Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ: Κατάπαυση πυρός τώρα!

Η Αλεξία Τσούνη, μέλος ΔΣ του Μωβ, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από την αποστολή μας στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
Διαβάστε εδώ το αναλυτικό της άρθρο για την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ με αίτημα “Κατάπαυση πυρός τώρα!” με συμμετοχή Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και την αντι-συγκέντρωση Ισραηλινών ακροδεξιών στο ίδιο σημείο.
Περιγραφή, συνθήματα, φωτορεπορτάζ και βίντεο-συνεντεύξεις με την Ισραηλινή φεμινίστρια Sahar M. Vardi και τον Ισραηλινό φεμινιστή Tal Mitnick, αντιρρησίες συνείδησης και οι δύο που έχουν διωχθεί και φυλακιστεί για την άρνησή τους να στρατευθούν και να υπηρετήσουν τον Ισραηλινό στρατό κατοχής της Παλαιστίνης.
Θα ακολουθήσουν βίντεο-συνεντεύξεις από Παλαιστίνια φεμινίστρια και Παλαιστίνιο δημοσιογράφο στη Δυτική Όχθη.

 

20/11/2023

Της Αλεξίας Τσούνη

Το Σάββατο 18/11/2023 έγινε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, η πρώτη ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα που επιτράπηκε να γίνει. Οργανώθηκε μετά από μερικές διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες μετά την 7η Οκτωβρίου, οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί με μεγάλη καταστολή από την αστυνομία, με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις πριν καν ξεκινήσουν.

Η αστυνομία έδωσε τελικά άδεια για να γίνει η συγκέντρωση αυτή, αλλά περιφραγμένη σε ένα πάρκο με ισχυρή αστυνομική παρουσία, διότι ταυτόχρονα έγινε αντι-συγκέντρωση Ισραηλινών ακροδεξιών στο ίδιο σημείο, οι οποίοι/ες μας έβριζαν καθόλη τη διάρκεια της συγκέντρωσής μας και έβαζαν δυνατά μουσική προσπαθώντας να καλύψουν τα συνθήματά μας και τις ομιλίες στην συγκέντρωσή μας. Μάλιστα στο τέλος, κατά την αποχώρησή μας, οι Ισραηλινοί/ες ακροδεξιοί/ες μας επιτέθηκαν και επενέβη η αστυνομία (πεζή και έφιππη) για την προστασία μας.

Εξαρχής η αστυνομία έκανε έλεγχο σε κάθε άτομο που ήθελε να συμμετάσχει στη διαδήλωση και δεν επέτρεπε Παλαιστινιακές σημαίες και συγκεκριμένα συνθήματα (π.χ. περί απαρτχάιντ). Παρόλα αυτά, έστω κι έτσι, μπόρεσαν μαζί Ισραηλινοί/ες και Παλαιστίνιοι/ες να διαδηλώσουν κατά του πολέμου, να απαιτήσουν κατάπαυση πυρός και μια δίκαιη πολιτική ειρηνική λύση. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ισραήλ όμως είναι αρνητική, υποστηρίζει τον πόλεμο στη Γάζα, και θεωρεί προδοσία οποιαδήποτε φιλο-Παλαιστινιακή άποψη ή πρόταση για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.

Αλλά, όπως λέει και η Ισραηλινή φεμινίστρια και αντιρρησίας συνείδησης Sahar M. Vardi, δεν σκέφτονται τι θα γίνει μετά. Πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη πολιτική λύση, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, κι αυτό έχει αποδειχθεί άλλωστε διαχρονικά. Κι όπως λέει και ο Ισραηλινός φεμινιστής και αντιρρησίας συνείδησης Tal Mitnick, ο πόλεμος στη Γάζα είναι δολοφονικός ενάντια στον άμαχο πληθυσμό, και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Παράλληλα, στη Δυτική Όχθη οι έποικοι έχουν οπλιστεί ακόμα περισσότερο και κάνουν ό,τι θέλουν εναντίον των Παλαιστινίων, ακόμα χειρότερα από πριν, και ο Ισραηλινός στρατός κατοχής όχι μόνο δεν τους ελέγχει, αλλά αντιθέτως συνεχίζει καθημερινά τις αυθαιρεσίες, τους αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών, τις επιδρομές, τις καταστροφές, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες Παλαιστινίων.

 

Συνθήματα της συγκέντρωσής μας:

Κατάπαυση πυρός τώρα!

Σώστε ζωές! Κατάπαυση πυρός!

Ο πόλεμος δεν έχει νικητές

Σταματήστε τον πόλεμο – Η ειρήνη είναι η μόνη λύση

Συμφωνία για τους ομήρους – Όλοι για όλους

Βομβαρδισμός νοσοκομείων, στέρηση νερού, λιμοκτονία, σφαγή παιδιών: Αυτό δεν είναι “αυτοάμυνα”

Σώστε όλα τα παιδιά – Κατάπαυση πυρός τώρα

Σκέπτομαι = Είμαι προδότης

Μία σφαγή δεν δικαιολογεί άλλη μία

Κάντε χούμους, όχι τείχη

Το οφθαλμόν αντί οφθαλμού κάνει όλον τον κόσμο τυφλό

 

Συνέντευξη της Ισραηλινής φεμινίστριας και αντιρρησία συνείδησης Sahar M. Vardi, από το φεμινιστικό κίνημα New Profile:

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ακούστηκαν κρότοι από αναχαίτιση πυραύλων, η Σαχάρ σταμάτησε να μιλάει και ακούστηκαν πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα από την αντι-συγκέντρωση των Ισραηλινών ακροδεξιών.

 

Συνέντευξη του Ισραηλινού φεμινιστή και αντιρρησία συνείδησης Tal Mitnick, από το φεμινιστικό δίκτυο Mesarvot:

 

Φωτορεπορτάζ:

 

Αφίσα-κάλεσμα δίγλωσση (εβραϊκά και αραβικά):

 

Σχετικό άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στο Τελ Αβιβ κατά του πολέμου στη Γάζα  | ΕΦΣΥΝ (efsyn.gr)

 

Σχετική επείγουσα έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας: ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ!

https://www.amnesty.gr/action/petitions/27733/epeigoysa-ekklisi-apaitiste-amesi-katapaysi-toy-pyros