συχνά θεωρούνται ασήμαντες, δεδομένες. Μέσα από θεματολογική ποικιλία και εκφραστική ελευθερία, ξεδιπλώνονται θραύσματα των μοναδικών ζωών των αφηγητριών και τους δίνεται σεβασμός και χώρος στο δημόσιο λόγο.

Iστορίες

Ένας τρόπος να θυμάμαι από πού προέρχομαι
Η Βανέσα Νίκη Eβμπουομάν ανακαλεί τις διαδρομές της στην πόλη και πώς αυτές άλλαζαν όσο ερχόταν σε βαθύτερη σύνδεση με τη διπλή της ταυτότητα: αυτή της Ελληνίδας και αυτή της Νιγηριανής.

Να είσαι το καλό κορίτσι
Η Θέπη Κορδίστα μέσα από τη δική της ιστορία μοιράζεται πώς η πυγμαχία τη βοήθησε να ανακαλύψει καλύτερα τον εαυτό της, να πατήσει στα πόδια της και να μη φοβάται να υπερασπίζεται τον εαυτό της σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Η Κική των Εξαρχείων
Η Λιάνα Σκαρμέα μιλάει για το ρόλο που έπαιξε στη ζωή της η μητέρα του άνδρα της, η Κική. Η Κική των Εξαρχείων, όπως την αποκαλεί, μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της, που την αγκάλιασε σαν δική της κόρη και της έμαθε πώς να στέκεται με θάρρος απέναντι στα πράγματα. Η ιστορία της Λιάνας ξεκινά από έναν επώδυνο χωρισμό που οδηγεί τελικά σε μια αγάπη χωρίς όρους. Μια αγάπη που την κάνει να νιώθει ασφαλής ακόμα και σήμερα, 4 χρόνια αφότου η Κική έχει φύγει από τη ζωή.

Εμείς θα πούμε αυτές τις ιστορίες!
Η Αρτεμισία Ρέππα αναλύει τη σημασία που είχε για αυτή να διαλέξει το όνομά της και η αλλαγή της αστυνομικής της ταυτότητας με το γυναικείο της όνομα. Από την κατακερματισμένη τρανς ταυτότητα στην ολοκλήρωση της ευατής της, μοιράζεται τις εμπειρίες της με γνώμονα τη βαθιά της πίστη στη γυναικεία αλληλεγγύη και στην παρακαταθήκη που αφήνουμε πίσω μας.

Η χορωδία θυμίζει ότι η ζωή είναι ωραία!
H Aφροδίτη Μητσοπούλου αφηγείται πώς δημιουργήθηκε η χορωδία των Εξαρχείων πριν περίπου 11 χρόνια την οποία διήυθυνε για πολλά χρόνια.Τι σημαίνει να ανήκεις σε μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα επί ίσοις όροις και τι κοινά έχουν το μουσικό κομμάτι Dona nobis pachem με το No limit;

Έγινα γυναίκα ενώ ήμουν ήδη μητέρα
H Eιρήνη Τσιρώνη αφηγείται τους τρόπους με τους οποίους τη στιγμάτισε ως μαθήτρια το Πολυτεχνείο και η μουσική δημιουργία της εποχής. Τραγούδια που έμπαιναν στο πικαπ, ακούγονταν κρυφά και μετά φανερά στα κέντρα και στις μπουάτ, παρέες και μουσικές που δεν έπαψαν ποτέ. Μοιράζεται πως, αν και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας τραγουδίστρια, η αυτοπραγμάτωσή της ως γυναίκα ήρθε μέσα από τη μουσική.

I Am A Strong Woman / Είμαι δυνατή
Η Gigi διηγείται πώς είναι η ζωή της μετά από ένα εγκεφαλικό που την άφησε παράλυτη στη μια πλευρά του σώματός της. Περιγράφει πώς βρήκε ξανά κουράγιο μέσα από την πίστη και τα 3 παιδιά της, πώς έμαθε να μην το βάζει κάτω και πώς το να φροντίζει εκείνη τους άλλους την κάνει να νιώθει δυνατή κάθε μέρα.

Το ‘κανα γιατί έπρεπε
H B.Π. διηγείται τι σήμαινε για αυτή να χηρέψει σε νεαρή ηλικία με δυο παιδιά και πώς επέλεξε να ξαναπαντρευτεί για να μπορέσει να τα μεγαλώσει.

Με μια βαλίτσα στην Αθήνα
Η Αναστασία Καραγιάννη διηγείται τις πολλαπλές μετακινήσεις της ανά την Ελλάδα και μοιράζεται την εσωτερική διαδικασία μέχρι να μετακομίσει στην Αθήνα και να την κάνει σπίτι της.

O μύθος της 3ης ηλικίας
Η Βάβα διηγείται πώς μέσα από το προσωπικό της βίωμα: μια πορεία γεμάτη μετακινήσεις, τη ζωή στο Παρίσι και τους ανθρώπους που την επηρέασαν, έχει κατασταλάξει πώς η ηλικία δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας αριθμός.

Το τίμημα της ελευθερίας μου
Η Μάρα αφηγείται πώς αποφάσισε να πάρει διαζύγιο στην ηλικία των 45 και να κάνει μια νέα αρχή, αυτοδύναμη και μόνη. Μοιράζεται τις αναμνήσεις της, εμπειρίες ζωής και τι ανακάλυψε για τον εαυτό της μέσα από αυτές, σε μια αποφασιστική πορεία προς την ευτυχία της.

Να μη φαίνεσαι ξένη
Η Nesma Khalid μας μιλά για τη ζωή της στη Γάζα, την πατριαρχική κοινωνία της Παλαιστίνης, περιγράφει τη σχέση με τον πατέρα της και καταλήγει στα πρώτα χρόνια της ως φοιτήτρια Νομικής στην Αθήνα, όπου εξαναγκάστηκε να βγάλει τη μαντίλα για να νιώσει αποδεκτή. Η Nesma μοιράζεται μαζί μας πώς είναι να νιώθεις ξένος σε κάθε χώρα που θεωρείς πατρίδα σου.

Ιστορίες πάνω από τη σέλα
Η Παναγιώτα Kαραμέτου θυμάται πώς ξεκίνησε να κάνει ποδήλατο και μοιράζεται πώς βλέπει την πόλη πάνω από τη σέλα. Από ένα χόμπυ, το ποδήλατο κατέληξε να είναι το κύριο μεταφορικό της μέσο στην πόλη και στα ταξίδια, δίνοντάς της μια πρωτόγνωρη αίσθηση ανεξαρτησίας και ελευθερίας.

Όσο αντέξει θα είμαι δίπλα!
Η Άντα Πολύζου διηγείται πώς έχει οργανώσει τη ζωή της ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται στη φροντίδα του ηλικιωμένου πατέρα της και στις απαιτήσεις της επιχείρησής της. Μοιράζεται την εμπειρία από την καθημερινότητά της με αυτό το αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από άνοια και τη μορφή της σχέσης τους σήμερα.

Θέλω να πω: Υπάρχουμε!
Η Κατερίνα Τέλιου διηγείται πώς γνωρίστηκε με τη σύντροφό της, ερωτεύτηκαν και έφτιαξαν μαζί οικογένεια. Μοιράζεται τα εμπόδια και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα και τα παιδιά τους. Μέσα από μια ιστορία έρωτα που οδηγεί στο ταξίδι της μητρότητας και την οικογένεια, η αφηγήτρια δηλώνει ‘Υπάρχουμε!’ με την πρόθεση η ιστορία της να αποτελέσει στήριγμα για όποια και όποιον το χρειάζεται.

Το κοπανέλι μου έδωσε ζωή
Η Χριστίνα Κουκουλάρη διηγείται πως το κοπανέλι σφράγισε όλη της ζωή. Από παιδάκι στην Κρήτη έδειξε νωρίς το πείσμα και την επιμονή της να κυνηγήσει το όνειρό της: να διαδώσει και να διασώσει την τέχνη του κοπανελιού. Ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, ταξίδεψε το κοπανέλι σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια γυναίκα γεμάτη, ευχαριστημένη και ακόμα ερωτευμένη με τον άνδρα της, τον Στέλιο.

Μιλώντας για την αγάπη
Η Λήδα διηγείται πώς αποκάλυψε στους γονείς της ότι της αρέσουν τα κορίτσια. Μέσα από ένα ταξίδι από την Αθήνα στο Βόλο, τον τόπο που μεγάλωσε, μας οδηγεί στο δικό της ταξίδι “μοιράσματος”.
Ένα ταξίδι στο οποίο μιλάμε για την αγάπη με ειλικρίνεια και αποδοχή.

Τρίτη φορά μαμά
Η Στέλλα Παλιάτσου διηγείται πώς μια τρίτη εγκυμοσύνη, όταν θεωρητικά είχε κλείσει ο κύκλος της οικογένειας, την ανάγκασε να στηρίξει την επιλογή της, τον εαυτό της και να ακολουθήσει τη δική της εσωτερική φωνή.

Πρώτη φορά Πανελλήνιες
Η Δήμητρα Γιαννακοπούλου διηγείται πώς ένα ταξίδι που ξεκίνησε από ένα μπαρ στα Εξάρχεια, κατέληξε στη Λατινική Αμερική. Όταν κάποια στιγμή μετά τα 40, ένιωσε ότι είχε βαλτώσει στην καθημερινότητα της, αποφάσισε να δώσει Πανελλήνιες, μια απόφαση που της άλλαξε τη ζωή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Not about Love
Με αφορμή μια ερωτική ιστορία του 1920 και ένα βιβλίο που έχασε χαρίζοντας το, η Efijeni Kokedhima μας μιλά για το πώς είναι να μοιράζεις τη ζωή σου ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και πώς κάποιες φορές όσα λείπουν πρέπει να τα δημιουργήσεις εσύ ξανά από την αρχή.

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: η Άντα Πολύζου, σε μπούστο, και εκατέρωθεν καφάσια με αγροτικά προϊόντα, φρούτα.